Eksministras – vėl tamsiame šešėlyje

Tamsūs debesys – ne tik virš ūkio ministrės, bet ir virš buvusio ministro Dainiaus Kreivio galvos. Dėl šio konservatorių veikėjo kaltės, tikėtina, Lietuvai gali tekti grąžinti milijonus ES lėšų.

Pavėluotai, bet ištyrė

Skandalas, po kurio D.Kreivys buvo priverstas apleisti ūkio ministro kėdę, nesibaigė: Seimo dešiniųjų atstovo D.Kreivio veikla atsidūrė Europos kovos su sukčiavimu biuro (OLAF) akiratyje.

Viešąją erdvę pasiekė informacija, kad tyrėjams užkliuvo paramos skyrimas D.Kreivio motinos juridiškai valdytai įmonei „Specializuota komplektavimo valdyba“. OLAF pakartojo, kad ES lėšos skirtos netinkamai. Taigi Lietuvai gali tekti grąžinti daugiau nei 6 mln. litų ES paramos.

OLAF atliko tyrimą dėl ES fondų lėšomis bendrai finansuojamų projektų „Vilniaus Karoliniškių gimnazijos pastato Vilniuje rekonstravimas“ ir „Vilniaus “Ąžuolyno„ pagrindinės mokyklos pastato Vilniuje energijos vartojimo efektyvumo didinimas“ patikrinimą. Būtent įmonė, kurios akcijas valdė D.Kreivio motina, laimėjo šių mokymo įstaigų rekonstrukcijos konkursus.

Nebebus šešėliniu ministru?

Šiai pinkliai istorijai iškilus į viešumą opozicijoje esantys konservatoriai pradėjo svarstyti, kad D.Kreivys, kol šioje istorijoje nesudėti visi taškai ant „i“, neturėtų būti šešėlinės Andriaus Kubiliaus vyriausybės ministru.

D.Kreivio priešininkai partijoje aiškina, kad jo, kaip ir iš šešėlinės vyriausybės pašalinto Manto Adomėno, veikla kelia abejonių, kenkia partijos reputacijai.

Tačiau apie tolesnį D.Kreivio likimą konservatorių lyderis A.Kubilius kol kas neužsimena. Bendražygį, žinoma, gina ir dalis konservatorių frakcijos narių. Gali būti, kad artimiausiu metu D.Kreivio likimą svarstys partijos viduje esati etikos komisija.

Deklaracijoje – mįslės

Abejonių D.Kreivys lig šiol nėra išsklaidęs. Jo Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK) pateiktoje deklaracijoje – daug klaustukų. Dešiniųjų veikėjas nurodo esąs UAB „Catus“ akcininkas. Šios bendrovės dukterinės įmonės yra AB „Specializuota komplektavimo valdyba“, UAB „Makveža“, UAB „Statybų gausa“ ir AB „Silikatas“.

D.Kreivys neatskleidžia, kurią dalį akcijų valdo. Mįslingai atrodo ir imtos paskolos bei dovanos iš jo paties valdomos bendrovės „Catus“. Beje, ir pats ministras, regis, nelinkęs išsklaidyti abejonių, nes aiškių ir nedviprasmiškų atsakymų į jam keliamus klausimus nepateikia.


Eksministro atsakymai – lyg užkeikimai

– Ar po OLAF tyrimo jūs suspenduosite savo narystę šešėlinėje vyriausybėje?

– Mano pamąstymas būtų tas, kad per mano vadovavimo (Ūkio ministerijai – red. past.) laikotarpį renovuota 1 tūkst. mokyklų. Taip? Šitos OLAF išvados yra grįstos VTEK išvadomis. Lėšos nėra prarastos, skirtos kitoms mokykloms. Renovavimo projektas buvo viena iš sėkmingiausių skatinimo plano priemonių

– Jeigu vis dėlto institucijos priims sprendimus ir minėtus 6 mln. Lietuva turės grąžinti, kas turėtų už tai prisiimti atsakomybę?

– Dar kartą noriu pasakyti, kad renovuota 1 tūkst. mokyklų, o VTEK išvada kalba tik apie dvi mokyklas. Tai tiek ir norėjau pasakyti.

– Tai kaltų nėra?

– Niekas nebūtų pasikeitę, jei ne aš būčiau pasirašęs (dokumentus dėl paramos skyrimo – red. past.), o viceministras.


Šiame straipsnyje: Dainius KreivysES paramaOLAF

NAUJAUSI KOMENTARAI

kaunietis

kaunietis portretas
Nesuprantu kodel jis del tokios pinigu sumos machinaciju dar nesuimtas.Uz tai,kad konservatorius?Jo itarimai nusikaltus sunkesni nei Venskienes,Balciuno,Daktaro.Kodel sitie zmones arestuoti,persiokejimi nors irgi tik itariamieji,o Kreivys laisveje.Nenustebsiu jei jis dings is Lietuvos ir paskui jo nesiseks surasti.

tomas

tomas portretas
Gaila, kad socdemų vadas pasirodė neprincipigas minkštakūnis... Vėsaitės išvarymas rodo, kad SISTEMAI padoriai ir sąžiningai dirbantys žmonės nereikalingi. SISTEMAI reikia paklusnių palaižūnų, kurie ištikimai tarnautų verslo kombinatorių gvardijai ir dengtų vieni kitų juodus darbelius. TSRS sugriovė Gorbačiovo pradėtas viešumas, kai buvo praskleistas "valstybinių paslapčių" šydas ir paaiškėjo, jog monstras stovi ant molinių kojų ir yra visai ne koks socialistinio rojaus milžinas, septynmyliais žingsniais žengiantis į komunizmą, o turtų ir prabangos ištroškusių, jokių moralinių vertybių neturinčių menkystų - vagių, sukčių, aferistų, kombinatorių - valstybė, kurios valdžios viršūnėse buvo susodinti palaižūnai, kvailiai, arba tos pačios menkystos. Dalis tokių pat menkystų prasibrovė ir į dabartinės Lietuvos valdžią. Nagais ir dantimis jie laikosi įsikibę savo šiltų postų, juodus darbus dangsto begale "valstybės paslapčių" ir pasiruošę pergraužti gerklę bet kam, kas pasikėsins į jų prisigrobtus turtus ar užimamą padėtį. Prisimenat, kai tik garbingi FNTT karininkai išdrįso mesti iššūkį Lietuvos melžėjams, oligarchams ir verslo kombinatorių gvardijai - pasikapstė po "garbingų verslininkų" daržus ir pradėjo rauti piktžoles, tuoj buvo apkaltinti valstybės paslapčių išdavimu ir išmesti į gatvę. Dabar paaiškėjo, jog tai tebuvo SISTEMOS susidorojimas su jai neįtinkančiais… Manau, po atsistatydinimo B. Vėsaitė turėtų paviešinti, kas buvo pridaryta Jos pirmtakų - ir ne tik Ūkio ministerijoje.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių