Jungtinėje Karalystėje prieš rinkimus paleistas parlamentas

Jungtinės Karalystės parlamentas ketvirtadienį buvo paleistas prieš liepos 4-ąją įvyksiančius visuotinius rinkimus, po kurių į valdžią gali sugrįžti leiboristai.

Penkias savaites truksianti rinkimų kampanija oficialiai prasidėjo tą akimirką, kai minutė po vidurnakčio (2.01 val. Lietuvos laiku) 650 vietų parlamente tapo laisvos.

Pirmoji kampanijos savaitė prasidėjo nelabai sklandžiai – lietui merkiant ministro pirmininko Rishi Sunako (Rišio Sunako) paskelbtu pranešimu apie rinkimus. Daugelis stebėtojų tą lietų pavadino blogu ženklu 14 metų valdantiems konservatoriams.

R. Sunakas paskyrė rinkimus liepos 4-ąją, o ne vėliau, kaip tikėtasi. Pasak stebėtojų, rinkimų paankstinimas yra bandymas atgauti iniciatyvą, R. Sunako partijai atsiliekant nuo konkurentų.

Po 14 opozicijoje praleistų metų Leiboristų partija turi šansą sugrįžti į valdžią su savo lyderiu, buvusiu žmogaus teisių advokatu Keiru Starmeriu (Kiru Starmeriu) priešakyje.

Masinis pasitraukimas

Valdančioji Konservatorių partija, pagal populiarumą smarkiai atsiliekanti nuo leiboristų, taip pat smarkiai „nukraujavo“ – pasitraukė daug jos parlamentarų. Kai kurie jų pasidavė nesitikėdami pergalės rinkimuose.

129 parlamentarai jau paskelbė, kad perrinkimo nesieks. Tarp jų yra 77 konservatoriai – tokio pabėgimo nėra patyrusi nė viena partija savo valdymo laikotarpiais.

Tarp perrinkimo sieksiančių torių yra žmonių, neslepiančių apmaudo dėl to, kad rinkimų data jiems buvo netikėta.

Steve'as Bakeris (Stivas Beikeris), valstybės ministras Šiaurės Airijai, nusprendė tęsti savo atostogas Graikijoje ir sakė, kad kampanijai rengsis ten.

Vidaus nesutarimus parodė ir atvejis, kai viena torių parlamentarė savo apygardoje parėmė kandidatą iš dešiniojo sparno populistinės partijos „Reformuokime JK“ (Reform UK), ir greit buvo konservatorių suspenduota.

Neryžtinga pradžia

Paskelbęs naujus rinkimus R. Sunakas važinėjo po šalį ir agitavo už konservatorius – anot jo, saugų pasirinkimą.

Jo kampanija iš pradžių patyrė šiokių tokių nesėkmių. Pavyzdžiui, R. Sunakui apsilankius vietoje, kur buvo pastatytas „Titanikas“, jo valdymas buvo palygintas su vadovavimu skęstančiam laivui.

R. Sunakui dar labiau stengiantis patraukti vyresnio amžiaus rinkėjus ir dešiniojo sparno šalininkus, į jo kampaniją buvo įtraukti pažadai sugrąžinti karo prievolę ir 2,4 mlrd. svarų (2,8 mlrd. eurų) vertės mokestinę lengvatą pensininkams.

Tačiau R. Sunako intensyvaus agitavimo savaitė ir bandymas nustebinti šalį didelių rezultatų nedavė.

Apklausos rodo, kad už leiboristus ketina balsuoti vidutiniškai 45 proc. rinkėjų, o už torius – 23 procentai.

R. Sunakas bandys keisti padėtį per planuojamus debatus su K. Starmeriu. Pirmuosius jų televizinius debatus antradienį rodys ITV.

Vidaus nesutarimai

Tuo metu leiboristai siekia pasinaudoti tuo, kad visuomenei nusibodo konservatoriai, nuo 2016 metų iškėlę penkis ministrus pirmininkus ir persekiojami skandalų bei ekonominių problemų.

Leiboristai antradienį sulaukė 120 verslo lyderių paramos ir siekia akcentuoti savo virsmą „natūralia verslo partija“.

2019 metais partija, kuriai tuomet vadovavo kairiajam sparnui atstovaujantis Jeremy Corbynas (Džeremis Korbinas), patyrė didelį pralaimėjimą, bet K. Starmeris stumia partiją centro link, taip bandydamas susigrąžinti rinkėjus. Be kitų dalykų, K. Starmeris pašalino J. Corbyną ir ėmėsi veiksmų antisemitizmui išgyvendinti.

Tačiau praėjusi savaitė atskleidė, kad partijoje esama įsisenėjusio susiskaldymo. Parlamentarė Diane Abbott (Dajan Abot) skundėsi, kad partija nenori leisti jai kandidatuoti.

K. Starmeris tvirtina, kad D. Abbott, kuri pernai buvo suspenduota dėl komentarų apie rasizmą, likimas dar nenuspręstas. Tačiau elgesys su šia gerbiama 70 metų politike, jau 37 metus dirbančia parlamente, sulaukė daug kritikos.

K. Starmerį smerkia ir kairiojo sparno rinkėjai, sakantys, kad jis pamiršta pažadus, duotus per sėkmingą kampaniją dėl partijos lyderio posto.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių