Prezidentės skambutis – telefoninė teisė?

Kaip vertinti Prezidentės skambutį buvusiam Finansinių nusikaltimų tyrimo tranybos (FNTT) vadovui ir raginimą atleisti savo pavaduotoją? Ar su valstybe žadantys bylinėtis atleisti FNTT pareigūnai gali tai panaudoti teisme? Tokie klausimai kyla, o atsakymai vertinami nevienareikšmiškai.

„Šiek tiek keista“

Prezidentė Dalia Grybauskaitė peržengė savo įgaliojimus ar vis dėlto tokia praktika – galima? Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras šalies vadovės skambučio statutiniam pareigūnui siūlo nesureikšminti, nors pripažįsta, kad tokia praktika nėra gera: „Na, šiek tiek keistokai atrodo valstybės vadovo skambutis institucijos vadovui, kuris yra pavaldus ministrui, o šis atsiskaito premjerui.“

Politikas priminė, kad panašiai elgdavosi ir prezidentas Valdas Adamkus – esą tai aprašyta jo ne taip seniai išleistuose dienoraščio fragmentuose.

Tačiau atleisti FNTT vadovai skundžiasi teismui. Ar tai, kad Prezidentė ragino FNTT vadovą atleisti savo pavaduotoją, gali būti suprasta kaip statutinio pareigūno spaudimas? „Nemanyčiau. Jeigu būtų kokie skambučiai teismui, pavyzdžiui, jau prasidėjus procesui, būtų visai kitas reikalas. Teisiškai Prezidentės skambučiai vykdomosios valdžios sistemoje, kurios dalis ji pati yra, – nieko ypatinga. Nieko, ką teismas galėtų panaudoti vienos ar kitos šalies naudai“, – svarstė komiteto pirmininkas.

S.Šedbaras viliasi, kad visus taškus ant „i“ FNTT vadovų atleidimo istorijoje sudės teismas, kuris spręs, ar ministras Raimundas Palaitis nusižengė įstatymui. Ir tik tada, pasak politiko, bus daromos išvados.

„Jei iš tiesų paaiškės, kad iš abiejų pareigūnų atimti teisę dirbti su slapta informacija R.Palaičiui nebuvo pagrindo, tada jau iškils ir ministro, ir kitų asmenų, prisidėjusių prie atleidimo, politinės ir teisinės atsakomybės klausimas. Tuo nė neabejoju“, – pabrėžė S.Šedbaras ir priminė, kad administraciniai teismai Lietuvoje dirba greitai, tad atsakymo labai ilgai laukti nereikės.

Opozicija: viską išsiaiškinsime

Retai kada Prezidentę kritikuojanti Seimo opozicija šįsyk, regis, nusiteikusi ryžtingai. „Į visus klausimus turės būti atsakyta“, – pareiškė socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius. Jo manymu, aiškintis Prezidentės vaidmenį FNTT vadovų atleidimo istorijoje turėtų Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos bei Teisės ir teisėtvarkos komitetai. Abiem komitetams vadovauja valdančiųjų atstovai.

„Seimo nariams turės būti pateikta galutinė informacija, kodėl ir dėl ko vis dėlto buvo skambinama“, – užtikrintai kalbėjo A.Butkevičius. Opozicijos atstovas svarstė, kad Prezidentė be reikalo nebūtų skambinusi, bet, jo žodžiais tariant, juk buvo galima susitikti su premjeru, atsakingu ministru, pateikti savo argumentus ir taip spręsti iškilusias problemas.

Darbo partijos frakcijos Seime seniūnas Vytautas Gapšys buvo santūresnis: „Tektų pasiaiškinti, kokios buvo to skambučio aplinkybės. Žinoma, jei atleistas FNTT vadovas matys, kad tai galima panaudoti teisme, neabejotinai tai ir padarys.“

Prezidentė stipresnė nei Seimas

Atsakyti, ar Prezidentė, telefonu susisiekusi su V.Gailiumi, peržengė jai įstatymų nustatytas galias, – keblu.

„Vieni politologai sako, kad peržengė, kiti – kad ne. Bet prisiminkime ir Rolando Pakso atvejį – ribų peržengimas gali būti traktuojamas absoliučiai nevienodai, priklausomai nuo politinės situacijos“, – „Vilniaus dienai“ tvirtino politologas Antanas Kulakauskas.

Mykolo Romerio universiteto docento teigimu, toks Prezidentės žingsnis daugelio gali būti suprantamas priešingai – esą D.Grybauskaitė aktyviai veikdama demonstruoja stiprią valią, juk ji nuolat primindavo, kad teisėsaugos skaidrumas – jos prioritetas.

A.Kulakauskas paminėjo, kad Prezidentės politinės pozicijos kur kas stipresnės nei Seimo ar kurios nors politinės partijos, tad politikai greičiausiai tik apie tai kalbės, bet jokių realių veiksmų nesiims: „Na, nebent Prezidentės politiniams oponentams situacija artimiausiu metu susiklostytų palankiai.“


Pokalbis buvo trumpas

„Prezidentė man skambino tiesiogiai, ne per padėjėją, vasario 14-osios rytą ir siūlė atstatydinti V.Giržadą arba priversti jį atsistatydinti. Tada, sako, tęsime pradėtus darbus. Pokalbis buvo neilgas“, – tai viešai pripažino ministro R.Palaičio atleistas FNTT vadovas V.Gailius.

Kad toks pokalbis įvyko, nepaneigė ir Prezidentės atstovė spaudai Daiva Ulbinaitė: „Su buvusiu FNTT vadovu buvo kalbėta ir tiesiogiai, ir telefonu. Prezidentė pabrėžė, kad FNTT vadovų reputacija neturi kelti jokių abejonių.“


Šiame straipsnyje: FNTT

NAUJAUSI KOMENTARAI

reputacija

reputacija portretas
Man kelia abejoniu Prezidentes reputacija. Ar tai reiskia, kad ji turi atsistatydinti ? Kubiliui Prezidentes reputacija abejoniu nekelia ? Ar tai reiskia, kad atsistatydinti nebereikia ? Na, bet prezidente yra apsupta neigalios komandos (tai jos pacios zodziai - ji dirba ne visu pajegumu, nes jos komanda su ja nespeja); Gal tai komandos klaidos ?

Gražus

Gražus portretas
uodegų vizginimo spektaklis jų neturint.

aaa

aaa portretas
Čia prezidentė pasirodė blogai. Kaip mes vertintume, kas iš tikro būna, kai statybinės įmonės direktorius tiesiogiai nurodinėtų darbininkui, ką jis turi daryti, apeidamas savo pavaldinį - darbų vykdytoją?. Darbininkas tiesiogiai pavaldus darbų vykdytojui, bet ne įmonės direktoriui. Tai vertintumėm kaip diktatūrą, neleistiną elgesį. Vadinasi, ir prezidentė turėjo kalbėtis su FNTT vadovo tiesioginiais viršininkais ir pateikti jiems savo argumentus. To nebuvo padaryta. Taigi, "kvepia" prastai.
VISI KOMENTARAI 7

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių