ES priimtas pirmasis įstatymas, skirtas kovoti su smurtu prieš moteris

Europos Sąjungos šalys antradienį pritarė pirmajam šalių bloko įstatymui, skirtam kovoti su smurtu prieš moteris, nors tekste ir nepavyko susitarti, kaip derėtų vieningai apibrėžti išprievartavimo sąvoką.

Šiuo plačiai taikomu įstatymu siekiama apsaugoti visų 27 ES narių moteris nuo smurto lyties pagrindu, priverstinių santuokų, moterų lytinių organų žalojimo ir priekabiavimo internete.

Europos Parlamentas šias taisykles patvirtino dar balandį, o šalių pritarimas buvo paskutinis veiksmas, kurį reikėjo atlikti iki joms tampant įstatymu.

„Šis įstatymas garantuos, kad visoje ES jo pažeidėjams bus taikomos griežtos poveikio priemonės, o jų aukos gaus visą joms reikalingą pagalbą“, – pasakė Belgijos teisingumo ministras Paulas Van Tigcheltas.

Pagal šį įstatymą nusikaltimu bus laikomas kibernetinis persekiojimas, kibernetinis priekabiavimas ir kibernetines neapykantos ar smurto kurstymas visoje ES. Jame numatytos mažiausios laisvės atėmimo bausmės, kurios, priklausomai nuo nusikaltimo, siekia nuo vienerių ir penkerių metų.

Pagal šias taisykles, jei auka yra vaikas, sutuoktinė ar buvusi sutuoktinė, nusikaltėliui gali būti skirta griežtesnė bausmė.

Nors visos šalys vieningai sutiko, kad šis įstatymas yra tikrai svarbus, nesutarimų derybų metu kilo dėl vieningo visoje ES galiosiančio išprievartavimo sąvokos apibrėžimo.

Kai kurios šalys, tokios, kaip Italija ir Graikija reikalavo įtraukti šios sąvokos apibrėžimą, tuo tarpu Prancūzija ir Vokietija tam priešinosi, teigdamos, kad ES neturi kompetencijos šiuo klausimu.

Ispanijos lygybės ministrė Ana Redondo iki antradienį Briuselyje įvyksiančio susitikimo pripažino norėjusi, kad taisyklės „būtų kiek ambicingesnės“.

Tačiau, jos teigimu, įstatymas yra „gera pradžia“.

ES valstybės taisykles į nacionalinę teisę perkelti privalo per trejus metus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Flurona [TRUMP 2024]

Flurona [TRUMP 2024] portretas
Tie kovotojai negali pasakyt kas yra moteris!

?

? portretas
o kaip su smurtu pries vyrus? begalines "lygiu teisiu" institucijos to nemato? kur tos lygios galimybes?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių