Ministrė: mokytojų pasiūla ūgtelėjusi, tačiau ne visi pedagogai atitinka reikalavimus

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė teigia, jog mokytojų pasiūla Lietuvoje šiek tiek auga, tačiau ne visi pedagogai atitinka keliamus reikalavimus.

Anot jos, šiuo metu Užimtumo tarnyboje mokytojo darbo ieško 1,2 tūkst. žmonių, tačiau mokyklose trūksta apie 650 pedagogų.

„Mokykla ir mokyklos vadovas patys atsirenka ir užtat tie skaičiai čia prasilenkia. Atrodo pasiūla gal ir yra, bet nebūtinai tenkina mokyklų vadovus“, – antradienį spaudos konferencijoje sakė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Taip pat ministrė atkreipė dėmesį, jog ne visose mokyklose trūksta pilno etato mokytojo, kai kuriose įstaigose – tik dalies.

Jos teigimu mokytojų trūkumas – pasaulinė problema, kuri Lietuvoje nėra ignoruojama, aktyviai stengiamasi pritraukti kuo daugiau studentų į pedagogikos studijas, siūlomos stipendijos iki 600 eurų bei lengvesnis persikvalifikavimas.

„Neignoruojam problemos, nors tai yra pasaulinė problema. Esamais instrumentais bandom motyvuoti mokytojus ateiti į mokyklą“, – kalbėjo ministrė.

R. Morkūnaitė-Mikulėnienė pridūrė, jog galimas ir nuotolinis mokytojų darbas, tačiau tai – ne pats geriausias variantas.

„Nuotolinis darbas – nėra siekiamybė, bet tai vyksta, per pandemiją esame to išmokę, teisinė bazė yra pakankamai lanksti, kad galėtume įdarbinti mokytojus, kurie galėtų vesti pamokas ir nuotoliu“, – sakė švietimo ministrė.

Mokytojus pasieks metodinė medžiaga

R. Morkūnaitė-Mikulėnienė taip pat pabrėžė, kad ne tik Lietuva, bet ir kitos šalys susiduria su problema dėl vadovėlių atnaujinimo.

„Pasaulinė praktika irgi yra tokia, kad vadovėliai nėra labai dažnai atnaujinami. Tai yra ir leidėjų atsakomybė, jie turi irgi savo planą kaip tą daryti“, – pasakojo švietimo ministrė.

„Aš džiaugiuosi, kad kai kuriuos prašymus iš ministerijos pusės leidėjai irgi atsižvelgė“, – pridūrė ji.

Švietimo visministras Ignas Gaižiūnas pabrėžė, jog vadovėlių leidybą – ilgas procesas, tačiau Lietuva pasaulio kontekste šiuo klausimu dirba pakankamu tempu.

„Vadovėlis tikrai nėra toks dalykas, kur atsisėdau, parašiau ir kitą dieną išspausdinau. Tai ilgas, sudėtingas kūrybinis darbas, reikalaujantis ir daug pedagoginių žinių ir didaktinių žinių. Vadovėlių leidėjai juda tikrai pakankamai sparčiai, palyginus su tuo, ką matome kitose šalyse“, – kalbėjo I. Gaižiūnas.

Siekiant padėti mokytojams dirbti pagal atnaujintas programas, metodinę medžiagą pedagogai galės rasti portale „E-mokykla“.

„Jau dabar galima matyti, kaip užkraunamos temos, bet rugsėjo antrą viliamės jau bus pilnesnis vaizdas“, – sakė švietimo ministrė.

Pirmiausia sistemoje bus sukelta medžiaga 5–12 klasių mokytojams, per rugsėjį planuojama pateikti medžiagą pradinių klasių pedagogams.

Ministrė pabrėžė, jog labai svarbu, kad mokomoji medžiaga pedagogams būtų lengvai pasiekiama ir aiški.

„Suprantu, kad iki šiol pateikimo būdas buvo gana chaotiškas. Galbūt dalykinio turinio prasme tvarkingas, bet atsidarius visus portalus ir platformas pakankamai sunku išgraibyti kas yra kur. Mūsų siekiamybė, kad būtų labai aiški struktūra – dalykas, klasė, planai“, – kalbėjo R. Morkūnaitė-Mikulėnienė

2023–2024 metais išleisti 107 nauji vadovėliai, šiemet leidyklos planuoja išleisti dar 19.



NAUJAUSI KOMENTARAI

labai keista ,

labai keista , portretas
kad darbo iesko 1,200 mokytoju uzimtumo tarnyboje, o mokyklose faktiskai truksta tik 650 mokytoju, tai yra kazkoks issidirbinejimas mokyklos vadovu ir melas, kad truksta mokytoju, jeigu truktu, tai mokyklos priimtu is uzimtumo tarnybos norincius dirbti mokytojus

O gal

 O gal portretas
Reikia kazkaip europinius pinigus isisavinti, stumdant ivairius niekinius apmokymus tiems tipo neatitinkatiems reikalavimu darbo ieskantiems pedagogams? Dar ivairus perkvalifikavimai is santechniko i fizikos mokytoja. Organizatoriams didele nauda, bet tik ne mokiniams.

Romas

Romas  portretas
"...aktyviai stengiamasi pritraukti kuo daugiau studentų į pedagogikos studijas.." Tai aš nesupratau. Ar "pedagoškės", ta kur prie Neries buvo Vilniuje neuždarė ? Kaip jie čia stengiasi ?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių