D. Trumpo ateitis: ar į rinkimus, ar už grotų?

  • Teksto dydis:

Istorinis teismo verdiktas Donaldą Trumpą gali arba pasiųsti už grotų, arba suteikti dar platesnį kelią į pergalę rinkimuose. Kas labiau tikėtina ir kaip verdiktas lems rinkėjų nuomonę? To LNK žurnalistas klausė Rytų Europos studijų centro vadovo Lino Kojalos. 

„Teoriškai bausmė gali lemti ir įkalinimą. Turbūt praktiškai daugiau diskutuojama apie tai, o ne kad D. Trumpui gali tekti, pavyzdžiui, susitaikyti su namų areštu, su apykoje ar kitais panašiais veiksmais, kurių jis negalės atlikti“, – komentavo politologas L. Kojala.

– Pagal kaltinimus jam gresia daugybė metų kalėjimo, bet ar realu, kad teisėjas ryžtųsi jį įgrūsti į belangę? Juk, žinant D. Trumpo rinkėjų aršumą, tokiam teisėjui tada tikrai reikėtų susirūpinti dėl jo paties sveikatos ir galbūt net gyvybės.

– Išties, tyrėjai, teisininkai yra analizavę panašias bylas ir nustatė, kad maždaug 10 proc. panašių bylų baigėsi tuo, kad asmuo buvo įkalinamas, kitaip tariant, taikoma griežta bausmė, o ne alternatyvios bausmės, kurios reikštų, kad asmuo nėra įkalinamas vienoje ar kitoje įstaigoje. Šiuo atveju atrodytų, kad tikimybė nėra labai didelė, juo labiau kad tai yra pirmas kartas, kai D. Trumpui yra pateikti tokie kaltinimai ir priimtas nuosprendis, kad jis yra kaltas. Aišku, politinis kontekstas irgi yra svarbus ir spaudimas, kuris tenka tiek teisėjui, tiek visai sistemai, yra milžiniškas. Iki rinkimų liko vos keli mėnesiai, tad tai irgi gali turėti tam tikrų pasekmių svarstant apie bausmę, jos pritaikomumą ir galimas tolesnes pasekmes.

– Nepaisant to, jei D. Trumpas būtų pripažintas kaltu teismo, jis vis tiek gali dalyvauti prezidento rinkimuose. Dabar juokaujama, kad vienintelis jo praradimas būtų, jog jis tik pats negalėtų balsuoti už save Floridoje. Ar yra daugiau kitų praradimų?

– Išties, jūs visiškai teisus, D. Trumpas gali siekti prezidento posto po šio sprendimo ir, kai jam bus pritaikytos sankcijos, jis galėtų siekti prezidento posto net jei ir būtų įkalintas. Tai JAV istorijoje esame jau matę, du kandidatai per pastarąjį maždaug šimtmetį yra siekę prezidento posto, nors tuo metu buvo įkalinti. Tiesa, tie kandidatai nebuvo labai ryškūs, surinkdavo kelis procentus balsų. Tad šiuo atveju situacija yra šiek tiek kitokia ir dėl to, kad labai daug sunkumų kylą, pavyzdžiui, net ir D. Trumpo apsaugai. Kaip buvęs prezidentas, jis turi galimybę būti nuolatos saugomas, bet kaip tą reikėtų daryti, jei jis būtų įkalintas, yra dilema, kurios Slaptajai tarnybai iki šiol netekę spręsti.

– D. Trumpas viską, kas jam nepatinka, apibūdina dažniausiai dviem esminiais epitetais – arba melagienos, arba korupcija. Taip buvo ir šį kartą, tačiau šį kartą jo retorika, atrodo, ypač nuožmi ir net nerenkant žodžių. Kokią įtaką tai gali padaryti amerikiečiams ir galbūt net nacionaliniam viešajam Amerikos saugumui?

– Tai, be abejo, turi labai didelę emocinę įtaką, tuo labiau kad D. Trumpas teigia, kad teisiamas iš tikrųjų yra ne jis, o teisiami yra visi jo rinkėjai, kad sistema, t. y. teismai, žiniasklaida, elitas, bando susidoroti su kandidatu, kuris yra vienintelis, pasirengęs ginti kiekvieno paprasto amerikiečio interesą. Ir tai, be abejo, turi labai didelį mobilizacinį efektą. Mes ir iki šiol matėme, kad tai, kad D. Trumpui pateikti kaltinimai, ko gero, jo rinkėjų dalį tik padidino arba konsolidavo, bet tikrai nesumažino. Jeigu šiandien turime situaciją, kuomet buvęs ir potencialiai būsimas prezidentas yra pripažįstamas kaltu, bet iš esmės didelė dalis šalies, kone pusė rinkėjų, manys arba galim manyti, kad tai yra neteisėta, neteisinga, tuomet, be abejo, tai yra didžiulis iššūkis šalies vidiniam stabilumui. Tai gali turėti pasekmių ir nacionaliniam saugumui, ypač laikotarpiu po lapkričio pradžioje vyksiančių rinkimų iki sausio 20 d. numatytos naujojo ar senojo prezidento inauguracijos. Tai gali būti labai neramus politine, teisine ir kitomis prasmėmis tarpsnis.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

– Kaip tai gali paveikti Amerikos rinkėją, kuris yra už D. Trumpą, jūs ką tik atsakėte – tai galbūt dar labiau gali jį mobilizuoti. Tačiau Amerikoje turbūt nemažai yra ir dvejojančių. Kas po šio teismo verdikto atsitiks su tais dvejojančiais?

– Išties, labai svarbi, kad ir nelabai didelė, elektorato grupė yra tie, kurie nėra iki galo apsisprendę ir gali balsuoti tiek už Joe Bideną, tiek už D. Trumpą, tiek galbūt už trečiąjį kandidatą kai kuriose valstijose. Tad tiems rinkėjams, kurie paprastai būna šiek tiek nuosaikesni, tokie sprendimai gali turėti tam tikrų pasekmių, permąstant, ar tikrai jis yra pasiryžęs atiduoti savo balsą už asmenį, kuris yra oficialiai prisiekusiųjų teisme pripažintas kaltu dėl padarytų nusikaltimų. Tai gali turėti psichologinį efektą. Ir vėlgi, nereikia, kad tai būtų milijonai rinkėjų, galutinį rinkimų rezultatą JAV, tikėtina, kaip ir praėjusiais kartais, gali nuspręsti 100–200 tūkst. rinkėjų keliose labai svarbiose valstijose. Tad, be abejo, D. Trumpui būtų labai svarbu jų neprarasti. Tačiau nežinome, kaip jie reaguos į šį sprendimą ir ar apskritai šis sprendimas turės labai reikšmingų pasekmių lapkričio mėnesį. Nors iki rinkimų, atrodytų, liko labai nedaug laiko, naujienų ciklas yra toks greitas, kad, ko gero, tuo metu gali būti aktualesnės kitos naujienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Onė

Onė portretas
Varge,net gaila,toks vargšiukas

Geriau diedukas

Geriau diedukas portretas
nei psichinis ligonis

Baidenui liudniau...

Baidenui liudniau... portretas
Jam irgi du variantai - į Prezidentus ar į grabą...
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių