V. Rupšys Briuselyje aptarė paramą Ukrainai, gynybos stiprinimą

  • Teksto dydis:

Lietuvos kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys dvi dienas trukusiuose karinių komitetų susitikimuose Briuselyje aptarė paramą Ukrainai, gynybos stiprinimą.

Kaip ketvirtadienį pranešė kariuomenė, trečiadienį Europos Sąjungos (ES) kariuomenių vadai naujuoju ES Karinio komiteto pirmininku išrinko Airijos kariuomenės vadą generolą leitenantą Sean Clancy (Šoną Klensį).

Komitete taip pat sutarta dėl ES mokomosios misijos Malio Sahelio regione (EUTM Mali) užbaigimo. Taip pat aptarta ES vykdomos tarptautinės operacijos Raudonojoje jūroje EUNAVFOR ASPIDES eiga bei siekiamas efektas.

Nuo šių metų vasario vykdoma savanoriška ES karinė operacija pradėta, reaguojant į husių vykdomus laivybos trukdžius.

Komitete taip pat aptartas ES greito dislokavimo pajėgumo (angl. Rapid Deployment Capacity, EU RDC), kuris skirtas reaguoti į krizes ES teritorijoje ir už jos ribų visais konflikto ciklo etapais, kūrimas. Tai vienas svarbiausių 2022 metų kovo mėnesio priimto ES Strateginio kompaso pasiūlymų, tad tikimasi kad šios pajėgos pilną operacinį pajėgumą pasieks iki 2025-ųjų ir bus sudarytos iš modulinių 5 tūkst. karių pajėgų.

Pasak pranešimo, svarbia susitikimų Briuselyje tema išlieka parama Ukrainai, ES šalių tarpusavio derinimas įsigyjant ir tiekiant Ukrainai reikalingą paramą ilgalaikėje ir trumpalaikėje perspektyvoje. Lietuvos kariuomenė toliau remia ES mokymo misijos EUMAM tęstinumą ir pritaria galimam veiklos išplėtimui  per artėjančią misijos strateginę peržiūrą.

Ketvirtadienį NATO karinio komiteto susitikime 32 NATO valstybių kariuomenių vadai, taip pat atskiru kvietimu prisijungęs Ukrainos ginkluotųjų pajėgų gynybos štabo viršininkas, aptarė Ukrainos operacinę situaciją, reikalingų veiksmingai gintis pajėgumų poreikį bei NATO valstybių paramą Ukrainai.

Kariuomenės vadas pabrėžė, jog remiant Ukrainą ypatingai svarbu, kad sąjungininkės, teikdamos ginkluotę, koordinuotųsi tarpusavyje ir papildytų viena kitų teikiamus pajėgumus.

Anot susitikime dalyvavusių kariuomenių vadų, šį pavasarį Europoje ir Jungtinėse Amerikos Valstijose vykstančios plataus masto pratybos „Steadfast Defender 2024” parodė, jog NATO aljansas yra sustiprėjęs ir tinkamai pasirengęs gintis.

Paskutinėje sesijoje daugiausiai dėmesio skirta ateinančių dvidešimties metų Aljanso karinės pertvarkos planams bei ateities pajėgumų vystymui.

ES ir NATO karinių komitetų paraštėse Briuselyje įvyko dvišaliai generolo V. Rupšio susitikimai su kitų valstybių kariuomenių vadais. Su Vokietijos kariuomenės vadu generolas aptarė Rytinio flango gynybos ir atgrasymo klausimus, pasirengimą Lietuvoje dislokuoti Vokietijos brigadą.

Susitikime su Nyderlandų ginkluotųjų pajėgų vadu generolu Onno Eichelsheimu (Onu Eichelsheimu) kalbėta apie artėjančias oro gynybos pratybas Lietuvoje, į kurias olandai dislokuoja „Patriot“ oro gynybos sistemas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sūduvis

Sūduvis portretas
Kažin kokios šalies kariuomenės vadas Rupšys, jei jo generoliškuose pagonuose žydiškos dovydo žvaigžgės?:??

onute

onute portretas
Du sukrioše karo krankliai apsidovanojo

Nebėr kantrybės

Nebėr kantrybės portretas
Kur Lietuvos oro gynybos sistemos? Kur įtvirtinimai pasienyje? Kur papildomas finansavimas???
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių