JAV rinkimai – kova be kompromisų

Oficiali rinkimų kampanija JAV dar neprasidėjo, tačiau kandidatai jau spėjo vienas kitą apipilti purvu

Tuo metu, kai dažnas Jungtinių Valstijų gyventojas ieško kur pasislėpti nuo kamuojančių vasaros karščių, oras nevėsta ir politinėje šalies arenoje. Pagrindiniai pretendentai į prezidento postą respublikonas Johnas McCainas ir demokratas Barackas Obama neturi nei laiko atostogauti, nei galimybės pasislėpti politiniame pavėsyje. Iki rinkimų liko vos trys su puse mėnesio. Pats metas rinkti taškus – gerinti savo ir žlugdyti varžovo įvaizdį. Tikriausiai užsibrėžęs tokį tikslą į pasaulinį turą išvyko B.Obama. Demonstruodamas, kad ir jis pritaria kovai su terorizmu, Ilinojaus senatorius aplankė Afganistaną ir Iraką. Pelnydamas karių simpatijas demokratas patikino, kad jei taps Baltųjų rūmų šeimininku, pajėgų išvedimo iš Irako tvarka bus patvirtinta. Daugiau dėmesio B.Obama žadėjo skirti Afganistanui. Europoje, kur demokratų kandidatas ypač populiarus, jis taip pat dalijosi savo būsimos užsienio politikos gairių vizija.

p>Tokios kelionės, ko gero, neatsisakytų ir J.McCainas. Tačiau Vietnamo karo veteranui šiuo metu tenka namuose srėbti košę, kurią užvirė jo komandos nariai.

Išprovokavo varžovų puolimą

„Nepaskandinamu“ vadinamas respublikonas praėjusią savaitę gavo stiprų smūgį. Dėl savo pasisakymų buvo priverstas atsistatydinti J.McCaino ekonomikos patarėjas Philas Grammas. Jungtines Valstijas jis išvadino verksnių šalimi. Duodamas interviu vienam laikraščiui Ph.Grammas pareiškė, jog recesija apėmė ne šalį, o amerikiečių pro
tus, ir kad jo tėvynainiai tapo nuolat besiskundžiančių „verksnių tauta“. Prieš tai Ph.Grammas teigė, kad amerikiečiai yra bukapročiai.
Vėliau J.McCaino patarėjas aiškinosi, kad turėjo galvoje politikus, o ne visus amerikiečius, tačiau žala jau buvo padaryta. Šis buvusio Teksaso senatoriaus pareiškimas išprovokavo demokratų puolimą. B.Obamos šalininkai priminė, kad Ph.Grammas buvo įsipainiojęs į pornografinių filmų kūrimo verslą ir suskubo pavaizduoti J.McCainą kaip nesuvokiantį tikrosios ekonominės padėties.
Respublikonų kandidatas buvo priverstas pareikšti, kad Ph.Grammas kalbėjo ne jo vardu, o patarėjui neliko kitos išeities, kaip atsistatydinti.

Komanda byra nuo pavasario

Tai jau ne pirmas skandalas, sudrebinęs J.McCaino štabą ir privertęs pasitraukti jo narį. Politiko suburta komanda pradėjo byrėti dar pavasarį. Du senatoriaus padėjėjai atsistatydino šių metų gegužės pradžioje po to, kai išaiškėjo jų ryšiai su karine Mianmaro chunta.
Kaip tik tada, kai visas pasaulis piktinosi generolų sprendimu neįsileisti į šalį gelbėtojų, taip reikalingų nuo ciklono nukentėjusiems žmonėms, žurnale „Newsweek“ pasirodė straipsnis apie J.McCaino padėjėjų veiklą. Leidinys teigė, jog Dougas Goodyear, vadovaujantis bendrovei DCI, ir jo partneris Dougas Davenportas dar 2002 m. išleido bemaž 350 tūkst. JAV dolerių (770 tūkst. litų) kurdami teigiamą Mianmarą valdančios chuntos įvaizdį.
Praėjus dar savaitei iš savo posto pasitraukė J.McCaino patarėjas Thomas Gilbertas Loefleras. Respublikonų senatoriaus rinkimų kampanijos strategas buvo apkaltintas vykdęs lobistinę veiklą. Tas pats žurnalas pranešė, jog įmonė, kurios interesams politikas atstovavo, iš kontrakto su Saudo Arabija uždirbo 15 mln. JAV dolerių (apie 33 mln. litų). Leidinys taip pat priminė, jog Th.G.Loefleras padėjo gauti pelningus kontraktus lėktuvais prekiaujančioms bendrovėms EADS ir „Northrop Group“.
Pačiam kandidatui taip pat nepavyko išvengti kaltinimų. Žurnale buvo rašoma, esą J.McCainas prisidėjo, kad šis kontraktas neatitektų konkurentei „Boeing“.

Sukompromitavo senatorių

Tą patį mėnesį J.McCaino štabą skandalas sukrėtė dėl senatoriaus padėjėjo Ricko Daviso veiklos. Jis supainiojo viešuosius ir privačius interesus. Dirbdamas respublikonų kandidato štabe jis gaudavo honorarus ir iš bendrovės „Davis Manafort Inc.“, kuri praėjusį pavasarį konsultavo prorusišką Ukrainos Regionų partiją. Kaip žinoma, šiai partijai vadovauja 2004 m. Ukrainos prezidento rinkimų rezultatus bandęs suklastoti Viktoras Janukovyčius. Masinis žmonių pasipiktinimas tada peraugo į protestus. Oranžinę revoliuciją palaikė daugelis vakariečių, taip pat ir senatorius J.McCainas. Tačiau jis „nepastebėjo“, kad jo rinkimų kampanijos padėjėjas dirbo kitoje stovykloje.
R.Davisui nepavyko paneigti ir sąsajų su prieštaringai vertinamu V.Janukovyčiumi. Daug kas prisimena, kad kai būdamas Ukrainos premjeru jis atvyko į JAV, pusryčiauti su žurnalistais V.Janukovyčių atlydėjo kitas bendrovės savininkas Paulas Manafortas. Be to, paaiškėjo, kad R.Davisas savo lobistinės veiklos neužregistravo, nors privalėjo tai padaryti iš karto, kai pradėjo dirbti J.McCaino štabe. Dar didesnis šešėlis krito ant respublikonų kandidato žurnalistams sužinojus, kad R.Davisas 2006 m. supažindino J.McCainą su Rusijos verslininku Olegu Deripaska. Šis oligarchas, artimas Kremliui ir asmeniškai buvusiam Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, siejamas su organizuotu nusikalstamumu.

Galimybių dar yra

Šie mažesni ir didesni nemalonumai lėmė, kad gana greitai laimėjęs pirminius rinkimus ir turėjęs daugiau laiko vykdyti rinkimų kampaniją, J.McCainas populiarumu vis dėlto nusileidžia savo varžovui. Arizonos senatoriaus ir B.Obamos reitingai, įvairių apklausų duomenimis, skiriasi 7–17 proc. Maža to, J.McCaino populiarumas ir toliau mažėja. Nerimą respublikonų kandidato štabui kelia tai, kad net tradiciškai už konservatorius balsuojantys rinkėjai šį kartą renkasi demokratų kandidatą. Socialinių tyrimų instituto „Zogby“ teigimu, per pastarąjį mėnesį J.McCaino populiarumas sumažėjo 2 proc. Lygiai tiek pat padidėjo demokratų kandidato rėmėjų gretos. Teigiama, jog už B.Obamą dabar balsuotų 47 proc. amerikiečių. J.McCainui savo balsus atiduotų 40 proc. rinkėjų.
Tačiau „nepaskandinamasis“ dar turi galimybę laimėti – gali mesti rasistinę kortą. Daugelis žmonių prisimena, kad B.Obama susijęs su prieštaringai vertinamu juodaodžiu pastoriumi Jeremiah Wrightu. Būtent šis vienos Čikagos religinių bendruomenių vadovas, pagarsėjęs savo rasistiniais pamokslais, padėjo B.Obamai tapti politiku. Nors Ilinojaus senatorius atsiribojo nuo pastoriaus, ši pažintis gali sužlugdyti jo pergalingą žygį į valdžios viršūnę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių