Kaip jaučiasi žmogus, laimėjęs 81 milijoną?

  • Teksto dydis:

Savaitgalį Lietuvą apskriejo naujiena apie rekordinį loterijos laimėjimą ne tik pas mus, bet ir visose Baltijos šalyse. „Eurojackpot“ loterijos bilietą Kėdainiuose pirkęs žmogus praturtės beveik 81 mln. eurų. Didžiausia iki šiol laimėta suma – beveik keturis kartus mažesnė – 24 mln. eurų. Tokia suma – atsakomybė ne menka. Apie tai, kaip bus išmokami pinigai ir kokią dar pagalbą loterijos laimėtojui siūlo organizatoriai, LNK žurnalistai kalbėjosi su „Olifėjos“ generalinio direktoriaus pavaduotoju Donatu Kazlausku.

– Ryte paskambino, prisistatė laimėtojas ir pažadėjo šią savaitę atvykti į mūsų ofisą Vilniuje pateikti bilietą bei reikalingus dokumentus laimėjimui išmokėti.

– Ar mes gerai suprantame, kad skambino tik asmuo ir tai dar toli gražu nėra oficialu? Nes jei paskambintų mūsų kolega režisierius ir sakytų, kad laimėjo 81 mln., tai...

– Taip, tačiau pagal tam tikrus duomenis, esančius ant bilieto, galima identifikuoti, kad žmogus turi laimingą bilietą. Paprastai, kai suma yra didelė, prie terminalo patikrinus bilietą terminalas pateikia atsakymą, kad dėl laimėjimo turite kreiptis į atstovybę. Tai reiškia, kad laimėjimas nėra mažas.

– Po tokio laimėjimo paskelbimo prie terminalo, aš tikriausiai paprašyčiau parduotuvės apsauginio saugiai palydėti mane iki automobilio su tuo bilietu. Kaip žmogus jaučiasi po tokio laimėjimo? Koks įspūdis iš pokalbio? Kaip reagavo sužinojęs, kad laimėjo ne milijoną, o beveik 81 mln.?

– Aš sakyčiau, kad tikrai solidžiai. Žmogus suvokė, kur dalyvauja, ir reagavo ramiai. Jis tikriausiai jau turi patirties dalyvauti loterijose, nes pirko ne vieną bilietą ir pats rinkosi savo skaičius, kurie, matyt, turi tam tikrą reikšmę jo gyvenime. Tai tikrai patyręs loterijų žaidėjas.

– Ar galima bent šiek tiek atkurti pokalbį? Kaip tai atrodė – „Sveiki, man atrodo, aš laimėjau 81 mln.,“ ar „Sveiki, aš turiu tai, ko jūs ieškote“?

– Deja, aš pats nedalyvavau šiame pokalbyje. Tik mūsų darbuotojas, vedęs pokalbį, suteikė šią informaciją.

– Ar žmogus sakė, kur išleis pinigus?

– Sakė, kad turi patirties elgtis su pinigais, su dideliais pinigais. Labai džiaugiuosi, kad žmonės turi supratimą, kaip elgtis su laimėjimu, nes būna įvairių atvejų. Aišku, tai reti atvejai, bet visko pasitaiko.

– Kokių tų atvejų būna? Kas nutinka užgriuvus tokioms sumoms?

– Žmonės kreipiasi konsultacijų, ieško pasiūlymų pas giminaičius. Čia jau kiekvieno žmogaus laisvas pasirinkimas, kaip elgtis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Ar yra kokios nors garantijos, kurias jūs užtikrinant žmogui? Ar sumokate pinigus ir viskas, jis daro, ką nori?

– Mes siūlome finansinio ir psichologinio konsultanto paslaugas, jei reikia. Dažniausiai žmonės atsisako, nors mūsų pareiga yra tik pasiūlyti.

– Kodėl jie atsisako, kaip manote?

– Tikriausiai todėl, kad pasitiki savimi ir mano, kad gali patys susitvarkyti be konsultantų pagalbos.

– 81 mln. yra pribloškianti suma, tas yra akivaizdu. Kaip ši suma atrodo bendrame pasauliniame ar bent jau Baltijos šalių kontekste?

– Baltijos regione tai tikrai pats didžiausias laimėjimas. Ankstesnis didžiausias laimėjimas buvo 24 mln., taip pat Lietuvoje. Galiu tik pasidžiaugti, kad lietuviai, dalyvaujantys šioje loterijoje „Eurojackpot“ nuo 2013 metų, yra išleidę 111 mln. eurų, o laimėjo 139 mln. Tai rodo, kad laimėjimai viršija išlaidas ir tai vienas iš sėkmingiausių projektų mūsų žaidėjams, kurie dalyvauja.

– Ar ta suma yra prieš mokesčius ar po? Ar laimėtojui dar reikia kažką sumokėti?

– Kadangi loterijos apyvarta yra bendrai apmokestinta ir 18 proc. nuo apyvartos mokama į biudžetą, laimėjimai nėra papildomai apmokestinami, nes apyvarta jau yra apmokestinta.

– Ar žmogus tiesiog gaus pavedimą į banką – 81 mln. eurų? Tiesiog taip?

– Jis pirmiausia turi nurodyti sąskaitą, į kurią nori gauti tuos pinigus. Turi pasirinkti patikimą banką, kad vėliau nekiltų jokių nesklandumų. Manau, kad bankai bus suinteresuoti ir kiekvienas lauks tos sumos.

– Jei laimėtojas prašytų išmokėti grynaisiais?

– Deja, įstatymas nenumato grynųjų pinigų išmokėjimo ir sunku net įsivaizduoti, kaip tai būtų įgyvendinama.

– Ar išmokama dalimis ar visa suma iš karto?

– Iš karto. Nes mūsų pareiga yra atsiskaityti su laimėtoju, o laimėtojas sprendžia, kaip su pinigais elgtis.

– Ar įstatymas numato, kad suma turi būti išmokėta vienu metu, ar tai sprendžia pati loterija?

Laimėjimai viršija išlaidas ir tai vienas iš sėkmingiausių projektų mūsų žaidėjams, kurie dalyvauja.

– Taip, loterijos taisyklėse numatyta, kad visa suma išmokama iš karto.

– Jei norėtumėte gauti laimėjimą kas mėnesį visą likusį gyvenimą?

– Čia jau ne pas mus, čia kažkur kitur reikėtų kreiptis. Mes atsiskaitome su žaidėju, kai jis pateikia laimingą bilietą, nurodo sąskaitą ir pateikia reikiamus dokumentus. Toliau jau jo sprendimas, kaip elgtis su pinigais.

– Ar tie šviežiai iškepti milijonieriai sutinka, kad jų istorijos būtų viešinamos, ar dažniau nori išlikti privatūs?

– Įstatymas numato, kad tai yra laimėtojo teisė pasirinkti, ar jis nori viešintis. Dažniausiai jie viešintis nenori. Manau, tai žmogiška, o mes viešiname tik tiek informacijos, kiek laimėtojas leidžia.

– Dažnai girdime apie labai sėkmingus loterijų žaidėjus, kurie laimi dideles sumas, bet po to gyvenimą baigia liūdnai. Kiek tokių istorijų yra?

– Galiu tik pasakyti, kad Lietuvoje per loterijas jau turime daugiau nei 60 milijonierių, gal net 70. Įskaitant visas loterijas, ne tik „Eurojackpot“. Blogų įvykių turime labai nedaug, gal tik vieną. Tai reiškia, kad neigiami atvejai sudaro labai mažą procentą, bet jie visada garsiai nuskamba žiniasklaidoje. Manau, gerų įvykių yra žymiai daugiau, žmonės pas mus yra išmintingi, moka elgtis su pinigais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių