Kyjive viešinti Seimo pirmininkė pabrėžė tolesnę Lietuvos paramą

Kyjive viešinti Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielen patvirtino tolesnę Lietuvos paramą Ukrainai kariaujant su Rusija.

Su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu Kyjive susitikusi Seimo pirmininkė patvirtino, kad Lietuva pasisako už Ukrainos taikos formulę.

Anot jos, teisinga ir ilgalaikė pergalė gali būti pasiekta tik tada, kai bus atkurtas ir palaikomas Ukrainos teritorinis vientisumas ir suverenitetas.

„Dėl šios priežasties Ukraina turi triumfuoti, ji turi užsitikrinti savo vietą Europos Sąjungoje (ES) ir NATO, o atsakingi už šį karą – patraukti atsakomybėn. Teisingumas reikalauja kompensacijų už milžinišką žalą, padarytą Ukrainos valstybei, ekonomikai, infrastruktūrai ir, skaudžiausia, ​​jos žmonėms“, – Seimo pranešime cituojama V. Čmilytė-Nielsen.

Ji sakė esanti įsitikinusi, kad tvarią taiką Europoje taip pat užtikrins Ukrainos narystė euroatlantinėse struktūrose.

„Su prezidentu Zelenskiu kalbėjau, kad Lietuva visada palaikė Ukrainos narystę NATO bei ES ir yra pasirengusi pasidalyti 20 metų patirtimi. O kol bendras sutarimas vis dar formuojasi, mes pasiryžę užtikrinti, kad Vašingtono viršūnių susitikimas nubrėžtų aiškų ir negrįžtamą Ukrainos integracijos kelią“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Kiek anksčiau kreipdamasi į Aukščiausiąją Radą Lietuvos parlamento vadovė pabrėžė nenuilstamą Lietuvos paramą Ukrainai ir jos žmonėms, visokeriopą parlamentinę pagalbą siekiant pergalės ir narystės euroatlantinėse organizacijose.

„Šis vizitas yra ypač svarbus, nes pabrėžia mūsų įsipareigojimą stiprinti dvišalius santykius ir remti Ukrainą kritiniu metu. Nuo pat pirmos neteisėto, neišprovokuoto ir nepagrįsto Rusijos karo, remiamo Baltarusijos, dienos Seimas palaiko Ukrainos kovą už laisvę“, – Seimo pranešime cituojama V. Čmilytė-Nielsen.

Anot jos, vienbalsiai Seimo priimtos Ukrainos paramos deklaracijos tik patvirtina tvirtą Lietuvos įsipareigojimą būti su Ukraina tamsiausiomis valandomis.

V. Čmilytė-Nielsen sakė, kad nors šiuo metu Europa žengia į naują politinį ciklą ir Europos Parlamento rinkimai išryškino kai kurių Europos Sąjungos (ES) šalių svyruojančią paramą Ukrainai, Lietuvos įsipareigojimams ir solidarumui tai neturi įtakos.

„Susitikimo su Ruslanu Stefančuku (Ukrainos parlamento pirmininku – BNS) metu dalyvavome esminėse diskusijose dėl neatidėliotinų Ukrainos prioritetų, apimančių karinę paramą, integraciją į ES ir NATO bei platesnius geopolitinius iššūkius. Lietuva tebėra įsipareigojusi padėti Ukrainai siekti pagrindinių užsienio politikos ir nacionalinio saugumo tikslų“, – teigė Seimo pirmininkė.

Pasak V. Čmilytės-Nielsen, Maskva dažnai Vakarams primeta įvairias raudonąsias linijas.

„Maskva siekia išnaudoti mūsų baimes ir dvejones. Kaip ir šachmatų partijoje, jei norime laimėti, turime įvesti savo taisykles ir nepaisyti agresorės grasinimų“, – pabrėžė ji.

V. Čmilytė-Nielsen Ukrainoje lankosi trečią kartą nuo plataus masto Rusijos invazijos pradžios 2022 metų vasarį.


Šiame straipsnyje: Viktorija Čmilytė NielsenKyjivasUkrainakaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių