Ispanijos premjeras: palestiniečių valstybingumo pripažinimas būtinas taikai pasiekti

Palestiniečių valstybingumo pripažinimas yra būtinas žingsnis siekiant taikos Artimuosiuose Rytuose, antradienį sakė Ispanijos ministras pirmininkas Pedro Sanchezas (Pedras Sančesas).

Ispanija, Airija ir Norvegija rengiasi antradienį oficialiai pripažinti Palestinos valstybę.

„Palestinos valstybės pripažinimas [...] yra būtina sąlyga, jei visi norime pasiekti taiką“, – sakė P. Sanchezas.

Palestinos valstybę jau pripažįsta dešimtys šalių, bet to dar nebuvo padariusi jokia svarbi Vakarų valstybė.

„Tai istorinis sprendimas siekiant vienintelio tikslo – padėti izraeliečiams ir palestiniečiams pasiekti taiką“, – sakė P. Sanchezas, kalbėdamas televizijai prie ministro pirmininko rūmų Madride vartų.

Socialistų lyderis, kuris savo šalies sprendimą praėjusią savaitę paskelbė parlamente, kelis mėnesius važinėjo po Europos ir Artimųjų Rytų šalis, siekdamas užsitikrinti paramą pripažinimui ir ugnies nutraukimą Gazos Ruože.

Europos Sąjungos ir Izraelio santykiai pirmadienį, bloko narių Airijos ir Ispanijos diplomatinio Palestinos pripažinimo išvakarėse, smarkiai pablogėjo.

Madridas sako, kad ES turėtų imtis veiksmų prieš Izraelį dėl jo tęsiamų kruvinų išpuolių Gazos Ruožo pietuose esančiame Rafache. Norvegija, kuri nepriklauso ES, bet dažnai derina savo užsienio politiką prie bloko pozicijos, savaitgalį, prieš oficialų Palestinos valstybės pripažinimą, perdavė diplomatinius dokumentus palestiniečių vyriausybei.

Izraelio užsienio reikalų ministras Israelis Katzas (Israelis Kacas) pasakė Ispanijai, kad jos konsulatas Jeruzalėje nuo birželio pradžios nebegalės teikti konsulinių paslaugų palestiniečiams.

Antradienį I. Katzas apkaltino P. Sanchezą esant žydų „genocido kurstymo partneriu“.

„Jūs esate žydų tautos genocido kurstymo partneris“, – rašė I. Katzas socialiniame tinkle „X“.

Tuo metu ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) išreiškė paramą Tarptautiniam baudžiamajam teismui (TBT), kurio prokuroras siekia arešto orderių Izraelio ministrui pirmininkui Benjaminui Netanyahu (Benjaminui Netanjahui) ir palestiniečių islamistų grupuotės „Hamas“ lyderiams.

Antradienį savo kalboje P. Sanchezas sakė, kad palestiniečių valstybės pripažinimas nėra prieš ką nors nukreiptas, tikrai „ne prieš Izraelį, draugišką tautą, kurią gerbiame, vertiname ir su kuria norime palaikyti geriausius, kokie tik įmanomi, santykius“.

Jis paragino visam laikui nutraukti ugnį, didinti humanitarinės pagalbos pristatymą į Gazos Ruožą ir paleisti įkaitus, kuriuos „Hamas“ laiko nuo beprecedentės spalio 7-osios atakos Izraelyje, išprovokavusios karą Gazos Ruože.

P. Sanchezas taip pat išdėstė savo viziją dėl valstybės, kurią valdytų Palestinos autonomija ir kurioje Vakarų Krantas bei Gazos Ruožas būtų sujungti su Rytų Jeruzale koridoriumi.

„Nepripažinsime 1967 metų sienos linijų pakeitimų, nebent sutartus šalių“, – pridūrė P. Sanchezas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Šiandien

Šiandien portretas
Airija , Norvegija pripažins Palestinos valstybę, kada Baltijos valstybės?

Labai

Labai portretas
gerai , pagarba Ispanijai jos pirmininkui Sanhezui, tai žingsnis link vaikų ,moterų žudynių nutraukimo.

Anonimas

Anonimas portretas
Manau ispanu komuniagu keistas sprendimas.Kazkokia beprotyste,"pripazinti" bandiugu-teroristu-zmogzudziu-vaikzudziu gauja !?
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių