J. Bidenas: JAV sąjungininkai priėmė drąsius sprendimus paleisti pagrįstai nuteistus kalinius

JAV prezidentas Joe Bidenas pasveikino apsikeitimą kaliniais su Rusija, kai ketvirtadienį buvo sugrąžinti JAV žurnalistas Evanas Gershkovichius ir buvęs JAV jūrų pėstininkas Paulas Whelanas, pavadindamas šį įvykį „diplomatijos žygdarbiu“, užbaigusiu jų „agoniją“.

Susitarimas, kuris užtikrino jų laisvę, buvo diplomatijos žygdarbis“, – sakė J. Bidenas, patvirtindamas, kad trys JAV piliečiai ir vienas nuolatinis rezidentas buvo tarp 16 Rusijos išlaisvintų asmenų, tarp kurių taip pat buvo penki vokiečiai ir septyni rusai.

„Kai kurie vyrai ir moterys buvo neteisėtai kalinami metais. Visi jie patyrė neįsivaizduojamas kančias ir nežinomybę. Šiandien jų agonija baigėsi“, – sakoma jo pareiškime.

J. Bidenas sakė, kad kartu su paleistų kalinių artimaisiais telefonu kalbėjosi su trimis Amerikos piliečiais ir vienu žaliosios kortelės turėtoju.

„Prieš kelias akimirkas šeimų nariai ir aš galėjome su jais pasikalbėti telefonu iš Ovaliojo kabineto“, – sakė J. Bidenas, pridūręs, kad kaliniai iš Rusijos pateko į Turkiją ir netrukus bus pakeliui į Jungtines Valstijas.

Žurnalistų paklaustas, ar nenorėtų pasikalbėti su Rusijos vadovu Vladimiru Putinu, J. Bidenas atsakė: „Man nereikia kalbėtis su Putinu“.

JAV prezidentas pasmerkė Rusijos „parodomuosius teismus“, dėl kurių buvo įkalintas E. Gershkovičius ir kiti ketvirtadienį išlaisvinti asmenys.

„Rusijos valdžios institucijos juos suėmė, teisė parodomuosiuose teismuose ir skyrė ilgas įkalinimo bausmes visiškai be jokios teisėtos priežasties“, – sakė J. Bidenas.

Jis pagyrė JAV sąjungininkus, dalyvavusius kalinių mainuose, sakydamas, kad jie priėmė „drąsius sprendimus“ paleisti žmones atgal į Rusiją.

Vokietija, Lenkija, Slovėnija, Norvegija ir Turkija „buvo su mumis, – sakė J. Bidenas. – Jos priėmė drąsius sprendimus, paleido savo šalyse laikytus kalinius, kurie buvo laikomi pagrįstai, ir suteikė logistinę paramą, kad amerikiečiai grįžtų namo“.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių