Suaugusių žmonių žaidimai tęsiasi

Problema tampa ne tik sostinės mero rinkimai, bet ir jų data

Problema tampa ne tik sostinės mero rinkimai, bet ir jų data

Vakar pavakarę posėdžiavę Vilniaus miesto savivaldybės partijų atstovai nusprendė ieškoti dar vienos, jau trečiosios, sostinės mero rinkimų datos.

Birželio 25-oji, kurią vieno balso persvara po nesėkmingų mero rinkimų praėjusią savaitę paskyrė liberalo Artūro Zuoko šalininkai, netinka Gediminą Paviržį palaikančiai koalicijai. Dėl birželio 18-osios, kurią praėjusį penktadienį 26 parašais parėmė G.Paviržio koalicijos nariai, pasipiktino A.Zuoko pusė.  

Netinka nė vienai pusei  

Preliminari kompromisinė posėdžio data - šis penktadienis, birželio 20-oji.

“Šis trečiadienis netinka, nes nebus mūsų žmonių”, - sakė A. Zuoką remiantis Liberalų ir centro sąjungos atstovas Algimantas Vakarinas.

Tokią pačią priežastį, dėl kurios priešingai pusei netinka ateinantis trečiadienis, praėjusią savaitę minėjo ir socialdemokratas Rimantas Vaitkus. Birželio pabaigoje Lenkų rinkimų akcijos atstovai planuoja vykti į Lenkiją, o socialdemokratė Kristina Brazauskienė kartu su savo vyru premjeru Algirdu Brazausku ketina vykti į verslo forumą Šveicarijoje.  

Ištikimybė ar teisė?  

A.Zuoko vadovavimo metais suformuotas Savivaldybės teisės departamentas savo ruožtu pateikė neigiamas išvadas dėl G.Paviržio koalicijos iniciatyva ankstinamų mero rinkimų.

“Tarybos veiklos reglamentas ir Vietos savivaldos įstatymas numato, kad Taryba gali sprendimus priimti tik posėdyje. Nepavykus išrinkti mero, praėjusio trečiadienio posėdyje buvo priimtas sprendimas dėl posėdžio pertraukos trukmės. Todėl dabar gali būti svarstomas tik pertraukos pakeitimo klausimas”, - sakė Teisės departamento vadovas Jovitas Elzbergas. Jo žodžiais, tam, kad būtų sukviestas Tarybos posėdis, užtenka ir 18 narių parašų. Tačiau parašais, nesvarbu, kiek jų būtų, negali būti keičiami Tarybos posėdžio sprendimai.  

Ne visi gavo pranešimus  

Teisės departamentas taip pat atkreipė dėmesį tai, kad skubotai rengiant posėdį nebūtų buvę galima užtikrinti jo teisėtumo, nes visi Tarybos nariai iki penktadienio 16 val. nebuvo raštu informuoti apie naujojo posėdžio vietą ir laiką. “Žiniasklaidos pranešimų nepakanka, pagal reglamentą šaukimai ar raginimai turėjo būti kiekvieno Tarybos nario korespondencijos dėžutėje”, - pabrėžė J.Elzbergas.

Tikimasi, kad sostinės mero rinkimų data paaiškės antradienio popietę. Pasitarę su savo frakcijų nariais, antradienio vidurdienį sostinės Tarybos partijų atstovai vėl renkasi Mero svečių kambaryje, kur derins mero rinkimų datą. Jeigu netiktų ir šis penktadienis, Vilniaus mero rinkimai gali būti rengiami šeštadienį ar net sekmadienį.  

Laikino tiesioginio valdymo grėsmė  

Nuo praėjusio penktadienio Lietuvoje įsigaliojo nauja įstatymo “Dėl miestų ir rajonų laikino tiesioginio valdymo” redakcija, pagal kurią tiesioginis valdymas gali būti įvestas neišrenkant mero ar šešis mėnesius nevykstant tarybos posėdžiams.

Įstatymas numato, kad tiesioginis valdymas negali trukti ilgiau kaip 6 mėnesius, išskyrus atvejus, kai nuo Seimo nutarimo dėl laikino tiesioginio valdymo įvedimo priėmimo iki savivaldybės tarybos kadencijos pabaigos liko mažiau kaip vieneri metai. Šiais atvejais tiesioginis valdymas įvedamas iki savivaldybės tarybos kadencijos pabaigos.  

Visos kortos - Vyriausybei  

Pasiūlymą laikinai įvesti tiesioginį valdymą savivaldybės teritorijoje Seimui teikia Vyriausybė, kai savivaldybės taryba per Vietos savivaldos įstatyme nustatytą laiką neišrenka mero ir nepaskiria mero pavaduotojo bei savivaldybės administracijos direktoriaus, kai du metų ketvirčius iš eilės nevyksta savivaldybės tarybos posėdžiai bei kitais atvejais.

Laikiną tiesioginį valdymą savivaldybės teritorijoje įgyvendina Vyriausybė per paskirtą Vyriausybės įgaliotinį. Vyriausybės įgaliotinio ir jo pavaduotojo įgaliojimai pasibaigia, kai naujai išrinkta savivaldybės taryba išrenka merą.

Iki laikino tiesioginio valdymo įvedimo savivaldybės teritorijoje patvirtintas savivaldybės biudžetas vykdomas nustatyta tvarka. Prireikus Vyriausybės įgaliotinis gali tikslinti savivaldybės biudžetą, suderinęs tai su Finansų ministerija.

ELTA, KD inf.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių