K.Prunskienė traukiasi iš valstiečių liaudininkų gretų

Buvusi žemės ūkio ministrė Kazimira Prunskienė Lietuvos Valstiečių liaudininkų sąjungos (LVLS) Tarybai adresuotame pareiškime prašo nebelaikyti jos LVLS nare ir išbraukti iš narių sąrašo.

„Su apgailestavimu pareiškiu, kad nematau daugiau prasmės būti LVLS nare ir garbės pirmininke", - teigiama pareiškime.

Buvusi LVLS vadovė ir garbės pirmininkė K.Prunskienė planuoja kurti naują partiją. „Yra tokių ketinimų, bet konkrečiau apie juos galėsiu kalbėti kitą savaitę", - antradienį BNS sakė K.Prunskienė.

Ji teigė dar turinti pasitarti su bendražygiais dėl naujos politinės organizacijos steigimo. Anot K.Prunskienės, ją remia ir dalis dabartinių valstiečių liaudininkų, ypač miestų skyriuose.

Naujoji partija turėtų būti centristinės pakraipos, tačiau ji nebus orientuota tik į vieną visuomenės grupę, kaip esą nutiko su LVLS.

„Aš ir toliau laikysiuosi savo principinių nuostatų, vertybių ir politinės orientacijos, kuri visada buvo nuosekli ir atsispindėjo politinių jėgų, su kuriomis dirbau, programose: Sąjūdžio, Moterų partijos, LVLS. Tokiu atveju, kai priklausymas partijai - LVLS, tokiai, kokia ji tapo pastaraisiais metais, trukdo nuosekliai ir vaisingai tęsti idėjinį ir strateginį darbą, aš traukiuosi iš partijos, pasilikdama laisvę pasirinkti tolesnį politinės veiklos kelią ir politinius partnerius", - teigia K.Prunskienė trečiadienio pareiškime.

Savo pareiškime LVLS Tarybai K.Prunskienė kritikuoja partijos pavadinimą ir stiprėjantį apsiribojimą vienos visuomenės grupės-žemdirbių atstovavimu ar net vienos šios grupės dalies ūkiniais - komerciniais interesais. Tai esą nesudaro prielaidų efektyviai dirbti platesnių, Lietuvai aktualių problemų mastu ir atstumia didžiąją dalį rinkėjų, nepaisant to, kad LVLS programoje yra įrašyti ir jiems rūpimi klausimai.

Taip pat K.Prunskienė negaili kritikos dabartiniam partijos vadovui Ramūnui Karbauskiui ir jį įvardija viena iš savo pasitraukimo priežasčių.

„Dabartinis partijos vadovas, prieš juo tapdamas, savo veiksmais įtakojo, kad LVLS nepatektų į Seimą. Tai žymiai susilpnino partijos pozicijas, ką patvirtina ir apgailėtinai mažas EP rinkimuose surinktų balsų skaičius", - įsitikinusi K.Prunskienė.

Taip pat ji aiškina, kad jai nepriimtina "tiek dabartinė atšiauri atmosfera partijoje, tiek ir veidmainystė rinkėjų atžvilgiu".

Šiuo metu VLS vadovaujantis R.Karbauskis dar anksčiau yra prašęs visų partijos narių, kurie ketina palikti partiją, tai padaryti kuo greičiau. „Mums jau reikia ruoštis svarbiausiems valstiečiams liaudininkams - savivaldos - rinkimams", - BNS teigė R.Karbauskis.

Kita vertus, jis svarstė, jog tokių žmonių nebus daug. „K.Prunskienė bando bet kokia kaina išlikti politikoje. Kartais žmogaus ambicijos perkopia jo galimybes. Sėkmės jai", - buvusios partijos pirmininkės veiksmus komentavo R.Karbauskis.

Pralaimėjusi Seimo rinkimus K.Prunskienė Valstiečių liaudininkų sąjungos pirmininkės pareigų neteko šių metų vasarį.

Po to per prezidento rinkimus K.Prunskienė surinko 3,86 proc. balsų, valstiečiai liaudininkai rinkimuose į EP - 1,82 proc.

2001 m. susijungus R.Karbauskio vadovautai Valstiečių partijai ir K.Prunskienės Naujosios demokratijos partijai, susikūrė Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjunga (VNDS). 2005-aisiais VNDS buvo pervadinta Valstiečių liaudininkų sąjunga.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių