Premjerė susitinka su tautinių mažumų atstovais

Premjerė Ingrida Šimonytė penktadienį minint Tautinių bendrijų dieną susitiks su Lietuvos tautinių mažumų atstovais.

Susitikime su Tautinių bendrijų tarybos nariais taip pat dalyvaus kultūros ministras Simonas Kairys, Tautinių mažumų departamento direktorė Vida Montvydaitė, tautinių mažumų nevyriausybinių organizacijų atstovai.

Kaip praneša Tautinių mažumų departamentas prie Vyriausybės, Tautinių bendrijų diena Lietuvoje bus minima aštuntą kartą. Įprastai minint šią dieną yra organizuojami įvairūs šventiniai renginiai, bet šiemet, neturint galimybių susitikti gyvai, tautinės bendruomenės sulauks virtualių sveikinimų.

2002 metais gegužės 21-oji UNESCO sprendimu buvo paskelbta Pasauline kultūrų puoselėjimo diena, o 2013 metais Seimas ją paskelbė Tautinių bendrijų diena, pažymėdamas valstybės siekį išsaugoti visų joje gyvenančių tautų savitumą, įvairovę, laisvę ir bendradarbiavimą.

„Tautinės mažumos yra neatsiejama mūsų visuomenės dalis, su Lietuva susijusi ilgalaikiais istoriniais ir kultūriniais saitais. Ištisus šimtmečius tautinėms bendrijoms teko svarbus vaidmuo: jos prisidėjo kuriant Lietuvos valstybę ir ginant jos laisvę bei Nepriklausomybę“, – rašoma pranešime.

Pažymima, kad Sąjūdžio laikais 26 tautinių bendruomenių atstovai palaikė tautinės deklaracijos idėją, kurios tikslas – parodyti, kad tautinės mažumos pritaria Lietuvos Nepriklausomybės siekiams. Visų Lietuvoje gyvenančių tautybių piliečiai įsijungė į tautinio atgimimo judėjimą: palaikė referendumą dėl sovietinės kariuomenės išvedimo iš Lietuvos, stovėjo Baltijos kelyje, gynė šalies Nepriklausomybę per 1991 metų sausio įvykius ir rugpjūčio pučo metu.

Statistikos departamento vykdyto 2011 metų gyventojų ir būstų surašymo duomenimis, 84,2 proc. visų Lietuvos gyventojų buvo lietuviai, 6,6 proc. – lenkai, 5,8 proc. – rusai, 1,2 proc. – baltarusiai, 0,5 proc. – ukrainiečiai, 0,6 proc. – kitų tautybių gyventojai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nesupratau

Nesupratau portretas
Tai su tautinių mažumų, ar su tautinių bendrijų atstovais PIŠ susitiks? Nes vieni nuo kitų skiriasi.

įtartina ..........

įtartina .......... portretas
....... bobutės šneka , kad ir kitos neadekvačios ''mažumos'' nepaliks premjierės ramybėje

Ačiū Dievui \\\\\.../////

Ačiū Dievui  \\\\\...///// portretas
ne su ag'Rąstais.Vaivo'Rykštę tai įsisegė,prijaučia.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių