„Atostogos su kariuomene“ – gera proga išbandyti kario profesiją: užsirašiusiems žada nemažą sumą

Lenkijos vyriausybė ir Krašto apsaugos ministerija rengia ir finansuoja originalią programą, skirtą pritraukti daugiau savanorių į Lenkijos kariuomenę, teritorinę gynybą ir karinį rezervą. Tam galima užsirašyti į 28 dienų intensyvaus karinio parengimo kursus, kurie pavadinti „Atostogos su kariuomene“. Jų dalyviai ne tik išmoksta kariavimo pagrindų, bet ir už tas 28 dienas uždirba 6 tūkst. zlotų – tai beveik 1 tūkst. 400 eurų.

Jauni lenkai dabar mokosi kariauti netoli Lomžos – ten, kur tarpukario Lenkijos karinės pajėgos buvo įsirengusios gynybines linijas, bet nesugebėjo atlaikyti bendro Hitlerinės Vokietijos ir Stalininės Sovietų sąjungos puolimo.

„Programa „Atostogos su kariuomene“, žinoma, vykdoma vasarą. Savanoriai gali prisijungti prie kariuomenės, tačiau tai – ne pramoga, ne mokyklos stovykla. Tai – tikras karinis mokymas“, – kalbėjo leitenantė Natalia Fiedoruk.

Intensyvūs mokymai, už kuriuos kiekvienas dalyvis gauna po 6 tūkst. zlotų pritraukia ne tik mokyklas baigusį jaunimą. Užsirašė ir 34 metų Magdalena Klos.. Ji sako, kad du jos vaikai – devynerių ir vienuolikos metų, jau dideli, kad mėnesį išsiverstų be mamos.

„Didžiuojuosi, kad dėviu uniformą, kad tapau kariūne, nes esu ne tik motina ir žmona, bet ir karė“, – teigė „Atostogos su kariuomene“ dalyvė M. Klos.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Tokia stovykla gera proga išbandyti kario profesiją. Kai kuriems jauniems lenkams ji tapo pirmuoju žingsniu į profesionalią tarnybą šalies kariuomenėje.

„Ne visada norėjau tapti kariu. Tačiau dabartiniai įvykiai pasaulyje, visi konfliktai, situacija aplink mūsų tėvynę, jie paskatino mane pakeisti savo sprendimus ir nusprendžiau tapti kariu“, – pasakojo „Atostogos su kariuomene“ dalyvis Dominikas Rojekas.

Dominikas planavo mokytis informatikos, bet dabar nori tapti kariniu kompiuterinės technologijos specialistu, nes šiuolaikinis karas vis labiau persikelia į virtualią erdvę. Bet valdyti tradicinius ginklus vis vien reikia išmokti.

„Galbūt bijau, bet privalau su ta baime susidoroti. Tokia yra mūsų užduotis. Privalome jai pasipriešinti. Ne visi gali tą padaryti, bet kažkas privalo, todėl mes čia. Tai – mūsų pareiga“, – tikino D. Rojekas.

Lenkija pastaraisiais metais labai rimtai užsiėmė visos kariuomenės perginklavimu ir nuolat didina karių, rezervininkų ir teritorinės gynybos pajėgas.

Šis procesas akivaizdžiai pagreitėjo po 2014 m., kai Vladimiro Putino režimas nusprendė karine jėga atsiriekti sau dalį Ukrainos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

?

? portretas
o kodel nera atostogu ukrainos morge??? matyti reikia visa paveiksla o ne tik saule

Tai kur tiksli tikra info

Tai kur tiksli tikra info portretas
Lenkas man darbe sakė 8000 zlotų mokės avingalviams, kurie nesupranta, kad paskui eis pirmų reisu karan m3sai.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių