Pavydėtinas G.Babravičiaus dosnumas

Tarkim, esate visuomeninės organizacijos (pvz., gyvūnų globėjų draugijos) narys. Ar paaukotumėte jai pusę savo metinių pajamų? Sakysite – žinoma, kad ne. O Vilniaus vicemeras Gintautas Babravičius tikina tiek paaukojęs savo partijai.

12 tūkst. litų – dideli pinigai absoliučiai daugumai Lietuvos gyventojų. Bet ne G.Babravičiui, kas mėnesį pusę algos atiduodančiam antstoliams.
Politikas tikina radęs nuosavus 12 tūkst. litų ir juos paaukojęs partijai. Kur jis rado tuos pinigus? Pasižadu – jeigu aš staiga rasiu kelis tūkstančius litų (nežinau, gal kur nors namie voliojasi, prie skalbinių dėžės), iškart juos paaukosiu Liberalų ir centro sąjungai (LiCS).

12 tūkst. litų – didelė suma bet kurios šeimos biudžetui. G.Babravičius teigia, jog jis su žmona per praėjusius metus uždirbo 80 tūkst. litų (tiesa, sudėjus jų atlyginimus, iki šios sumos trūksta 18 tūkstančių – bet gal ir šiuos pinigus G.Babravičius rado po lova).

Prisiminkim tą pačią varganą gyvūnų globos draugiją. Kažin, ar surasite tokį gyvūnų mylėtoją, kuris, augindamas mokyklinio amžiaus dukrelę, 15 proc. savo šeimos metinių pajamų paaukotų keturkojams. O jeigu tokį ir rasite, jo žmona nieku gyvu jam neleis lengva ranka atiduoti tokių pinigų. Bet ko negalima tikėtis keturkojams iš gyvūnų prieglaudos, tas atrodo visiškai suprantama dvikojams iš LiCS. Ko iš meilės (partijai? pinigams?) nepadarysi!

G.Babravičius praėjusiais metais įsigijo tik vieną brangesnį daiktą – tai buvo dulkių siurblys. Tiesa, brangus dulkių siurblys už daugiau kaip 5 tūkst. litų. Bet jį politikas įsigijo išperkamosios nuomos būdu. Iškalbinga detalė. Bet tai vis tiek nekliudo tvirtinti, kad 12 tūkst. litų partijai buvo. Gal Babravičių namuose yra dvi taupyklės: ant vienos parašyta „šeimai“, ant kitos – „partijai“. Pirmoji, žinoma, pilnėja kur kas lėčiau nei antroji.

Penktadienį G.Babravičius viešai skundėsi, neva mano publikacijoje, po kurios pradėtas tyrimas dėl jo aukos partijai, buvo iškraipyti jo žodžiai.

Kaip jau matėte, iškraipyti nebuvo ką, o G.Babravičius tikrai kalbėjo apie žmones, kurie jam „galbūt padėjo“.

Vicemeras teisinosi taip pasakęs norėdamas baigti pokalbį. Tiesa, tas pokalbis po lemtingosios frazės tęsėsi dar porą minučių – pasikalbėjome apie su 20 tūkst. litų kyšiu pagautą Artūrą Skiką, papokštavome. Trūko tik alaus ir skrudintos duonos.

Kažkodėl nepastebėjau, kad G.Babravičius būtų skubėjęs į posėdį ar mėginęs pabaigti pokalbį. Beje, pokalbio pabaigoje pats jam pasakiau, kad daugiau nebetrukdysiu, nes tikriausiai reikia grįžti į posėdį.

Bet grįžkim prie pinigų. G.Babravičius tame pačiame pokalbyje aiškino, kad pinigų jam reikia, mat jis, kaip partijos vadas, negalįs leisti, kad badautų iždininkai, kad partija vėluotų atsiskaityti su bankais ir t.t. Palaukit. LiCS praėjusiais metais paaukota beveik 964 tūkst. litų, tai gausiausiai remiama partija Lietuvoje. Ir su tokiais pinigais ji nesugeba išmokėti algos sekretoriatui ir banko palūkanų? Jeigu taip, tai LiCS sekretoriate tikriausiai dirba labai daug žmonių (koks šimtas), o partija neseniai įsigijo tris butus Vilniaus senamiestyje, ir bankas dabar baisiai spaudžia nevėluoti su įmokomis. G.Babravičiaus auka sudaro vos daugiau kaip vieną procentą visų partijos surinktų pinigų. Be abejo, svarbiausią procentą.

Aš, pavyzdžiui, esu didelis dainuojamosios poezijos žanro gerbėjas, vaikštau į koncertus, pats groju. Bet nieku gyvu neskirčiau pusės savo pajamų, tarkim, bardų kultūros centrui, o mano žmona (dailininkė ir poetė, taip pat mylinti šį žanrą) vien už tokią idėją man duotų tokį niuksą, kad prisiminčiau mėnesį ar dar ilgiau.

Nors kankinkit – nieku gyvu nepatikėsiu, kad G.Babravičiaus žmona mielai atsisakytų 12 tūkstančių litų, už kuriuos būtų galima apiprekinti jų dukrelę visiems mokslo metams, užsakyti kosmetinį buto remontą ir, pavyzdžiui, nusipirkti naują televizorių. O dar dulkių siurblys lizingu!

G.Babravičius gali aiškintis, kaip įmanydamas, bet faktas lieka faktu: jis prisipažino aukojęs svetimus pinigus, o vėliau niekaip nesugebėjo paaiškinti, iš kur tie pinigai atsirado.

Po penktadienio posėdžio, kuriame analizuotas G.Babravičiaus elgesys, Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas pareiškė, kad LiCS lyderis „tų pinigų pagal visus tuos paskaičiavimus galėjo turėti“.

Tik ką reikia įrodyti? Manyčiau, kad G.Babravičius turi įrodyti turėjęs „laisvus“ 12 tūkst. litų – pateikti banko sąskaitos išrašą ar ką nors panašaus. Ar įrodė? Nepanašu. Nebent teiginys „aš galėjau turėti tuos pinigus“ šiais laikais laikomas įrodymu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Sukurti išimtims, o ne taisyklėms?
    Sukurti išimtims, o ne taisyklėms?

    Saviugdos specialistai, psichologai, kaučeriai ir visi pozityvaus ir gero gyvenimo mokytojai ragina problemas spręsti kūrybingai. ...

    1
  • Kodėl valstybinė žemė neturi būti perduota savivaldybėms?
    Kodėl valstybinė žemė neturi būti perduota savivaldybėms?

    Šiuo metu Aplinkos ministerija yra paskelbusi Žemės įstatymo pakeitimo projektą, pagal kurį valstybinę žemę numatoma perduoti valdyti savivaldybėms kaimo vietovėse. Valstybinė žemė miestuose ir miesteliuose savivaldybėms jau yra perduota n...

    3
  • Iš kur atsirado ta baimė?
    Iš kur atsirado ta baimė?

    Į kovą prieš Salomėjos Nėries atminimą – su neperšaunamomis liemenėmis. O prieš Petrą Cvirką – su tankais. Arba su šarvuočiais, nes dėkingumą sovietiniam kariui savo kūryboje ne kartą išreiškus...

    7
  • Gražiausi jaunystės metai
    Gražiausi jaunystės metai

    Ar Josifas Visarionovičius Džiugašvilis (1878–1953) galėjo suorganizuoti savo artimo bičiulio ir potencialaus įpėdinio Sergejaus Mironovičiaus Kostrikovo (1886–1934), dar žinomo Kirovo slapyvardžiu, nužudymą? ...

    1
  • Taip norisi į Seimą
    Taip norisi į Seimą

    Liko 18 dienų, ir 141-am išrinktajam vėl bus ramu visus ketverius metus. Ramu dėl namų, dėl pinigų, dėl poilsio, reprezentacinių išlaidų, kelionių į užsienį už valdiškus pinigus ir, svarbiausia, negrės jokia asmeninė atsako...

    6
  • Paprastas siūlymas politikams: o gal išvis nebereikia dirbti?
    Paprastas siūlymas politikams: o gal išvis nebereikia dirbti?

    Iki rinkimų mažiau nei mėnuo, ir Seime po pateikimo pritarta siūlymui padidinti atostogų dienų skaičių nuo 20 iki 22. Žinoma, toks pasiūlymas patinka ir gyventojams, ir profsąjungoms, bet gal vis dėlto verta pagalvoti ir apie tuos, kurie kuria darb...

    2
  • Įtartini Palangos kandidatų į Seimą „čekučiai“
    Įtartini Palangos kandidatų į Seimą „čekučiai“

    Iškėliau klausimą dėl Andriaus Tapino iniciatyvos patikrinti praėjusios kadencijos tarybos narių, siekiančių tapti Seimo nariais sąžiningumą, skaidrumą, atsparumą korupcijai. Sulaukęs narių klausimų bei paraginimo, kaip Palangos miesto sa...

    7
  • Atėjo laikas keistis – J. Basanavičiaus gatvę kilstelėsime į naują kokybės lygį
    Atėjo laikas keistis – J. Basanavičiaus gatvę kilstelėsime į naują kokybės lygį

    Šią vasarą sukako šimtas metų nuo dienos, kai pagrindinei kurorto pėsčiųjų alėjai suteiktas J. Basanavičiaus gatvės vardas. Kaip žinia, anksčiau ši alėja buvo vadinama Tiškevičiaus bulvaru, tačiau 1924 m. vasarą Pala...

    3
  • Atsargiai, jauni rinkėjai
    Atsargiai, jauni rinkėjai

    Tretieji per mėnesį vietos rinkimai Vokietijoje baigėsi dar viena radikalų pergale. Nors Brandenburgo žemėje kraštutiniųjų dešiniųjų partijai „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) nepavyko surinkti daugiausiai balsų, nuo trečią ...

    1
  • Žvairas vėpsojimas į realybę
    Žvairas vėpsojimas į realybę

    Sunku net įsivaizduoti, kokį absurdo lygį esame pasiekę. Jo ekscelencija rėžtelėjo pasiūlymą – steigti Regionų ministeriją. Na, čia, matyt, toks paklydimas – dėl noro padėti regionams įveikti skurdą, kuris ima dvokti vos išvy...

    7
Daugiau straipsnių