Šokas: tatuiruočių meistrų renginyje norėjo dalyvauti ir nelegalai

  • Teksto dydis:

Nemalonumai dėl tatuiruočių meistrų. Vilniuje pirmą kartą suorganizavus tatuiruočių dieną – paaiškėjo, kad ne visi renginyje žadėję dalyvauti meistrai turi higienos pasus.

Į situaciją akimirksniu sureagavo ir Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC), o „Go Vilnius“ kone paskutinę dieną meistrus iš dalyvių sąrašo išbraukė.

„Visą gyvenimą mėgau roką ir metalą“, – teigė vilnietis Gediminas.

Mėgsta nuo paauglystės, bet įsiamžino tik prieš kelerius metus. Jis pasakojo, kad skubos nereikia.

„Tegu sulaukia, kol 50 sueis, apsispręs ir nereikės gailėtis“, – tikino Gediminas.

Bet būna ir itin spontaniškų sprendimų pas abejotinos kompetencijos meistrus, kurie ir leidimus ne visus turi.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Man asmeniškai buvo lengvas šokas, net minties nebūtų, kad galima dirbti be higienos paso ir kitų dokumentų, tai yra labai atsakingas darbas“, – šnekėjo salono „Besarmatė“ savininkė Agnė Mosteikė.

Meistrė šokiruota viešai pasirodžius informacijai, kad reklamuojamame tatuiruočių renginyje, dalyvių sąraše, puikavosi net keli meistrai be higienos pasų.

„Jeigu vykdo veiklą neturėdamas leidimo-higienos paso, tai yra pažeidimas“, – teigė NVSC Vilniaus dep. kontrolės skyriaus vedėja Asta Razmienė.

Specialistė pabrėžia, kad prieš porą metų įsigaliojo ir labai griežti reikalavimai tatuiravimo dažų saugai.

„Mes inicijuojame asmenų patikrinimą. Tikslas – patikrinti saugą. Svarbu dažai, kad nebūtų suleista nuodingų dalykų“, – kalbėjo A. Razmienė.

„Aš manau, kad tą kalbą seniau kažkas turėjo iškelti į paviršių“, – tvirtino Lietuvos tatuiruotojų asociacijos prezidentas Tomas Olšauskas.

Specialią tatuiruočių dieną organizuoja „Go Vilnius“. Pirmą kartą gyventojai pakviesti išsitatuiruoti su Vilniumi susijusią simboliką.

„Turime virš 100 dalyvių, dalis iš jų yra užsieniečiai“, – pasakojo „Go vilnius“ vadovė Dovilė Aleksandravičienė.

Kaip įvyko, jog dokumentai nesužiūrėti? „Go Vilnius“ pasakojo, jog derinimai prasidėjo dar vasarį.

„Du iš meistrų, kurie norėjo dalyvauti projekte, pakeitė darbo vietą ir nespėjo pasidaryti higienos pasų, bet jie juos yra turėję, tai yra rimti meistrai“, – nurodė „Go Vilnius“ vadovė.

„Be abejo, dėl leidimo paso jie gaus nuobaudą, jeigu bus nustatyta, jog teikia paslaugą“, – aiškino A. Razmienė.

„Reaguodami į situaciją kartu nutarėme, kad meistrai projekte nebedalyvaus“, – tvirtino D. Aleksandravičienė.

Ši situacija gali būti tik ledkalnio viršūnė, visai nesusijusi su renginiu.

„Visos priemonės yra pasidariusios labai prieinamos. Iš „AliExpress“ gali parsisiųsti labai pigią mašinėlę. Būna, kad vienas nusiperka ir po to per vakarėlį visus ištatuiruoja“, – kalbėjo salono „Besarmatė“ savininkė.

„Žmonės reklamuojasi socialiniuose tinkluose, bet mes jų paslaugos teikimo neaptinkame. Mes turime rasti patalpą, kur vykdoma ta veikla, ir užklupti. Jeigu randi, nuobaudos pirmą kartą iki 850 Eur, antrą kartą – iki 1700 Eur. Jeigu suteikus tokią paslaugą nukentėtų vartotojas ir būtų įrodyta, kad ta paslauga buvo suteikta nesaugiai, gresia tūkstantinės baudos “, – sakė A. Razmienė.

„Kad Higienos centras galėtų patikrinti, jie turi gauti pranešimą, jog toje vietoje daroma nelegali tatuiruotė. Tik tokiu atveju gali ateiti ir patikrinti, kitu atveju, niekas negali kažkokių kratų daryti ar gaudyti atsistojus prie laiptinės“, – aiškino Lietuvos tatuiruotojų asociacijos prezidentas.

Pirmais veiklos metais meistrai nėra tikrinami, jei niekas nesiskundžia.

„Niekas nenori būti skundikais iki pirmo nelaimingo atsitikimo“, – tvirtino A. Mosteikė.

O skundų šiemet ir nesulaukta – pernai jų buvo du, bet ne dėl higienos, o kokybės.

Jeigu vykdo veiklą neturėdamas leidimo-higienos paso, tai yra pažeidimas.

„Išsitrynė tatuiruotė ir piešinys ne toks gražus, kokio norėjau“, – pasakojo A. Razmienė.

„Didesnė problema, kada yra nelegaliose mokyklose ruošiami meistrai ir jie galvoja, kad bus legalūs ir gaus kažkokį pažymėjimą, kad išklausė pas Petraitį kursą ir gavo iš Petraičio leidimą dirbti“, – nurodė Lietuvos tatuiruotojų asociacijos prezidentas.

Specialistai prašo ir klientų sąmoningumo – nesirinkti įtartinų vietų ir meistrų, siūlančių pigesnius variantus, paprašyti higienos paso.

„Jis pas mane pakabintas, visi mato atvira akimi“, – tikino salono „Besarmatė“ savininkė.

Visa tai – tik dėl jūsų pačių saugumo.

„Atliekant tatuiruotę yra tiesioginis kontaktas su krauju, galima užsikrėsti virusinėmis infekcijomis“, – kalbėjo „HILA“ medicinos centro šeimos gydytoja Daiva Berškienė.

Medikai sako, kad net ir pasirinkus nepriekaištingą saloną, būna rizikų.

„Dar mes galime būti kažkam alergiški ir jeigu to niekada nedarėme, nežinoti apie tai. Tatuiruotės pasirinkimas yra labai atsakingas, o ne impulso vedamas ar festivalio nuotaikos užkabintas dalykas“, – nurodė D. Berškienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių