Lietuvių atostogos: nebe svetur ir be patogumų

  • Teksto dydis:

Apie lietuvių atostogų planus LNK žurnalistas kalbėjosi su vilniečiais ir „Revolut“ atstove Akvile Adomaityte.

„Į Emiratus vyksiu, nes nebuvau ten tiesiog“, – sakė praeivis.

„Mes atostogausime Nidoje gegužės pabaigoje. Turim galimybę šiemet atostogauti, kai dar nesibaigę mokslo metai“, – planais dalijosi mergina.

„Matomai ne Lietuvoje. Nes svetur yra kur kas pigiau, maloniau, daug saulės, šiltas vanduo“, – apie mėgstamas atostogas pasakojo vilnietė.

Toliau LNK žurnalistas pokalbį tęsė su Akvile Adomaityte.

– Jūs atlikote apklausą, skelbiate, kad dauguma lietuvių šiemet atostogaus nebe svetur, o rinksis Lietuvą.

– Taip, iš tikrųjų praktiškai pusė lietuvių poilsiaus Lietuvoje ir tai nėra kažkokia išskirtinė tendencija. Mes apklausą darėme penkiolikoje Europos šalių, tai tikrai dauguma europiečių renkasi poilsį savo šalyje. Populiariausia kryptis tarp lietuvių šiemet yra Lenkija. Iš tikrųjų šitą tendenciją mes matėme ir pernai. Mes matom, kad ji lenkia ir visų pamėgtą Turkiją.

– Kokie tai žmonės konkrečiai? Gal mes čia kalbam apie vyresnio amžiaus žmones, kurie liks Lietuvoje?

– Iš tikrųjų daugiausia į užsienį vyksta jauni žmonės, tokie visiški jaunuoliai 18-24 metų. Jau vyresni žmonės su šeimomis renkasi poilsį Lietuvoje. O, deja, neišvykti svetur ir tiesiog laisvą laiką leisti namuose daugiausia sako galintys senjorai.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– O kada jau lietuviai nori peržengti savo namų slenkstį ir keliauti į užsienį ar savo atostogas leisti Lietuvoje? Nes ir dabar oras labai geras, atrodo, galėtume atostogauti. Tai koks mėnuo? Ar vis dar išlieka populiariausi vasaros mėnesiai?

– Vis dėlto, taip. Liepa, rugpjūtis yra tradiciniai mėnesiai. Pastebime tendencijų, kad pietų europiečiai – ispanai, italai, vokiškai kalbančių šalių gyventojai – yra linkę labiau planuoti atostogas pavasarį arba rudens pradžioj.

– Žinom, kad lietuviai labai mėgsta keliauti į Graikiją, Egiptą, Tunisą Turkiją, renkasi „viskas įskaičiuota“. Kiek kalbėjausi su kelionių organizatoriais, tai pilni lėktuvai turėtų šiemet išskristi. Bet, kaip suprantu, jūsų apklausa rodo, kad vis mažiau lietuvių nori tokių atostogų, nori rinktis laukinę gamtą, yra išsiilgę tikrų patirčių.

– Mes iš tikrųjų klausėm, koks atostogų potyris yra tas, kurio labiausiai laukia. Tai lietuvių, kaip ir kitų europiečių, esminis atostogų momentas yra pamatyti lankytinus objektus, architektūrą įdomią ir paragauti vietinio maisto. Ir tik trečioj vietoj buvo tas „viskas įskaičiuota“ viešbutis. Įdomu tai, kad lietuviai buvo tarp mažiausių tokio pasirinkimo fanų ir prioritetą teikia kitiems dalykams. Kaip ir minėjau, tas, kas lietuvius labiausiai išskyrė apklausoj, tai yra meilė gamtai ir ypač stovyklavimui prie vandens telkinių, kelionės kemperiais.

Natūralu, kad atostogos kelia ir rūpesčių, ir nerimo.

– Ir laukinėje gamtoje, ir viešbutyje atostogos gali būti ne tik džiaugsmingos, bet ir su netikėtumais. Tai ko baiminasi lietuviai?

– Taip, natūralu, kad atostogos kelia ir rūpesčių, ir nerimo. Lietuviams didžiausią nerimą kelia tai, kad būtų geras oras, kad nebūtų jokių gamtos stichijų. Kiti europiečiai, kurie gal labiau pripratę prie gero oro, tai dėl jo mažiau ir jaudinasi. Ir visi tikrai jaudinasi dėl sukčių kelionėj, į kurių pinkles gali pakliūti, dėl įvairiausių nepatogumų oro uostuose, dėl vėluojančio ar dingusio bagažo.

– Bet, kita vertus, netikėtumai gali būti ir džiaugsmingi, nes tai yra nuotykis.

– Taip, dalis žmonių gana pozityviai vertina keliones. Tai buvo vienas aukščiausių rodiklių Europoj. Jie sako, kad kelionė yra susijus su nuotykiais ir, kas benutiktų, neleis jiems sugadinti tos atostogų nuotaikos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaip galima

Kaip galima portretas
pailseti zmoniu knibzdelyne,ar tai Lietuvoje,ar kitur!? Tik gamtoje! Rudeniop,kai grybai,toli nuo zmoniu ir triuksmo.

nesąmonė

nesąmonė portretas
Lietuvoj tai tik ilgieji savaigaliai, o šiaip atostogauju kažkur europoje aplink viduržemio jūrą, ir dar bent du tris kart vaziuoju į kokią pažintinę kelionę 2-4 dienas, kaip pavyksta papigiai ryanair/wizzair bilietų susižvejot. pvz į Berlyną iš kauno tik 19eu, tiek pat atgal. darbe tik dienų laisvų susiorganizuoji ir pirmyn, o tai jaučiu iki Palangos iš Kauno bilietas daugiau nei 19eu kainuoja
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių