Prasideda bendrasis priėmimas į aukštąsias mokyklas

  • Teksto dydis:

Šeštadienį prasideda bendrasis priėmimas į Lietuvos aukštąsias mokyklas.

Bendrajame priėmime dalyvauja vienuolika valstybinių ir penki nevalstybiniai universitetai, dvylika valstybinių ir šešios nevalstybinės kolegijos.

Į valstybės finansuojamas vietas numatoma priimti tiek pat pirmakursių, kaip ir pernai – 12,7 tūkst., pranešė Švietimo, mokslo ir sporto ministerija.

Norintiesiems studijuoti tiek valstybės finansuojamose, tiek nefinansuojamose studijų vietose valstybinėse ir nevalstybinėse aukštosiose mokyklose reikia būti išlaikius tris valstybinius brandos egzaminus: lietuvių kalbos ir literatūros, matematikos (netaikoma stojantiesiems į menų studijas) ir pasirinktą.

Be to, trijų valstybinių brandos egzaminų įvertinimų aritmetinis vidurkis turi būti ne mažesnis nei pagrindinis mokymosi pasiekimų lygis (36 balai), jei stojama į universitetines studijas, ir ne mažesnis nei patenkinamas (16 balų), jei stojama į kolegines studijas.

Nuo šių metų mažiausią stojamąjį konkursinį balą, su kuriuo priimama studijuoti, nusistato pačios aukštosios mokyklos.

Be to, šiemet atsiranda papildoma konkursinė eilė jaunuoliams iš mažas pajamas gaunančių šeimų, našlaičiams, turintiesiems neįgalumo lygį, trumpųjų studijų absolventams stojant į valstybės finansuojamas studijų vietas aukštosiose mokyklose.

Antrajai konkursinei eilei sudaryti numatyta ne mažiau kaip 10 proc. viso valstybės finansavimo pirmosios pakopos (bakalauro) ir vientisųjų studijų vietoms.

Anot ministerijos, tai leis pagal antrąją konkursinę eilę priimti beveik 1,3 tūkst. studentų iš socialiai jautrios aplinkos, jie studijuos nemokamai.

Priėmimą šiemet sudaro trys etapai: pagrindinis ir du papildomo priėmimo etapai.

Pagrindinio priėmimo prašymus stojantieji gali registruoti iki liepos 24 dienos. Visą šį laikotarpį, atsižvelgiant į brandos egzaminų rezultatus, į prašymą įtrauktus pageidavimus galima pildyti, išbraukti, keisti jų eiliškumą, pasirinkti studijų formą ir finansavimo pobūdį.

Šio etapo rezultatai bus skelbiami liepos 31 dieną. Studijų sutartis įstojusieji galės sudaryti iki rugpjūčio 2 dienos.

Nuo rugpjūčio 5 iki 8 dienos vyks papildomas priėmimas. Kvietimai studijuoti bus paskelbti rugpjūčio 12 dieną.

Papildomo priėmimo antrasis etapas numatytas rugpjūčio 19–22 dienomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Žemiau grindjuostės kai kurie universitetai Lietuvoje

Žemiau grindjuostės kai kurie universitetai Lietuvoje portretas
MRU absolventų nepriima nė vienas save gerbiantis darbdavys, o Jungtinėje Karalystėje juos, dažniausia nusinarkašinusius visiškai, iš gailesčio priglobia britai, kad atidirbtų už eilinę dozę ar pešdami broilerių plunksnas, ar dirbdami po 16 valandų po 7 dienas per savaitę žemės ūkyje. KU nusirito iki neregėto autoriaus teisių pažeidimo lygio, profesorių, mokslų daktarų laipsniai ten iš esmės nė negaliojantys, neatitinka nė minimalių reikalavimų, surašytų į atskirą LRV ir LMT teisinį dokumentą. Mokslo etikos jie ten nekontroliuoja, užsiima aferizmu, pseudomokslu, labai žemas lygis. VDU su plagiato bėdomis yra visiškame liūne, komercializuotas universitetas, mokslo ir studijų lygis iš viso labai žemas, profesorių gretose aferistai, nusirašinėjantys studentų kursinius, referatus, kitų asmenų mokslo darbus ir skelbiantys kaip savo, vadovėliai ten išleisti ir studijų knygos, studijų programos --- ištisas plagiatas, vidinės mokslo etikos pažeidimų patys iš viso nekontroliuoja, VDU yra dugne.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių