M. Lingė įvardijo, kas galėjo lemti mažesnį aktyvumą rinkimuose

Mažesnį aktyvumą antrajame prezidento rinkimų ture galėjo lemti išankstinės palankios prognozės dabartiniam šalies vadovui Gitanui Nausėdai bei abiejų kandidatų proeuropietiška pozicija, sako kandidatės į prezidentes Ingridos Šimonytės rinkimų štabo vadovas Mindaugas Lingė.

„Galbūt net ir paskatino (mažesnį aktyvumą – BNS), kada buvo kalbama ir iš pačio kandidato (G. Nausėdos – BNS), kad prognozuojamas tas 75/25 (procentinis balsų santykis – BNS), ir daliai žmonių galėjo pasirodyti, kad jau viskas yra nuspręsta, viskas yra aišku ir galbūt ir neverta eiti palaikyti“, – žurnalistams Vilniuje sekmadienį sakė M. Lingė.

„Kita vertus, manau, kad žiūrint iš kandidatų, kurie pateko į antrąjį turą, daliai rinkėjų galėjo pasirodyti ir ramu, kad labai panaši (kandidatų – BNS) proeuropietiška kryptis, kuri padeda ir Ukrainai telkti paramą ir (...) pagalbos užtikrinimą“, – kalbėjo jis.

Antrajame prezidento rinkimų ture Lietuvos rinkėjai balsuoti ėjo vangiau nei paprastai renkant valstybės vadovą. Mažiau balsavusiųjų būta tik 2014 metais per antrą turą. Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, rinkimų aktyvumas antrajame ture siekė 49,61 procento.

Rinkimų dieną sekmadienį savo valią pareiškė 38,58 proc. rinkėjų. Dar 11,03 proc. jų balsavo iš anksto.

„Prezidento kvietimas – naudojimasis instituciniu resursu“

VRK sekmadienį įspėjus G. Nausėdą dėl agitacijos draudimų šiam kviečiant laukti rinkimų rezultatų Prezidentūros kieme, M. Lingė sako, kad toks kvietimas – dar vienas administracinio resurso naudojimo rinkimams pavyzdys.

„Labai gaila, kada iš galios pozicijų nesiekiama atsižvelgti į tai, ką rinkimų priežiūros institucija rekomendavo. Bet mes visą kampaniją labai stebėjome tą aktyvų institucinio resurso naudojimą, tai turbūt to susiturėjimo neužteko ir paskutinei dienai“, – teigė M. Lingė.  

Jo teigimu, šalies vadovas paskutinę prezidento rinkimų dieną tokios iniciatyvos turėjo atsisakyti.

„Ar tai buvo agitacija, ar ne, nustatys Vyriausioji rinkimų komisija (...) ir tada galėsime įvertinti“, – teigė M. Lingė, paklaustas, ar, jo manymu, prezidento įrašas „Facebook“ buvo rinkimų agitacija.

Rinkėjų sąraše šiemet iš viso buvo 2 mln. 385 tūkst. 234 piliečiai.

G. Nausėda pirmajame ture I. Šimonytę įveikė didele persvara – jis gavo 632 tūkst. arba beveik 44 proc. balsų, I. Šimonytė sulaukė 288 tūkst. arba 20 proc. rinkėjų palaikymo. Todėl politologai ir politikai pergalę jam prognozuoja ir antrajame ture.

Prezidento kadencija trunka penkerius metus.

 

 

 

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių