Kazachstane – blaivybės salos

  • Teksto dydis:

Kaip ir kaimyninė Rusija su įsisenėjusia priklausomybės nuo alkoholio problema susiduriantis Kazachstanas ieško netradicinių būdų kovoti su šia daugialype problema. Šalies valdžia siekia skatinti sveiką gyvenseną ir remia sausų kaimų steigimą, nors teisiškai alkoholio pardavimui draudimai netaikomi.

Nė lašo alkoholio

Kazachstano Karakuduko kaimo parduotuvių lentynose dėl šalyje plintančio draudimų judėjimo vietiniai gyventojai neras nė lašo alkoholio.

„Mes neparduodame jokių alkoholinių gėrimų. Jei norite ko nors atsigerti, turime vandens, sulčių, gazuotų gėrimų ir fermentuoto pieno“, – sakė Aigerim Mukejeva, kuriai priklauso parduotuvė maždaug 650 gyventojų turinčiame kaime, įsikūrusiame didžiulėje stepėje Vidurio Kazachstane.

Kaip ir daugelis buvusių sovietinių respublikų – ypač kaimyninė Rusija, – Kazachstanas susiduria su įsisenėjusia priklausomybės nuo alkoholio problema.

Šalies valdžia siekia skatinti sveiką gyvenseną ir remia sausų kaimų, tokių kaip Karakudukas, steigimą, nors teisiškai alkoholio pardavimui draudimai netaikomi.

Šalies Vidaus reikalų ministerija nurodo, kad yra 97 blaivios vietovės, pusė jų – didžiuliame pramoniniame Karagandos regione, kuriame yra Karakudukas. Tačiau vietinė žiniasklaida yra pranešusi, kad dar daugiau kaimų atsisakė alkoholio.

Nors dauguma kazachų yra musulmonai, neatrodo, kad religija būtų pagrindinis veiksnys, skatinantis uždrausti vartojimą.

Gėrimas niekada neduoda jokios naudos. Jauni žmonės turėtų laikytis kuo toliau nuo alkoholio.

Kazachstanas yra pasaulietinė valstybė, kuriai įtakos turėjo dešimtmečius trukęs sovietinis ateizmas.

Oficialiai valdžia draudimo netaiko. Policijos atstovas spaudai naujienų agentūrai AFP sakė, kad tokia paskata „ateina iš žmonių“.

Socialinė kontrolė

Sprendimą dėl blaivybės paprastai pasiūlo įtakingi vietos vyresnieji, kurie Vidurinės Azijos visuomenėse atlieka socialinės kontrolės funkciją, dažnai kartu su valstybe.

Baimė, kad tokie bendruomenės lyderiai juos pasmerks, gali tapti stipria paskata žmonėms atsisakyti alkoholio.

„Vienintelė parduotuvė, kurioje buvo prekiaujama alkoholiu, buvo uždaryta prieš kelerius metus, nes nebuvo paklausos“, – AFP sakė Karakuduko meras Bauyrzhanas Zhumagulovas, buvęs specialiųjų operacijų policijos pareigūnas. Tačiau jis prisipažino, kad tyliai pasiūlė parduotuvių savininkams nepratęsti licencijų prekiauti alkoholiu.

Kitose vietovėse žmonės taiko radikalesnius metodus.

Vidurio Kazachstano Abajaus kaime vietiniai gyventojai nuimdavo butelius nuo lentynų ir juos daužydavo.

„Mes prieš degtinę!“ – šaukė meras ir grupė kaimo gyventojų, mosuodami kumščiais, o tada išmetė butelius į šiukšliadėžę, rodė valstybinė televizija.

Kitame šiauriniame Aksu kaime policija buldozeriu sutraiškė 1 186 butelius iš parduotuvės, kurioje naktimis buvo slapta prekiaujama alkoholiu.

Statistiniai duomenys apie Kazachstane suvartojamą alkoholį neišsamūs.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) teigia, kad vienam suaugusiam žmogui per metus tenka 4,5 l gryno alkoholio. Vyriausybė teigia, kad šis skaičius siekia 7,7 l.

Poveikį visuomenei išmatuoti lengviau.

Valdžios teigimu, piktnaudžiavimas alkoholiu nurodomas kaip priežastis pusėje visų smurto artimoje aplinkoje atvejų ir yra dažniausiai nurodoma skyrybų priežastis.

Apie 90 tūkst. žmonių, t. y. 0,5 proc. gyventojų, yra oficialiai užregistruoti kaip priklausomybę nuo alkoholio turintys asmenys.

Draudimo akcija dera su oficialiomis priemonėmis, kurių pastaraisiais metais imtasi siekiant pažaboti nesveiką gyvenimo būdą, pavyzdžiui, draudimu parduoti alkoholį, energinius gėrimus ir tabaką jaunesniems nei 21 metų asmenims.

Nyksta nusikalstamumas?

Vietos žiniasklaida džiaugiasi sausųjų zonų veiksmingumu ir pranešė, kad pareigūnai pastebėjo, jog „pavyzdiniuose kaimuose“ smarkiai sumažėjo netinkamo elgesio atvejų.

Karakuduko policijos viršininkas Kuanyshas Kalelovas teigė, kad „nusikalstamumo lygis lygus nuliui“.

„Kaimo jaunimas laikosi sveiko gyvenimo būdo“, – sakė meras B. Zhumagulovas, rodydamas savo pavyzdinius projektus. Tarp jų – nauja sporto salė „blaiviam kaimui“ ir klinika, „pastatyta prezidento Kasymo Žomarto Tokajevo iniciatyva“.

Norėdama atgrasyti vietinius gyventojus nuo paprasčiausio apsirūpinimo alkoholiu regiono sostinėje Karagandoje, esančioje vos už 30 km, policija primena, kad už girtuokliavimą viešojoje vietoje gresia maždaug 35 eurų bauda.

„Dirbu prevencinį darbą“, – sakė policijos viršininkas K. Kalelovas, kuris baltu „Lada“ automobiliu patruliuoja kaimo duobėtomis gatvėmis ir kalba apie vairavimo išgėrus pavojų.

Vien šiais metais Vidaus reikalų ministerija konfiskavo 12 tūkst. vairuotojo pažymėjimų už tai, kad žmonės prie vairo sėdo neblaivūs.

Karakuduke vietiniai gyventojai atrodė entuziastingai nusiteikę dėl sauso režimo, nors visuomenės nuomonę įvertinti sudėtinga.

AFP žurnalistus, vykusius į kaimą, lydėjo saugumo tarnybos pareigūnai – tai įprasta Vidurinėje Azijoje.

„Gėrimas niekada neduoda jokios naudos. Jauni žmonės turėtų laikytis kuo toliau nuo alkoholio“, – teigė ūkininkas Maksatas Bitebajevas, įžengęs į ketvirtąją dešimtį metų.

Tačiau 68 metų Serikas Bakhajevas, prekybos centro darbuotojas, prisiminė: „Anksčiau, kai būdavo karšta, vasarą išgerdavome alaus.“

Dabar gyventojai troškulį gali numalšinti vietinės ūkininkės Indiros Egenberdijevos paruoštu populiariu gėrimu iš rauginto kumelių pieno – kumisu. „Jis parduodamas visur, – sakė ji. – Parduotuvės jį perka iš mūsų, o kai kurie pirkėjai atvyksta iš Karagandos.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vilija

Vilija portretas
Šaunuoliai kazachai, Klaipėdos rajono parkuose vien alkoholikai, Spjaudo , atlieka čia pat gamtinius reikalus, daužo stiklinės butelius. Kviečiame policiją. Ne policiją, ne seniūnai, ne savivaldybės taryba susitvarkyti su jais neturi jėgų. O šalia mokykla ir vaikų darželis. Ką darome, žmonės ?

Anonimas

Anonimas portretas
Iki lietuvių girtuokliavimo jiems dar tolokai.

Žolė

Žolė portretas
Uz tai žolė auga ant kikvieno kampo,)
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių