Bado dieta nužudys VEKS

Jeigu Seimas, kaip siūlo Vyriausybė, projektui "Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009" (VEKS), teskirs 20 mln. litų, kitąmet tarptautinis projektas nevyks.

Be pinigų nieko nebus

Tai vakar per bendrą Seimo Europos reikalų bei Švietimo, mokslo ir kultūros komitetų posėdį pareiškė VEKS direktorė Elona Bajorinienė.

Išklausę specialistų informaciją komitetų nariai sutarė, kad numatyta suma VEKS renginiams finansuoti yra nepakankama. Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkas Valentinas Stundys teigė, kad tam papildomai reikėtų rasti apie 15 mln. litų.

"Jeigu iš tiesų kitais metais bus skirta 20 mln. vietoj planuotų 40 mln. litų, labai atsakingai sakau, kad už tokią sumą nebus VEKS", – sakė E.Bajorinienė.

Anot jos, perpus sumažinus 2009 m. finansavimą Vilnius nebegalėtų būti vadinamas Europos kultūros sostine, tai suduotų smūgį tarptautiniam šalies prestižui, sužlugdytų ilgalaikes investicijas.

Siūlomų 20 mln. litų, E.Bajorinienės duomenimis, užtektų padengti šiemet susidariusioms skoloms (9 mln. litų), būtų galima surengti Europos Komisijos kofinansuojamą projektą "Europos menų mokykla" (5,6 mln. litų), Vilniaus operos festivalį (3 mln. litų), tarptautines parodas "Spalvų ir garsų dialogai. M.K.Čiurlionis ir jo amžininkai" (2,6 mln.) ir "Šaltojo karo metų modernizmas" (1,8 mln. litų).

E.Bajorinienė sutinka, kad kitų metų finansavimas būtų sumažintas 12 proc., arba 8 mln. litų. Anot jos, tuomet atsisakius kai kurių projektų būtų galima išlaikyti visą VEKS.

Ko atsisako?

VEKS vadovė pabrėžė, kad Vyriausybei nesilaikant įsipareigojimų, projektų vykdytojai jau atsisako 2009 m. pirmą ketvirtį planuotų renginių, stabdoma miesto puošyba, VEKS ir Tūkstantmečio minėjimo renginius pristatančių leidinių leidyba, nekuriama Tūkstantmečio vardo minėjimo interneto svetainė, nevykdomi tarptautiniai įsipareigojimai, abejojama Lietuva kaip patikima partnere.

Numatytų atšaukti renginių sąraše – dalis atidarymo renginių, garsaus muzikanto Gidono Kremerio koncertas, žinomo Prancūzijos teatro "Comédie-Française" gastrolės, projektai "Vilniaus amatų paveldas", "Baroko dialogas", "Europos kavinė" ir kiti renginiai.

Atsikirto skaičiais

Finansų ministerijos sekretorius Edmundas Žilevičius teigė, kad VEKS nerealu tikėtis kitąmet gauti 40 mln. litų. "Galima kalbėti apie papildomus 4–6 mln. litų", – sakė jis.

Finansų ministerijos atstovas nesutiko su VEKS vadovės pateiktomis sumomis, skirtomis šiam projektui finansuoti. Pasak jo, 2007 m. VEKS buvo numatyta 4,3 mln. litų, 2008 m. – 21 mln. litų, 2009 m. numatoma skirti 20 mln. litų.

"Tai išlaidos renginiams. Investicijoms numatyti dar 154 mln. litų. Iš viso – 200 mln. litų. Todėl negalima sakyti, kad VEKS iš viso neskiriama pinigų", – teigė E.Žilevičius.

Keisti projektai

Kultūros ministras Remigijus Vilkaitis pareiškė, kad VEKS kaip renginys būtinai turi įvykti bet kokiomis sąlygomis, bet kokiu būdu ir esant bet kokiam finansavimui.

"VEKS – didžiulė problema ir didžiulė programa. Reikėtų išlaikyti pagrindinius Vyriausybės programos taupymo punktus ir atsižvelgiant į tai performuoti biudžetą kitiems metams", – kalbėjo jis.

Nors R.Vilkaitis žadėjo kovoti, kad kitų metų biudžete finansavimas VEKS mažėtų tik 12 proc.

Ministras stebėjosi, kad į programą įskaičiuota Gedimino prospekto danga, įrengti viešieji tualetai, Vilniaus dailės akademijos mokomojo korpuso statyba ir pan. "Neabejoju, kad tai sudavė smarkų smūgį kultūrinei programai", – sakė R.Vilkaitis.


Šiame straipsnyje: VEKS

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių