Įspėjimas: Baltarusijoje degant miškams, Lietuvoje fiksuojama padidėjusi oro tarša

  • Teksto dydis:

Lietuvoje šeštadienį fiksuojama padidėjusi oro tarša kietosiomis dalelėmis, Aplinkos apsaugos agentūra ją sieja su vietiniais šaltiniais ir Baltarusijoje degančiais miškais bei durpynais.

Kaip šeštadienį pranešė aplinkosaugininkai, kietųjų dalelių (KD10) koncentracija padidėjusi daugelyje šalies vietų.

Pasak agentūros, aplinkos oras užterštas dėl vietinių taršos šaltinių kaip transportas, pakeltoji tarša, ir dėl atneštinės taršos iš pietryčių.

„Turimais duomenimis, Baltarusijoje dega miškai ir durpynai, todėl kai kur Lietuvoje gali būti jaučiamas degėsių kvapas“, – nurodo Aplinkos apsaugos agentūra.

Pranešimai su Nacionalinio Krizių valdymo centro (NKVC) informacija apie gaisrus Baltarusijoje gyventojams išsiųsta ir į mobiliuosius telefonus.

Rizikos grupėms priklausantiems gyventojams rekomenduojama mažiau būti lauke, užsidaryti namų langus, dažniau valyti patalpas.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) skelbia, kad padidėjusi kietųjų dalelių koncentracija fiksuojama oro taršos matavimo stotelėse Kauno Dainavos mikrorajone, Noreikiškėse, Jonavoje, Šiauliuose.

Aplinkos apsaugos agentūros teigimu, sekmadienį situacija keisis mažai, kietųjų dalelių koncentracijos šalyje išliks padidėjusios.

Aplinkosaugininkai rekomenduoja sumažinti fizinį aktyvumą lauke – susilaikyti nuo ilgesnių pasivaikščiojimų, intensyvaus bėgimo, greito važiavimo dviračiu ir kitos veiklos, jei jos metu pagilėja ar padažnėja kvėpavimas.

Kaip nurodo NVSC, kietosios dalelės yra ore esančių dalelių ir skysčio lašelių mišinys, kurio sudėtyje gali būti rūgščių, sulfatų, nitratų, organinių junginių, metalų, dirvožemio dalelių, dulkių, suodžių, taip pat biologinių komponentų – alergenų, mikroorganizmų.

Didesnės dalelės (KD10) paprastai paveikia žmogaus viršutinius kvėpavimo takus, nukeliauja iki bronchų, sukelia kosulį ir čiaudulį.

Asmenys, sergantys astma ir kitomis kvėpavimo sistemos, kraujotakos sistemos ligomis, senyvo amžiaus žmonės, kūdikiai, vaikai, nėščiosios priskiriami gyventojų rizikos grupei, kurią smarkiausiai veikia padidėjęs oro užterštumas, jie turėtų saugotis labiau.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Senelis

Senelis portretas
Nu va bulbašas nesusitvarko ...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių