Regi didžiųjų miestų sąjungą

Lietuvoje greitu laiku gali atsirasti dar viena asociacija, arba didžiųjų miestų sąjunga. Aiškinama, esą taip bus dar geriau ginami miestų interesai. Tačiau ne visų didžiųjų miestų merai tokie entuziastingi.

Iniciatyva – iš Klaipėdos

Jei Savivaldybių asociacija didžiųjų miestų – Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio – interesų negina, reikia burtis į naują darinį. Tokią idėją iškėlęs Klaipėdos vicemeras, Liberalų sąjūdžio narys Artūras Šulcas, netruko sulaukti kolegų iš kitų miestų pritarimo.

"Susijungti į atskirą asociaciją būtina, nes dabartinėje, vadovaujamoje Ričardo Malinausko, Druskininkų mero, dominuoja mažųjų savivaldybių interesai. Didžiųjų miestų interesai neginami. Taigi turėdami savo asociaciją galėtume geriau ginti savo interesus. Siekti teisingo biudžeto paskirstymo ir kitų didesniems miestams aktualių problemų sprendimo", – argumentus dėliojo A.Šulcas.

Politiko nuomone, didieji miestai turi patys pasirūpinti savo interesais, o ne laukti, kol kas nors tai padarys už juos. Geriausia tai įgyvendinti didiesiems miestams susivienijus. Tokia mintimi per Savivaldybių asociacijos suvažiavimą pasidalijęs A.Šulcas sulaukė pritarimo.

Atsiskirti nežada

Šiaulių meras Justinas Sarkauskas sako pritariąs klaipėdiečių politikų iškeltai idėjai. Socialdemokratų partijai priklausantis politikas netgi mano, kad šį pavasarį būtų galima parengti naujo darinio įstatus – taigi idėją įgyvendinti dar šiais metais.

p>"Idėjai pritariu. Šalies vystymąsis priklauso nuo didžiųjų miestų plėtros. Savivaldybių asociacija – didelė organizacija. Nežadame nuo jos atsiskirti. Visų miestų bei rajonų problemos bendros – kultūra, sportas, infrastruktūra, namų renovacija. Bet, mūsų nuomone, valstybė negali visiems vienodai išdalyti lėšų, kaip kad yra dabar. Galiausiai negali būti taip, kad investicijos eitų tik į Vilnių. Esame su kolegomis apsitarę dėl tos sąjungos. Per pavasarį būtų galima parengti įstatus", – kalbėjo Šiaulių miesto meras.

Jis pridėjo, kad tokia miestų sąjunga padėtų dar kokybiškiau ir prasmingiau įgyvendinti regioninę politiką.

Popierinis darinys

Vis dėlto ne visų miestų merai tokie entuziastingi. Ar tai nebus popierinis darinys, kaip kad Vilniaus ir Kauno dvimiestis?

"Vyriausybė bendrauja su Savivaldybių asociacija, jos nuomonės klausia. Jeigu bus dvi organizacijos, kuri bus pripažinta? Žinoma, idėją reikia svarstyti, tačiau tai – tarybos klausimas. Sutinku, kad Savivaldybių asociacija ne visada gina didžiųjų miestų interesus. Bet taip buvo visada. Tokia tiesiog sistema", – aiškino Panevėžio miesto meras Vitalijus Satkevičius.

Konservatoriaus teigimu, Lietuvoje svarstyta daug gerų idėjų, tačiau didžioji dalis jų taip ir likdavo popieriuje. "Mes irgi daug svarstėme, pavyzdžiui, apie Panevėžio ir Šiaulių ar Panevėžio ir Kėdainių dvimiestį, tačiau nusprendėme, kad prasmingiau stiprinti miesto bei rajono simbiozę", – dėstė meras.

Primintų tarpukarį

Kauno meras Andrius Kupčinskas priminė, kad didžiųjų miestų sąjungos idėja nenauja. Toks darinys buvo tarpukariu.

"Ta idėja iš naujo keliama. Pirmosios Respublikos laikais buvo Lietuvos miestų sąjunga, įsteigta Kauno burmistro Jono Vileišio. Ir tada dominavo požiūris, kad vienos problemos – miestuose, kitos – valsčiuose. Taigi istoriškai tai nebūtų nauja", – priminė A.Kupčinskas.

Klaipėdos ir Šiaulių politikų palaikomą idėją jis vertina atsargiai. A.Kupčinsko nuomone, ginti savo interesus didieji miestai gali ir kitais būdais, nebūtinai vienydamiesi į naują asociaciją.

"Galima ir dabartinėje Savivaldybių asociacijoje veikti drauge. Pavyzdžiui, galėtų būti suburta kokia nors didžiųjų miestų darbo grupė. Taip, didmiesčių problematika visai kitokia: ir šilumos ūkis, ir gatvių priežiūra, kai tikrai neproporcingai skirstomos lėšos. Bet ar verta steigti dar vieną darinį – administravimas kiek kainuos... Dar reikia gerai apie tai pagalvoti", – svarstė Kauno meras.

Vilniaus meras Artūras Zuokas į tokį darinį taip pat sakė žiūrįs pozityviai. "Iniciatyva sujungti didžiuosius miestus į atskirą asociaciją yra verta dėmesio. Didžiųjų ir mažųjų miestų problemos ir jų sprendimo būdai labai skirtingi. Šiandien neretai didžiųjų miestų problemos dažnai laikomos antraeilėmis, deja", – tepasakė sostinės vadovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių