Lietuvos kariuomenė mini plaukuotų didvyrių šventę: svarbiausia – kantrybė

  • Teksto dydis:

Lietuvos kariuomenėje minima Šuns diena, pasakojama LNK reportaže.

„Šuns diena. Tikrai yra džiugu, kad mes pagerbiame ir mūsų nuoširdžius draugus, mūsų tarnybos bičiulius, tarnaujančius kartu su mumis. Mūsų gretose esančius, karo policijoje, specialiųjų operacijų pajėgose“, – tokiais žodžiais Lietuvos kariuomenės renginyje, kuriame pagerbiami tarnaujantys šunys, šventę pradėjo Lietuvos kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys.

– Visą kariuomenės gyvenimo arba egzistavimo istorijoje, tiek lietuvių tautoje, tiek kitose tautose, kitose valstybėse šunys yra labai ženklūs ar turėjo savo ypatingą rolę karyboje. Dabartinėje tarnyboje šuo yra didžiulis pagalbininkas kariui, jam atliekant užduotis. Aišku, gal mes ne tuo tikslu, siekdami parodyti, kad šuo yra toks ypatingas, tikras draugas. Stengiamės įskiepyti ir kariui tas savybes, skirti užduotis, kurios yra humaniškos. Siekiame, kad šuo nenukentėtų, bet įvykdytų savo užduotį. Tiek Pirmojo, tiek Antrojo pasaulinio karo metu šunys buvo aukojami dėl užduoties įvykdymo. Aš manau, kad skiepijimas draugystės, supratimo turbūt ugdo pas karius tokį supratimą, kad negalima aukoti šuns kaip gyvūno kažkokios misijos atlikimui.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Toliau apie šunų tarnybą kariuomenėje pasakojo kariuomenės atstovas Andrius Venckus.

– Kokių savybių reikia tiek šuniui, tiek kinologui, kad dirbtų kartu?

– Kantrybė, kantrybė ir dar kartą kantrybė. Reikalinga tiek šuniui, tiek kinologui, gal kinologui dar labiau. Žmonių kalba neišaiškinsi šuniui, ką reikia daryti.

– O kaip juos motyvuojate?

– Dėmesys. Kinologo dėmesys šuniui vienareikšmiškai yra didžiausias apdovanojimas. Skirti dėmesio, maistelio, žaidimai lieka antrame plane.

– Kuo vardu šuniukas?

– Mina.

– Kiek laiko ji dirba, ar yra svarbi komandos dalis?

– Kiekvienas mūsų šuo yra svarbi komandos dalis. Jai yra du su puse metų, o šuo pradeda dirbti nuo dviejų metų. Du metai yra laikas, kiek užtrunka paruošti šunį, kad pradėtų ieškoti sprogmenų.

– Ar sunku apmokyti šunį?

– Pasikartosiu, reikia labai daug kantrybės. Viskas įmanoma, viską pavyksta padaryti kuo puikiausiai.

– Ar tokios dienos kaip ši, Šuns diena, yra jums ypatingos?

– Gaunasi, kad truputį pastresuojam, nes vis tiek tai nėra mūsų darbinė aplinka, dažniausiai kur dirbame žmonių nelabai būna. Čia irgi yra treniruotė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kūdlotų

kūdlotų portretas
o ne plaukuotų
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių