Pacientų teisės: ginti ar naudotis?

Pirmosios pandeminio gripo aukos Lietuvoje tėvai Diana ir Rimantas Striogai, kovojantys dėl ligonių teisių į visavertį gydymą, pasiekė pirmąją pergalę.

Įstatymą – pagal galimybes

Vilniaus apygardos administracinis teismas, išnagrinėjęs bylą pagal Kauno medicinos universiteto klinikų (KMUK) skundą dėl Valstybinio medicininio audito inspekcijos išvadų, atmetė jį kaip nepagrįstą. KMUK į teismą kreipėsi, nes nesutiko su Audito inspekcijos išvadomis, kad šioje ligoninėje pernai lapkritį gydytam Rokui Striogai medicinos paslaugos buvo suteiktos pažeidžiant teisės aktų reikalavimus ir neįtariant tikrosios ligos diagnozės. Berniukas mirė.

Seimo kontrolierius Romas Valentukevičius, atlikęs tyrimą, savo išvadose pripažino: "Pareigūnų veiksmai ne tik pažeidžia piliečių, o šiuo atveju – paauglio, bet ir jo tėvelių bei visų Lietuvos piliečių teises."

Ligonių teises gina Europos pacientų teisių chartija, Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymas, kiti teisės aktai. Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymas buvo priimtas 1996 m. Nuo to laiko kelis kartus koreguotas. Neseniai įsigaliojo naujausia jo redakcija.

"Viena pastarosios redakcijos naujovių – kokybiškų sveikatos priežiūros paslaugų apibrėžimas", – atkreipė dėmesį Valstybinės medicininio audito inspekcijos direktorė Ramunė Navickienė.

Įstatyme teigiama, kad kokybiškos sveikatos priežiūros paslaugos – tai prieinamos, saugios, veiksmingos paslaugos, suteikiamos pagal šiuolaikinio medicinos ir slaugos mokslo lygį ir gerą patirtį, atsižvelgiant į paslaugos teikėjo galimybes. Pastarasis teiginys, pastebėjo R.Navickienė, labai patinka medikams.

Skųstis įstaigos vadovui

Pagal įstatymą pacientas turi teisę į savo garbės ir orumo nežeminančias sąlygas ir pagarbų sveikatos priežiūros specialistų elgesį. Tačiau elgesį neretai diktuoja santykiai.

Kai dėl netobulos sveikatos sistemos sumenko ligonių pagarba garbingiausios profesijos atstovams – gydytojams, jiems bendraujant su ligoniu taip pat neliko nuoširdumo. Apsiribojama keliais elementariais profesiniais klausimais, daugiau savo pacientams gydytojai pateikti nei nori, nei gali. "Gydytojai priversti skubėti, nes jų darbo krūvis labai didelis", – pateisina R.Navickienė.

Dažniausiai ligoniai skundžiasi dėl bendravimo, dėmesio stokos. Įstatymas suteikia teisę skųstis. Tačiau pagal naująją įstatymo redakciją į pacientų skundus nagrinėjančias valstybės institucijas pacientai turi teisę kreiptis tik nepatenkinti skundų nagrinėjimu sveikatos priežiūros įstaigoje, kurioje, jų manymu, jų teisės buvo pažeistos.

Sveikatos priežiūros įstaiga, gavusi paciento skundą, privalo jį išnagrinėti ir raštu pranešti pacientui nagrinėjimo rezultatus ne vėliau kaip per 20 darbo dienų.

"Tačiau iki šiol pacientų teisių žalos atlyginimo mechanizmas vis dar neveikia, teismai perkrauti. Skatinama neteisminė ir ikiteisminė ginčų nagrinėjimo praktika, tai galėtų daryti Ginčų nagrinėjimo komisija. Siūlome Seimui įteisinti, kad teisme savo narių teises galėtų ginti pacientų teisių organizacijų atstovai", – idėjų nestokoja teisingumo viceministras Gytis Andrulionis.

Jis pabrėžia ir tai, kad paciento parašas, liudijantis sutikimą atlikti diagnostikos ar gydymo procedūras ir taip neva atleidžiantis gydytoją nuo atsakomybės nesėkmės atveju, yra bevertis.

"Paciento atėjimas į gydymo įstaigą jau gali būti traktuojamas kaip sutikimas. Teismas neįvertins, pasirašyta laisva valia ar darant kokią nors įtaką. Parašas tik supriešina gydytojus su jų pacientais", – teigia teisingumo viceministras.

Atsirado naujas terminas

Pastaruoju metu atsirado naujas terminas – gynybinė medicina. Gydytojai stato barikadas ir užima gynybos poziciją, nes daugybė teisės aktų jiems kelia didžiulius reikalavimus.

"Taip yra visame pasaulyje ir spaudimas gydytojui tik didės, nes gydytojai verčiami dirbti geriau: kelti kvalifikaciją, vengti klaidų", – sako Mykolo Romerio universiteto profesorius Viktoras Justickis.

Gindamiesi nuo teisinio persekiojimo gydytojai vengia rizikingų pacientų ir procedūrų, apsidraudžia nereikalingais tyrimais ir siuntimais pas kitus specialistus, nereikalingų vaistų skyrimu.

"Pacientų teisių augimas gydytoją daro iešmininku: jei gydytojo rūpestingumas nėra maksimalus, jis tampa kaltas dėl bet kokio neigiamo gydymo rezultato", – sveikatos sistemos ypatumus apnuogina teisės profesorius.

Gydytojai nemoka atsiprašyti?

Lietuvos gydytojų sąjungos prezidentas Kauno medicinos universiteto profesorius Liutauras Labanauskas, atstovaudamas medikams, netgi ironizuoja, jauniems kolegoms patardamas pirmiausia atsakingai užpildyti visą medicininę dokumentaciją, o tik paskiau pažvelgti į ligonį.

"Lietuvoje gydytojus kontroliuoja devynios institucijos, o gina tik viena Gydytojų sąjunga", – skaičiuoja profesorius L.Labanauskas.

Jis priduria: teisininkai turi sureguliuoti, kad ir gydytojų, ir jų pacientų teisės būtų lygios. Teisingumo viceministro G.Andrulionio teigimu, teisės aktų kūrimą lemia gyvenimas, visa visuomenė gali ir turi dalyvauti teisėkūroje. Teisė yra gėrio ir teisingumo menas.

"Ligoniai nukenčia dėl trijų dalykų: neapdairumo, nekompetencijos ir dėl ištikusios nelaimės. Dažniausiai – dėl nelaimės, ir nevadinkime tai klaidomis. Žalos atlyginimo mechanizmas padėtų tai atskirti", – įsitikinęs L.Labanauskas.


Kaip gydytojai apsidraudžia

Vengia rizikingų pacientų – 39 proc.

Vengia pavojingų procedūrų – 32 proc.

Be reikalo siunčia pas kitus specialistus – 52 proc.

Skiria nereikalingų tyrimų – 59 proc.

Skiria daugiau vaistų, nei reikia – 33 proc.


Šiame straipsnyje: pacientų teisės

NAUJAUSI KOMENTARAI

ol

ol  portretas
neturiu zodziu o kad mokesti m oketume nori
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Kiaulių maras Varšuvoje
    Kiaulių maras Varšuvoje

    Józefas Klemensas Piłsudskis (1867–1935) ir Vladimiras Iljičius Uljanovas (1870–1924) gana neblogai pažinojo vienas kitą, mat dar 1887 m. pavasarį Józefas Klemensas kartu su savo broliu Bronisławu Piotru (1866–1918) bei Vo...

    1
  • Šamašui teks paplušėti
    Šamašui teks paplušėti

    Žurnalistu save vadinantis dabar 52-ejų australietis J. Assange’as, kuris buvo kaltinamas nuo 2010-ųjų paviešinęs apie 700 tūkst. įslaptintų karinių ir diplomatinių dokumentų, pagaliau paleistas iš kalėjimo Jungtinėje Karalyst...

    1
  • Pažadėtas orumas
    Pažadėtas orumas

    Vakar paskutiniu metiniu pranešimu atsisveikino senasis naujasis Prezidentas, jau po poros savaičių pradėsiantis antrąją kadenciją. Ar Jo Ekscelencija pasakė tai, ką tikėjosi išgirsti piliečiai; ar piliečiai išgirdo tai, ką Jo ...

    1
  • Į frontą – ant piliečių nugarų
    Į frontą – ant piliečių nugarų

    Net vardan 3 proc. BVP gynybai Seimas veltėdžių nevaikys – jokių viešojo sektoriaus reformų nebus. Riebiai pavalgę ponuliai toliau galės vėdinti vidurius savo tuščiuose postuose, už valdiškus pinigus važinėti į egzistenc...

    6
  • Perspėjimas lietuviams
    Perspėjimas lietuviams

    Šis birželis itin dosnus sporto įvykių. Daugelis dar nespėjome pamiršti krepšinio arenų stogus Lietuvoje kilnojusios LKL finalų serijos, pasibaigusios sensacingu Kauno „Žalgirio“ nuopuoliu. Šiandien įsisuka jau a...

    31
  • Rakštis Vovos pasturgalyje
    Rakštis Vovos pasturgalyje

    Atslinkus 1918-ųjų spaliui, Vladimiras Iljičius Uljanovas (1870–1924) nusprendė esąs atsigavęs po tų pačių metų rugpjūtį vykusio pasikėsinimo sukeltų psichinės ir fizinės sveikatos komplikacijų bei ignoruodamas kūno skleidžiamus signal...

    10
  • Motiejuko ugdymas
    Motiejuko ugdymas

    Daugelis ieškome asmeninio ryšio su dirbtiniu intelektu, nes aišku, kad šis dirbtinis Molio Motiejukas auga ne dienomis, o valandomis ir taps milžinu, su kuriuo draugauti apsimoka. ...

    4
  • Pasirinkimo laisvė
    Pasirinkimo laisvė

    Kai paaiškėjo, kad Europos Parlamento (EP) rinkimuose sėkmingai spurtavusį „valstietį“ A. Verygą Seime pakeis ekonomistė J. Rojaka, kuri išsyk pareiškė siekį jungtis prie Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos&ldqu...

    1
  • Kodėl Baltijos jūros vanduo ne toks kaip Graikijos paplūdimiuose?
    Kodėl Baltijos jūros vanduo ne toks kaip Graikijos paplūdimiuose?

    Ar kada nors pasvajojote, kad, atvykę į Baltijos pajūrį, galėsite džiaugtis turkio spalvos skaidria ir šilta jūra? Neabejoju, kad taip. Taip pat neabejoju, kad mūsų nuostabi ir išskirtinė Baltija traukia savo unikalumu – ne veltui...

  • Kur mūsų valstybės lyderis?
    Kur mūsų valstybės lyderis?

    Jau ketvirtą dešimtmetį gyvename laisvi ir gyvenimas tikrai gerėja, norime ar ne tai pastebėti. Galime laisvai keliauti po visą pasaulį (kas – privačiu lėktuvu, kas – autostopu), galime nemokamai gydytis (vieniems eilėje reikia pala...

    8
Daugiau straipsnių