Kinija kaltina JAV kišimusi į jos reikalus po komentarų apie įvykius Tiananmenio aikštėje

  • Teksto dydis:

Kinija trečiadienį užsipuolė Jungtines Valstijas, Vašingtono vyriausiajam diplomatui Antony Blinkenui (Entoniui Blinkenui) pažadėjus, kad JAV niekada nepamirš prieš 35 metus įvykdyto susidorojimo Tiananmeno aikštėje.

„JAV šiuo žingsniu rimtai kišasi į Kinijos vidaus reikalus“, – sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Mao Ning.

„Kinija yra labai nepatenkinta ir griežtai tam prieštarauja“, – pridūrė ji.

Atstovė paragino JAV „nebeprovokuoti ideologinės konfrontacijos ir nebesikišti į Kinijos vidaus reikalus prisidengiant žmogaus teisėmis“.

1989 metų birželio 4-ąją Kinijos kariai ir tankai jėga išvaikė taikius protestus Pekino Tiananmeno aikštėje ir numalšino ilgas savaites trukusias didžiules demonstracijas, kuriose buvo reikalaujama didesnių politinių laisvių.

Tikslus aukų skaičius nežinomas, tačiau žuvo šimtai žmonių, o kai kuriais duomenimis – daugiau nei tūkstantis.

Nuo to laiko Kinijos lyderiai stengėsi šalinti bet kokius viešus susidorojimo paminėjimus.

Trečiadienį Pekinas tvirtino, kad „yra padaręs aiškias išvadas dėl devintajame dešimtmetyje įvykusių politinių neramumų“.

„Raginame JAV nedelsiant ištaisyti savo klaidas [ir] iš tiesų gerbti Kinijos suverenitetą ir vystymosi kelią“, – teigė Mao Ning.

Įvykius Tiananmeno aikštėje A. Blinkenas, kuris nuo praėjusių metų du kartus lankėsi Pekine, antradienį pavadino žudynėmis.

„Pekinui bandant užgniaužti birželio 4-osios atminimą, Jungtinės Valstijos solidarizuojasi su tais, kastęsia kovą už žmogaus teises ir asmeninę laisvę“, – sakoma A. Blinkeno pareiškime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Eisit

Eisit  portretas
Čiurkos nelaimingi nach.. kartu su burliokū laivu . Davė pasaulis šansą suklestėt ekonomikai , nuo ryžiū bliūdo atitraukė , nes balvonai komunekos gyvęno pusbadžiu , tai dabar po kacapo būsit sekantys sužlugdyti šūdo gabalai .
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių