Prezidento patarėja : bet koks prezidento siūlymas valdantiesiems yra kaip raudonas audeklas

  • Teksto dydis:

Prezidento siūlymas leisti išsiimti ketvirtadalį pensijų fonduose sukauptų pinigų pritarimo Seime nesulaukė. Valdantieji aiškina, kad jokių pataisų nesvarstys, kol nebus aišku, ar papildomo kaupimo tvarka antroje pakopoje neprieštarauja Konstitucijai. Nors tame pačiame posėdyje liberalų teikiamą pasiūlymą svarstyti priėmė. Plačiau – LNK reportaže.

Kad būtų galima džiaugtis oria senatve, valdžia ragina kaupti papildomai. Tik panašu, kad karčių žodžių, o ne pinigų gyventojai daugiau prikaupia.

„Tokios valdžios per savo amžių nesu mačiusi“, – kalbėjo senjorė.

Prezidentas įsitikinęs, kad leidus kartą gyvenime išsiimti ketvirtadalį fonduose sukauptų pinigų, palankumo antrai pensijų pakopai atsirastų daugiau. Tokį pasiūlymą atnešė ir į Seimą.

Krūvą pasiūlymų kaip keisti antrą pensijų kaupimo pakopą priregistravę tiek valdantieji, tiek opozicija. Tačiau daugelis jų vis dar guli stalčiuje.

Prezidentas tikėjosi pralaužti ledus, tačiau ekspertai dėl jo idėjos kritiški. Esą tai prieštarauja pensijų kaupimo tikslui.

„Čia toks vieno svarbaus elemento iškirpimas, kuris iš esmės turi labai neigiamą įtaką visai sistemai“, – sakė ekspertas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Skamba gražiai, tačiau ar visi įsivaizduoja, ką iš tiesų tai reiškia?

„Pasakius vieną punktą, reikia pasakyti ir kitą. Jei žmonės atsiims pinigus, tai tie pinigai turbūt ir bus apmokestinami. Taip padarė estai. Atsiimant pinigus, reikia susimokėti 20 proc. pajamų mokesčių. Tai, koks čia taupymas?“ – sakė ekspertas.

Prezidentūra kaltina valdančiuosius tempiant gumą dėl pokyčių antrojoje pensijų pakopoje. Tačiau valdantieji aiškina, kad laukia Konstitucinio teismo išaiškinimo. Esą pirma – išvados, o tik tada nauji pasiūlymai.

„Sakyčiau, kad gali nulemti fundamentalius pokyčius antrojoje pakopoje“, – kalbėjo premjerė Ingrida Šimonytė.

„Visi šie siūlymai turi būti svarstomi tada, kai bus aišku, kad tai atitiks Lietuvos Respublikos Konstituciją“, – sakė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

39 opozicijos nariai kovą paprašė Konstitucinio teismo išaiškinti, ar pensijų kaupimo tvarka antrojoje pakopoje neprieštarauja Konstitucijai.

„Jei pasako, kad tai prieštarauja Konstitucijai, tai atsirastų prievolė Vyriausybėms pakeisti tą reguliavimą. Jei pasako, kad tai teisėta, tai yra tik politinės valios išraiška, ar nori keisti, ar nenori“, – sakė Seimo narys Gintautas Paluckas.

„Galima viską daryti nelaukiant, bet tada neaišku, ar bus teisėta“, – sakė M. Navickienė.

Valdantieji atmetė prezidento siūlymą. Jis neperkopė net pateikimo stadijos laiptelio. Panašu, kad Konstitucinio teismo argumentas veikia tik prezidento siūlymui.

„Mes suprantame, kad bet koks prezidento siūlymas valdantiesiems yra kaip raudonas audeklas“, – sakė prezidento patarėja Irena Segalovičienė.

Mat liberalo Jono Varkalio idėja leisti vieną kartą per kaupimo laikotarpį išsiimti 10 tūkst. eurų, sulaukė palaikymo. Pasiūlymą svarstyti planuojama gruodį.

„Prezidentas stebės visą eigą Seime ir esant reikalui reaguos“, – sakė I. Segalovičienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

BESIRIEDAMI PARTIJŲ

BESIRIEDAMI PARTIJŲ portretas
VADUKAI,PAMIRŠTA PAŽIŪRĖTI,KAIP GRAŽĖJA MŪSŲ LIETUVA IR TAI PADARO DIRBANTIS LIETUVOS ŽMONES, TAI BŪKIT ATVIRI IR RASKIT BENT KOKĮ GERĄ ŽODĮ IR VYRIAUSYBEI ŠITAI AR BUVUSIAI IR GERBKIT OPONENTUS.

M

M portretas
Prezidentas siūlė duoti po 100 eurų pensininkams,buvo atmesta,dabar vel tas pats.Jo žodis niekinis,nes jis ne iš tų klano.O tie pjauna šalį be pasigailėjimo.

Gerbiamieji,

Gerbiamieji, portretas
manot nesuprantame kad čia žaidžiami žaidimai? Jeigu ponas Ekselencijus būt norėjęs (ir turėjęs pakankamai proto gudriau, sukčiau sugalvot:D) kaip sustatyt tuos pridūrkus į vietas, būt seniai tą padaręs. Bet kada viską darai labai bijodamas ir vis galvodamas kad swolacius gali būt draugas, tai turi ką turi. Niekad nieko neišeis jei myši į kelnes ir pats save apgaudinėsi norimą įsivaizduodamas kaip esamą.Tas liečia ne tik valdančiuosius bet ir požiūrį į Tautą. Tautą kuriai vienintelei turi dirbti Prezidentas. Ne kam kitam.
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių