Energetikos „liūtas“ narstomas po kaulelį

Konstitucinis Teismas (KT) toliau nagrinėja bylą dėl "Leo LT" steigimo teisėtumo. Teismo apklausti specialistai pasėjo dar daugiau abejonių dėl pagrindinių energetikos milžino tikslų ir sukūrimo aplinkybių.

Kam ta elektrinė?

Žinomas atominės energetikos žinovas Jurgis Vilemas KT pareiškė, kad Lietuvai nauja atominė elektrinė bus reikalinga ne anksčiau kaip 2020-aisiais.

"Tada Lietuvos ekonominis pajėgumas bus didesnis", – argumentavo jis. "Leo LT" planuoja, kad nauja atominė jėgainė iškils apie 2018 m.

Ekspertas teigė, kad iki 2020 m. Lietuvai elektros energiją pigiau būtų pirkti, o ne gaminti pačiai, nes jos kaina būtų kur kas didesnė už importuojamos.

J.Vilemas taip pat teismą patikino, kad "Lietuvos energija", nekuriant tam specialiai skirtos įmonės, savo jėgomis galėjo imtis statyti naujus reaktorius ir rūpintis elektros tinklais į Švediją ir Lenkiją.

Be to, ekspertas pabrėžė, kad "Leo LT" yra finansiškai nepajėgi statyti naują elektrinę, tam reikalingas kur kas didesnis investuotojas.

Eksministras: "Leo LT" tik prižiūri

Tuo metu buvęs ūkio ministras Vytas Navickas ir vienas "Leo LT" kūrėjų KT pareiškė, kad bendrovė nėra monopolininkė, nes ji nevykdo jokios veiklos, o tik prižiūri antrines bendroves.

V.Navickas pabrėžė, kad "Leo LT" sukurti skirtas įstatymas neleidžia užsiimti elektros gamyba, skirstymu, perdavimu ir tokioms veikloms prašyti licencijos. "Tam yra antrinės įmonės", – sakė jis.

V.Navickas teismui paaiškino aplinkybes, kodėl "Leo LT" buvo sukurta ne "Lietuvos energijos" pagrindu, kaip buvo planuojama iš pradžių, o steigiant vadovaujančią įmonę. Pasak buvusio ministro, buvo išsigąsta "Lietuvos energijos" smulkiųjų akcininkų.

Jis taip pat sakė, kad "Leo LT" gali įgyvendinti visus jai keliamus uždavinius, neužkraunant finansinės naštos nei valstybei, nei vartotojams.

Pasak V.Navicko, KT apskųstas įstatymas dėl "Leo LT" steigimo nepažeidžia vartotojų teisių. Jis piktinosi tvirtinimais, esą įstatymas nepakankamai gina vartotojų teises.

"Įstatyme nenumatyta jokių išimčių, kurias taikant vieniems vartotojams, būtų pažeidžiamos kitų teisės, interesai ar lūkesčiai", – sakė V.Navickas.

Apie vartotojus negalvota

Tačiau buvęs "Leo LT" patarėjas strategijos ir valdymo klausimais Tomas Suslavičius KT pareiškė, kad kuriant nagrinėjamą Atominės elektrinės įstatymą jokios kalbos apie vartotojų teises nebuvo.

"Rengiant įstatymą niekam nekilo mintis apie vartotojų teises", – sakė T.Suslavičius, dalyvavęs kuriant įstatymą.

KT pirmininkas Kęstutis Lapinskas į tai replikavo, kad pelno siekimo nebuvo pamiršta akcentuoti.

KT antradienį pradėjo nagrinėti pernai gegužę Vyriausybės ir privataus kapitalo bendrovės "NDX energija" sukurtos nacionalinės energetikos bendrovės "Leo LT" bylą. Teismas analizuoja, ar Konstituciją atitinka Seimo priimtas Atominės elektrinės įstatymas, leidęs įsteigti "Leo LT" ir reglamentavęs jos veiklą. Teismo nutarimas turi būti paskelbtas ne vėliau kaip per mėnesį nuo viešo bylos nagrinėjimo dienos.

O Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas, vakar susitikęs su "Leo LT" vadovais, pareiškė, kad didžiausia nacionalinės energetikos bendrovės problema – viešumo trūkumas.


Šiame straipsnyje: Leo LTKT išvadaKT sprendimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių