Politikų įtarimai siekia Rusiją

Valdžia tvirtina dar nežinanti, kas galėjo būti praėjusį penktadienį Vilniuje kilusių riaušių provokatoriai, bet jau įvardija įtariamuosius.

Rado ką kaltinti

Premjeras Andrius Kubilius vakar užsiminė, kad praėjusio penktadienio protesto mitingo organizatoriai turės prisiimti dalį atsakomybės už kilusias riaušes. Mitingą organizavo kelios profesinių sąjungų organizacijos, tvirtinančios, kad riaušes sukėlė išprovokuoti neblaivūs jaunuoliai.

Premjeras prie riaušių provokatorių priskyrė ir dalį žiniasklaidos, kuri, anot jo, savo informacija ir antraštėmis skatino kelti neramumus arba bent jau neprisidėjo prie to, kad jie neįvyktų.

Apie tai, kad dalis atsakomybės gali tekti esą "riaušes provokavusiai žiniasklaidai", nemažai kalbėta ir vakar vykusiame neeiliniame Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) posėdyje.

Tiesa, po posėdžio politikai vengė kaltinti žiniasklaidą. Pareigūnai, skirtingai nei premjeras, nenorėjo prie riaušių provokatorių priskirti ir protesto akciją organizavusių profesinių sąjungų. "Jos nefigūruoja ikiteisminiame tyrime kaip galimos neramumų organizatorės", – po NSGK posėdžio sakė policijos generalinis komisaras Vizgirdas Telyčėnas.

Iš kur atsirado "Čeriomucha"?

Tačiau netiesiogiai politikai leidžia suprasti turintys įtarimų, kas galėjo išprovokuoti riaušes.

Užsimenama, kad galbūt įvykiams diriguota iš Rusijos arba prorusiškų jėgų, veikiančių Lietuvoje.

NSGK vadovas Arvydas Anušauskas informavo, kad neramumų dalyviai į pareigūnus mėtė sovietiniais laikais teisėsaugos pareigūnų turėtus, bet jau seniai nebenaudojamus dujinius užtaisus, vadinamus "Čeriomucha". Anot jo, kai kurie faktai verčia susimąstyti. Tarp tokių faktų A.Anušauskas paminėjo tai, kad Viešojo saugumo tarnybos (VST) pareigūnai pirmieji iš minios patyrė dujų užtaisų poveikį, ir tai buvo savo laiku sovietinės milicijos naudotos, bet dabar jau nebenaudojamos dujos, vadinamos "Čeriomucha".

"Tai įrodo, kad ana pusė buvo visiškai ir iš anksto pasirengusi", – sakė NSGK vadovas.

Tiesa, jis atsisakė svarstyti, ar tokie įtarimai reiškia, jog "Čeriomucha" galėjo būti gauta iš Rusijos.

Gyrė pareigūnus

A.Anušausko nuomone, riaušininkams pasipriešinę specialiųjų pajėgų pareigūnai viską atliko tinkamai. Tą patį sakė ir kiti valdžios atstovai, dalyvavę Seimo komiteto posėdyje. "Buvo veikta laiku ir adekvačiai, pagirtina", – sakė vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis.

VST vadas, generolas Sergejus Madalovas gynė savo vadovaujamos institucijos vyrus, panaudojusius specialiąsias priemones prieš riaušes sukėlusius asmenis. "Kelių tūkstančių žmonių minia prieš pradžioje buvusius 150 mūsų pareigūnų panaudojo, kaip nekeista, dujų užtaisus. Tuomet ir buvo priimtas sprendimas panaudoti specialiąsias priemones prieš riaušininkus", – sakė S.Madalovas.

Įsakė R.Juknevičienė

Oficialų įsakymą įtraukti VST pareigūnus pasirašė krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė, pavadavusi tuo metu išvykusį vidaus reikalų ministrą R.Palaitį. Tačiau šis telefonu buvo davęs savo sutikimą, kad toks įsakymas atsirastų.

Tačiau operatyvius sprendimus, kokias specialiąsias priemones turi panaudoti policijos pareigūnai, priėmė prie Seimo rūmų buvę VST vadovai. Tarp panaudotų prieš riaušininkus specialiųjų priemonių – dujos ir guminės kulkos.

Valstybės saugumo departamento direktorius Povilas Malakauskas teigė, kad jo vadovaujama institucija su policija ir kitomis specialiosiomis bei teisėsaugos žinybomis pasidalijo visa turima informacija apie galimus neramumus Vilniuje. Todėl jis atmetė priekaištus saugumui, esą šis "pramiegojo" riaušes.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių