Baltieji rūmai: sankcijos prieš TBT nėra teisingas požiūris

Baltieji rūmai antradienį pareiškė, kad nepritaria sankcijoms Tarptautiniam Baudžiamajam Teismui (TBT) po to, kai jo prokuroras Karimas Khanas (Karimas Chanas) paprašė išduoti Izraelio ministro pirmininko Benjamino Netanyahu (Benjamino Netanjahaus) arešto orderį.

„Nemanome, kad sankcijos TBT yra teisingas požiūris“, – žurnalistams sakė Nacionalinės saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby (Džonas Kerbis) po to, kai respublikonai Kongrese pareiškė, kad sieks imtis priemonių prieš Hagoje įsikūrusį teismą.

Praėjusią savaitę K. Khanas sakė, kad prašys išduoti B. Netanyahu ir gynybos ministro Yoavo Gallanto (Joavo Galanto), taip pat aukščiausių „Hamas“ vadovų Yahyos Sinwaro (Jahjos Sinvaro), Ismailo Haniyeh (Ismailo Hanijės) ir Mohamedo Deifo arešto orderius dėl įtarimų karo nusikaltimais ir nusikaltimais žmoniškumui.

Jo pranešimas sukėlė Izraelio ir jo sąjungininkių Jungtinių Valstijų ir Jungtinės Karalystės pyktį. Šis K. Khano žingsnis buvo suprastas kaip Izraelio prilyginimas „Hamas“, kuri spalio 7 dieną surengė precedento neturintį išpuolį prieš žydų valstybę.

B. Netanyahu atmetė „demokratinio Izraelio ir„Hamas“ masinių žudikų sulyginimą“, o JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) taip pat pabrėžė, kad „Izraelis ir „Hamas“ nėra lygiaverčiai“.

„Nesakau, kad Izraelis su savo demokratija ir aukščiausiuoju teismu yra tapatus su „Hamas“, žinoma, kad ne“, – teigė K. Khanas interviu britų leidiniui „The Sunday Times“.

„Negalėčiau pasakyti aiškiau: Izraelis turi pilną teisę ginti savo gyventojus ir susigrąžinti įkaitus. Tačiau niekas neturi teisės vykdyti karo nusikaltimų ar nusikaltimų žmoniškumui. Mus apibrėžia priemonės“, – kalbėjo jis.

Jei TBT teisėjai išduotų orderius, tai reikštų, kad bet kuri iš 124 teismo valstybių narių techniškai privalėtų suimti B. Netanyahu ir kitus asmenis, jei jie atvyktų į jų teritoriją.

Tačiau teismas neturi jokio mechanizmo, kaip užtikrinti savo įsakymų vykdymą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

išvada

išvada portretas
Už nacių stovi jankiai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių