Ministerija sutinka su ET komiteto pastabomis dėl šalies kalėjimų: namų darbų lieka nemažai

Teisingumo ministerija (TM) teigia sutinkanti su Europos Tarybos (ET) Kankinimų prevencijos komiteto (CPT) pastabomis dėl problemų Lietuvos kalėjimuose. Ministerija nurodo, kad, atsižvelgiant į komiteto iškeltas problemas, bus ir toliau gerinama kalėjimų infrastruktūra, kovojama su teisės aktų pažeidimais įkalinimo įstaigose.

Kaip nurodoma TM atsakymuose Eltai, išsamiai susipažinus su ET CPT atskaitoje pateiktomis rekomendacijomis, ministerija kartu su Lietuvos kalėjimų tarnyba (LKT) turės suplanuoti konkrečias priemones, kuriomis būtų prisidedama prie identifikuotų trūkumų kalėjimuose šalinimo, ir per tris mėnesius komitetui pateiks išsamų planą apie šių rekomendacijų įgyvendinimą. Anot ministerijos, šis planas bus viešas.

Ministrės Ewelinos Dobrowolskos nuomone, verta atkreipti dėmesį į tai, jog CPT ataskaitoje pabrėžė, kad pastebimas nuteistųjų subkultūros mažėjimas, mažesnis drausmės grupės užpildymas ir pagalba nuteistiesiems kovojant su priklausomybėmis. Taip pat, anot teisingumo ministrės, komitetas pozityviai įvertino įgyvendintas reformas – tiek Seimo patvirtintą naująjį bausmių vykdymo sistemos reguliavimą, tiek pokyčius bausmių vykdymo sistemos administravime.

TM nurodo sutinkanti su ET CPT pastabomis Lietuvai dėl problemų įkalinimo įstaigose – smurto tarp kalinių, neteisėtų narkotikų vartojimo, neformalios kalinių hierarchijos, nepakankamo laisvės atėmimo įstaigų darbuotojų buvimo gyvenamosiose patalpose.

„Vienareikšmiškai sutinkame su komiteto pastabomis, kad namų darbų lieka nemažai – tiek infrastruktūros gerinimas, tiek tolimesnė kova su teisės aktų pažeidimais įkalinimo įstaigose“, – teigiama TM komentare.

Ministerija nurodo, jog sprendžiant kalėjimuose įsivyravusias problemas, visų pirma, reikia imtis investicijų į įkalinimo įstaigų infrastruktūrą.

„Pirmiausia, jau šiemet bus pasirašyta sutartis dėl visiškai naujo kalėjimo Šiauliuose statybų, kuriam Vyriausybė jau yra numačiusi finansavimą. Taip pat jau šiemet turėtų būti baigta Alytaus kalėjimo bendrabučio tipo patalpų rekonstrukcija į kamerinį tipą. Galiausiai jau yra baigtas Vilniaus kalėjimo bendrabučio tipo patalpų rekonstrukcijos į kamerinį tipą techninis projektas, kuris leis jau kitąmet pradėti statybos darbus. Neabejojame, kad šie projektai turės žymios įtakos atliepiant ir komiteto pastabas“, – teigiama TM komentare.

LKT baksnoja į nepakankamą finansavimą

LKT, reaguodama į ET CPT ataskaitoje reiškiamą susirūpinimą dėl Lietuvos laisvės atėmimo įstaigose pastebėto smurto tarp kalinių, tikina, kad imtis pokyčių sunku ir dėl kalėjimuose tebevyraujančių neformalių santykių tarp nuteistųjų, ir dėl kalėjimų sistemai skiriamo nepakankamo finansavimo.

Anot tarnybos, siekiant suvaldyti smurto tarp įkalintųjų atvejus, bendradarbiaujama su prokuratūra. Vis dėlto, pasak LKT, nors ir norima, kad dėl smurto atvejų būtų pradėti tyrimai, susiduriama su tokių situacijų reglamentavimo problemomis.

„Daugelis tarpusavio smurto atvejų baigiasi nežymiais sveikatos sutrikdymais, dėl kurių pradėti ikiteisminį tyrimą galima tik esant nukentėjusiojo skundui. Dėl neformalių tarpusavio taisyklių nuteistieji labai retai sutinka pateikti tokius skundus“, – atsakymuose Eltai teigė LKT.

Tarnyba, reaguodama į ET CPT pastabas Lietuvai, atkreipė dėmesį ir į tai, kad šalies kalėjimai susiduria su pareigūnų ir kitų specialistų trūkumu. Taip pat LKT dar vienu iššūkiu įvardija pasenusią kalėjimų infrastruktūrą.

„Darbas kalėjimuose sunkus tiek fiziškai, tiek psichologiškai. Jis reikalauja ne tik specialaus pasirengimo, bet ir atitinkamo nusiteikimo – noro padėti žmogui, paruošti jį iš naujo prisitaikyti laisvėje, visuomenėje.

Daug problemų kelia ir pati kalėjimų infrastruktūra. Turime senus, susidėvėjusius, modernių kalėjimų poreikių neatitinkančius pastatus. Kai kurie jų – paveldo objektai, tad galimybės juos modernizuoti yra itin ribotos. Daugelis nuteistųjų kalėjimuose gyvena ne kamerose, o bendrabučiuose“, – dėsto LKT.

Dėl šių problemų, LKT teigimu, kalėjimų pareigūno profesija yra nepatraukli, sunku prisivilioti naujų darbuotojų.

Anot LKT, siekiant išspręsti ET CPT įvardintas problemas Lietuvos kalėjimuose, reikėtų sistemai skirti didesnį finansavimą.

„Daromi teisiniai ir organizaciniai pokyčiai sprendžia dalį problemų. Tačiau siekiant atnaujinti pasenusią kalėjimų infrastruktūrą, pritraukti pakankamą kiekį pareigūnų ir kitų specialistų, reikia gerokai daugiau išteklių, nei skiriama dabar“, – pabrėžiama LKT atsakymuose Eltai.

Komitetas pateikė pastabas dėl smurto tarp kalinių, narkotikų vartojimo, darbuotojų trūkumo

ET CPT savo pastabas ataskaitoje Lietuvai pateikė po vizitų šalies įkalinimo įstaigose šių metų vasarį.

„Vizito tikslas buvo išnagrinėti, kaip įgyvendinamos komiteto rekomendacijos, pateiktos po 2021 m. periodinio vizito, ypač dėl plačiai paplitusio smurto tarp kalinių, nelegalių narkotikų gausos kalėjimuose ir tikslinių strategijų trūkumo, kurios būtų skirtos padėti dideliam skaičiui narkotikus vartojančių kalinių. Šiuo tikslu CPT delegacija surengė tolesnius vizitus Alytaus, Marijampolės, Pravieniškių ir Vilniaus kalėjimuose“, – rašoma komiteto pranešime spaudai.

Tačiau keturiuose aplankytuose kalėjimuose pastebėta padėtis rodo, kad vien tik teisiniais ir organizaciniais pakeitimais galima pasiekti tik dalinės pažangos.

„Lietuvos valdžios institucijos ėmėsi tam tikrų veiksmų šioms problemoms spręsti. Tačiau keturiuose aplankytuose kalėjimuose pastebėta padėtis rodo, kad vien tik teisiniais ir organizaciniais pakeitimais galima pasiekti tik dalinės pažangos“, – pridūrė ET.

Kaip minėta anksčiau, ET CPT ataskaitoje pabrėžiamios smurto priežastys – neteisėtų narkotikų vartojimas, neformali kalinių hierarchija ir visiškai nepakankamas laisvės atėmimo įstaigų darbuotojų buvimas gyvenamosiose patalpose.

„Kaip atsaką Lietuva turėtų priimti kruopščiai apgalvotą strateginį požiūrį į kovą su neformalia kalinių hierarchija ir jos piktybine veikla bei padariniais, taip pat radikaliai ir skubiai padidinti laisvės atėmimo įstaigų darbuotojų (kurie turi būti tinkamai apmokami, tinkamai apmokyti ir motyvuoti) skaičių“, – akcentuojama komiteto ataskaitoje.

Jei Lietuva netaikys siūlomų rekomendacijų, komitetas gali nuspręsti padaryti viešą pareiškimą šiuo klausimu.

Sužaloti pareigūnai

ELTA primena, kad pastaruoju metu Pravieniškių 1-ajame kalėjime fiksuoti du atvejai, kai nuteistieji užpuolė ir sužalojo pareigūnus.

Birželį pranešta, kad pamainos perdavimo keitimosi metu uždaroje Pravieniškių 1-ojo kalėjimo zonoje, nuteistasis šliūkštelėjo karštą vandenį Saugumo valdymo skyriaus pareigūnui į veidą. Dėl šio įvykio ir patirtų sužalojimų pareigūnas buvo pristatytas į Kauno klinikas.

Kaip skelbė portalas „Delfi.lt“, birželio 20 d. Pravieniškių kalėjime nuteistasis sužalojo pareigūnų. Kaip naujienų portalui nurodė LKT, incidentas įvyko tada, kai nuteistasis buvo vedamas iš pasivaikščiojimo kiemų. Vyras paspruko nuo pareigūno ir užpuolė šalia buvusį kitą pareigūną.

Asmuo užpuolimą įvykdė su, kaip įtariama, stiklo ar plytelės šuke. Užpuolimo metu pareigūnas gynėsi, jam stipriai sužalotas delnas ir riešas. Pareigūnas išvežtas į gydymo įstaigą.

Portalo duomenimis, šį išpuolį nuteistasis planavo iš anksto. Pažymima, kad jis ne kartą yra teistas dėl vagysčių, fizinio smurto sukėlimo, žiauraus elgesio su gyvūnais.

Lietuvos Respublikos ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjunga, reaguodama į pareigūnų užpuolimus kalėjime, suskubo pareikšti, kad minėti incidentai įvyko dėl kalėjimo administracijos vadybos politikos ir pranešė svarstanti protestuoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių