R. Vaikšnoras: į profesinę karo tarnybą pritraukti jaunuolius padėtų pakeistas požiūris

Kandidatas į kariuomenės vadus brigados generolas Raimundas Vaikšnoras sako, kad į profesinę kariuomenę pritraukti privalomąją karinę tarnybą atlikusius jaunuolius padėtų pasikeitęs požiūris į juos.

Taip jis kalbėjo pirmadienį atsakinėdamas į Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) narių klausimus.

Buvęs krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas pažymėjo, kad Seimas ėmėsi svarstyti kariuomenės struktūros pokyčius, kuriuose numatyta sukurti naujus vienetus – pėstininkų diviziją, tankų batalioną.

Jis teigė, kad pokyčiai kariuomenės struktūroje pareikalaus papildomo personalo, kadangi reikės pakeisti ne tik tarnybą paliekančius profesionalius karius, bet ir pritraukti naujus karius į kuriamus naujus vienetus.

„Tai reikalaus žmogiškųjų resursų. (...) Ką būtų galima padaryti, gal kokį receptą specifinį turite, kaip pritraukti naujus žmones, nes pajėgumus reikia sukurti“, – sakė A. Anušauskas.

R. Vaikšnoras teigė, kad reikia keisti požiūrį į eilinius, tarnaujančius privalomoje karinėje tarnyboje.

Dar yra to gal šiek tiek senoviško požiūrio, šiek tiek muštro, nes kartais į jaunus karius žiūrime ne kaip į lygius sau, o į kažką žemesnio.

„Dar yra to gal šiek tiek senoviško požiūrio, šiek tiek muštro, nes kartais į jaunus karius žiūrime ne kaip į lygius sau, o į kažką žemesnio, (...) užuot žiūrėję kaip į kolegas, kad ir pašauktus tik devyniems mėnesiams tarnauti, kartais mes juos labiau pavaikom ir pavarinėjame“, – sakė brigados generolas.

„Ko ir reikia turbūt, reikia sulaužyti prieš tai, kad iš jo nulipdytume gerą karį, bet požiūris (...) turėtų pasikeisti ir (turėtume – BNS) traktuoti tuos karius kaip savo lygiaverčius kolegas, o ne, gal per grubai išsireikšiu, kaip pagalbinį personalą užduočių vykdymui“, – pridūrė jis.

Kandidatas į kariuomenės vadus svarstė, kad tokiu būdu kariuomenei pavyktų jaunuolius pritraukti pasirašyti kontraktą, o vėliau juos motyvuoti siekti geresnių karjeros perspektyvų siunčiant į įvairius kursus.

Seimo nario konservatoriaus Valdo Rakučio paklaustas apie karininkų korpuso vystymą, R. Vaikšnoras pažymėjo, kad karininkus reikia skatinti jiems sudarant karjeros planą.

„Reikia žiūrėti į karininko asmenines, dalykines savybes, bandyti sudėlioti jam karjeros planą bent jau penkeriems metams į priekį“, – kalbėjo R. Vaikšnoras.

Brigados generolas taip pat siūlė ankstyvoje stadijoje atkreipti dėmesį į karininkų potencialą vadovauti.

„Garsiai apie tai nešnekama, mes turime medicinos ekspertizės komisiją, tai per psichologinius testus (būtų galima – BNS) pasižiūrėti, ar tas karininkas gali būti ateityje lyderiu vadu, ar ne“, – dėstė R. Vaikšnoras.

„Kartais būna prasileidžiame, tas toksiškumas išlenda. Kodėl? Todėl, kad kažkuriame etape neįvertinome arba kritiškai nepasižiūrėjome“, – pridūrė jis.

Praėjusią savaitę prezidento Gitano Nausėdos siūlomo R. Vaikšnoro kandidatūra pateikta Seimui.

R. Vaikšnoras šiuo metu tarnauja Sąjungininkų pajėgų Europoje vyriausiosios vadavietės (SHAPE) štabo viršininko pavaduotoju kariniam rengimui. Jis yra buvęs Sausumos pajėgų vadu, šių pajėgų štabo viršininko pavaduotoju operacijoms, Gynybos štabo Operacijų valdybos viršininku, brigados „Geležinis Vilkas“ vadu.

Pagal Konstituciją, kariuomenės vadą pritarus Seimui skiria ir atleidžia prezidentas. Jo kadencija – penkeri metai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Stebėtojas

Stebėtojas portretas
Dabar jau esamas kariuomenės vadas yra prastumtas ir pastatytas socdemų nevykes biurokratas, kalbantis nerišliai ir sunkiai renkantis žodžius net prieš žurnalistų kameras, neturintis normalios karinės patirties, kas realiai yra grėsmė mūsų valstybės saugumui.. Tai dabar panašu, kad prezidentas ir vėl norį siūlyti toki patį nevykeli biurokrata į šitas labai svarbias šiuo metu pareigas dar keleriems metams į priekį.. Panašu, kad perspektyvos labai blogos mūms piešiamos, nors politikai viešai kalba ir ragina rengtis karui, bet patys su tokiais kariuomenės vadų pasirinkimais ir planuojamais pirkimais panašu, kad kaip stručiai kiša galvą į smėlį.. ir daro viską atvirkščiai, arba tiesiog vengia ir kratosi atsakomybės..

jo

jo portretas
rekrutai tikrai bus patenkinti "pakeistu poziuriu"... valio propagandos ministerijai!!!!!!!!

Rima

Rima portretas
Nieko ta kariuomene nesikeicia nuo rusu laiku.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių