Jaunojo konservatoriaus šeimos verslas – neskaidrus?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Oponentus aršiai kritikuojantis konservatorius Ralfas Romeika apie savo šeimos verslą nutyli. Romeikų šeima valdo autoservisą, kurio plotas – savavališkai padidintas, užimta ir valstybinės žemės.

Suabejojo skaidrumu

Šią kadenciją į Kauno miesto tarybą išrinktas jaunasis konservatoriaus R. Romeika yra ne kartą aršiai pasisakęs apie valdančiųjų verslus, socialiniuose tinkluose dalijęsis fotomontažais, turinčiais patyčių atspalvį. Tačiau politikas nutyli, kad ir jo tėvo valdomame autoservise „Šiaurės žiedas“ (Islandijos pl. 213E) ne viskas tvarkoje.

„Pernai vasarą kreipiausi į institucijas su prašymu, kad pasiaiškintų vieno autoserviso veiklą. Jis įsikūręs Eiguliuose ir jau daug metų primena šiukšlyną. Vietiniai tą mato kiekvieną dieną. Kartais šalia savo palapinę pastato cirkas, tai jis labai tinka. Dabar visi taip saugome gamtą nuo teršėjų, o čia tokia betvarkė vidury miesto. Ar už tas nesibaigiančias amžiaus statybas išvis mokamas nekilnojamojo turto mokestis?“ – „Kauno dienai“ adresuotame skunde dėstė kaunietis Petras Grikšas.

Jis tikino, kad nuo jo skundo praėjo jau beveik metai, bet situacija esą neapsikeitė. „Pasirodo, tas servisas susijęs su vieno jaunojo konservatoriaus šeima. Kauno miesto taryboje yra toks R. Romeika. Tas pats, kur iš Kauno mero šaipėsi ir stiklainius su eurais kišo. Tokie tik tyčiotis ir tesugeba, gėdos jausmo neturėdami“, – pastebėjo P. Grikšas.

Rado pažeidimų

Eigulių seniūnija „Šiaurės žiedo“ autoservise taip pat atliko patikrinimą ir nustatė, kad pastatas yra didesnis, nei nurodoma oficialiuose „Registrų centro“ dokumentuose. Pasak seniūnijos atstovų, autoserviso plotas yra kone dvigubai didesnis.

Be to, seniūnijos specialistams užkliuvo ir tai, kad netinkamai pildomas statinio techninės priežiūros žurnalas. Paskutinis įrašas jame darytas 2007 m. Tai rodo, kad nevykdomos reguliarios apžiūros, nepaskirtas techninis prižiūrėtojas.

„Savivaldybės administracija nenustatinėja ir nevertina giminystės ryšių su politikais. Gavus gyventojo skundą, pirmiausia jis buvo perduotas atsakingoms institucijoms: Valstybinei mokesčių inspekcijai, Aplinkos apsaugos departamentui ir Valstybinei teritorijų planavimo ir statybos inspekcijai (VTPSI).

Vietos seniūnija taip pat atliko jos kompetencijai priskirtą patikrinimą: nustatė statinių techninę priežiūrą reglamentuojančių teisės aktų pažeidimą ir surašė administracinio nusižengimo protokolą. Tuo tarpu vertinti nelegalios statybos faktą ir galimai nesumokėtus nekilnojamojo turto mokesčius ir taikyti atsakomybę juridiniam asmeniui atitinkamai turi Statybų ir Mokesčių inspekcijos“, – dienraščiui komentavo Kauno miesto savivaldybės Teisės ir konsultavimo skyriaus vedėja Rūta Šimkaitytė-Kudarauskė.

Ji nurodė, kad Eigulių seniūnijos darbuotojai buvo nuvykę į Islandijos pl. 213E esantį autoservisą „Šiaurės žiedas“ ir įvertino ten esamą situaciją.

„Paaiškėjo, kad galimai savavališkos statybos patalpose veikia automobilių remonto dirbtuvės. Jų plotas kelis kartus viršija „Registrų centre“ įregistruotus parametrus. Pavyzdžiui, registro duomenų bazėje statinio bendrasis plotas nurodomas 551 kv. m, o realybėje jis beveik dvigubai didesnis. Taip pat ir sklypo užstatytas plotas išraše nurodomas 208 kv. m, o iš tikrųjų net vizualiai matyti, kad faktiškai jis viršytas bent tris kartus.

Paprastai tariant, esant žymiam duomenų neatitikimui, svarbu įvertinti, ar tai ne savavališkos statybos faktas. Be to, kyla abejonių dėl galimai valstybei nesumokėtų įmokų už savavališkos statybos įteisinimą, kaip ir dėl ten komercinę veiklą vykdančios įmonės mokamų nekilnojamojo turto mokesčių dydžio. Tad vien jau čia galime įtarti kelis viešojo intereso pažeidimo atvejus“, – aiškino R. Šimkaitytė-Kudarauskė.

Pasižymėjo: konservatorius R. Romeika ne kartą viešai kritikavo oponentų verslus, tačiau apie savo šeimos verslo ypatumus nepasakojo. / Justinos Lasauksaitės nuotr.

Tarnyboms neįdomu?

Teisės ir konsultavimo skyriaus vedėja „Kauno dienai“ teigė, kad dėl minėto autoserviso ne kartą buvo kreiptasi į VTPSI, tačiau šios institucijos specialistai ne iš karto sureagavo į Kauno miesto savivaldybės raštą.

„Įtarimų sukėlė tai, kad pirmuoju bandymu per nustatytą terminą Statybų inspekcija nepateikė jokio atsakymo. Užklausus po mėnesio, paaiškinta, esą jų nepasiekė elektroniniu būdu siųsti dokumentai. Taigi, seniūnija juos pateikė pakartotinai. Galiausiai Statybų inspekcija atsakė, kad minėto automobilių serviso pastatus patikrino per „Google Street View“ programą ir nustatė, kad jie taip atrodė dar 2012 m. Suprask, suėjo senaties terminas ir jie nevertins šio galimai nelegalios statybos atvejo ir pranešimo nagrinėjimą nutraukė“, – biurokratinį VTPSI požiūrį atskleidė R. Šimkaitytė-Kudarauskė.

„Manome, kad Statybų inspekcija nepagrįstai atsisakė imtis tolesnių veiksmų, prisidengdama Teritorijų planavimo, statybos ir žemės naudojimo valstybinės priežiūros įstatymu, bet visiškai prasilenkdama su Statybos įstatymu. Viena pagrindinių VTPSI funkcijų yra būtent savavališkos statybos atvejų nagrinėjimas. Taigi, tokį institucijos sprendimą apskundėme teismui“, – pridūrė Teisės ir konsultavimo skyriaus vedėja.

Kas moka NT mokesčius?

„Kauno diena“ klausimus dėl „Šiaurės žiedo“ autoserviso išsiuntė VMI. Domėjomės, už kokį plotą servisas moka mokesčius – tą, kuris nurodytas „Registrų centro“ išrašuose, ar realųjį, kuris yra kelis kartus didesnis?

„Bendrovė „Šiaurės žiedas“ nėra nekilnojamojo turto mokesčio mokėtoja. Pažymėtina, kad įmonės nekilnojamojo turto (NT) mokestį moka už Lietuvoje esantį ir nuosavybės teise priklausantį ar įsigyjamą NT bei iš gyventojų išsinuomotą neterminuotai ar ilgesniam kaip vieno mėnesio laikotarpiui NT.

Jeigu įmonė turtą nuomojasi iš kito juridinio asmens, mokestį moka NT savininkas. NT mokestis nemokamas už faktiškai nenaudojamą nekilnojamąjį turtą, kurio statyba neužbaigta Statybos įstatymo nustatyta tvarka. VMI duomenimis, 2024 05 30 įmonė neturi mokestinės nepriemokos“, – dienraščiui komentavo Kauno apskrities VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Daiva Baniulienė.

Vis dėlto paprašėme patikslinti, kas moka NT mokesčius už Islandijos pl. 213E sklypą. VMI daugiau nei savaitę rinko duomenis ir pateikė patikslintą komentarą.

„Nekilnojamojo turto mokestį (NTM) už objektus, esančius adresu Islandijos pl. 213E, Kaunas, moka UAB „Acura“ ir UAB „Romeika“. VMI neturi duomenų apie pastatų plotą, nes NTM skaičiuojamas nuo mokestinės turto vertės, kurią nustato VĮ „Registrų centras“, – teigė D. Baniulienė.

„Kauno diena“, remdamasi kauniečio gautu skundu, VMI klausė ir dėl to, ar buvo sumokėti mokesčiai už galimai neteisėtų statybų įteisinimą, tačiau VMI šį klausimą ignoravo ir jokio atsakymo nepateikė.

Atmesta: Statybų inspekcija nenagrinėjo skundo, nes pastatas tvarkytas seniau nei prieš dešimt metų. / E. Cickevičiaus nuotr.

Suėjusi senatis

VTPSI taip pat dienraščiui pakomentavo, kodėl tyrimas dėl galimai neteisėtų statybų Islandijos pl. 213E buvo nutrauktas.

„VTPSI buvo gautas Kauno miesto savivaldybės administracijos Eigulių seniūnijos prašymas dėl statinio adresu Islandijos pl. 213E, Kaunas. Patikrinimas sklype atliktas 2024 04 24, kur nustatyta, kad sklype esančio pastato pagrindinė naudojimo paskirtis – gamybos, pramonės pastatas – dirbtuvės. Pastatas matomas „Google Street View“ duomenyse nuo 2012 m. birželio, faktinė situacija nėra pasikeitusi.

Vadovaudamasi LR teritorijų planavimo, statybos ir žemės valstybinės priežiūros įstatymo (toliau – Priežiūros įstatymas) 31 straipsnio 3 dalimi, kurioje nustatyta, kad tuo atveju, jeigu, pradėjus nagrinėti skundą, paaiškėja Priežiūros įstatymo 31 straipsnio 1 dalyje nurodytos aplinkybės, skundo nagrinėjimo procedūra yra nutraukiama.

Taip pat Priežiūros įstatymo 31 straipsnio 1 dalies 8 punktu dėl statybos teisėtumo – jeigu paaiškėja, kad statybos darbai atlikti daugiau kaip prieš 2 metus iki skundo pateikimo, išskyrus atvejus, kai dėl statybos teisėtumo teisėsaugos institucijos atlieka tyrimą arba kai kyla įtarimų, kad pažeistas viešasis interesas. Jeigu kyla įtarimų dėl galimų viešojo intereso pažeidimų, skundas visais atvejais nenagrinėjamas, jeigu jis paduotas praėjus 10 metų nuo statybos darbų atlikimo“, – procedūras aiškino VTPSI veiklos planavimo ir komunikacijos skyriaus patarėjo pareigas laikinai einanti Lina Eidukaitienė.

Plotas kelis kartus viršija „Registrų centre“ įregistruotus parametrus.

Ji pridūrė, kad, remiantis ortofotografiniais duomenimis, jau nuo 2012 m. birželio mėn. (ir anksčiau) fiksuojama esama situacija ir tuo pagrindu nustatomas senaties terminas. „Tokiu atveju skundo nagrinėjimas nutraukiamas visada“, – pažymėjo VTPSI specialistė.

„Bendruoju atveju savavališkos statybos įmoka nustatoma siekiant įteisinti savavališką statybą, rengiant savavališkos statybos darbų įteisinimo projektą, kur, kartu su prašymu gauti statybą leidžiantį dokumentą, yra teikiama statinio (jo dalies) ar statinio projekto (jo dalies) ekspertizė dėl skaičiuojamosios kainos nustatymo ir savivaldybių administracijos paskaičiuota savavališkai atliktų statybos darbų kainos įmoka, kurios skaičiavimo metodika numatyta LR statybos įstatymo 1 priede. Šiuo atveju, savavališkos statybos faktas nenustatytas, nes dėl suėjusios senaties terminų prašymas nenagrinėtas“, – nurodė L. Eidukaitienė.

Žada sutvarkyti

Bendrovės „Romeika“ vadovas, jaunojo konservatoriaus R. Romeikos tėtis Valdas Romeika, „Kauno dienai“ pripažino, kad yra duomenų dėl Islandijos pl. 213E sklypo užstatymo netikslumų, tačiau tokią situaciją jis esą paveldėjo iš savo tėvo. Jis žadėjo reikiamus dokumentus sutvarkyti artimiausiu metu.

„Ten kažkada seniai kažkas neteisingai atmatavo ir buvo tų neatitikimų, tai padaryta prieš daug metų, tuo metu dar mano tėvukas vadovavo, o mano sūnaus dar net šiame pasaulyje nebuvo. Dabar aš tai paveldėjau. Norėčiau viską susitvarkyti, tik nežinau, kaip tai padaryti, ieškosiu būdų, kaip tai padaryti“, – kalbėjo V. Romeika.

Jis nurodė, kad Islandijos pl. 213E sklypas – privatus, tačiau dalis pastato įsiterpė į valstybinę žemę. „Ten nedaug užstatyta, gal pusantro metro. Nežinau, kokios galimybės, gal galima tą dalį žemės išsipirkti, jei bus galima nuomotis – tai ir darysime“, – teigė bendrovės „Romeika“ vadovas.

Netrukus „Kauno diena“ iš V. Romeikos sulaukė pasipiktinimo, kodėl dienraštis domisi jo nekilnojamuoju turtu, esą mieste yra ir kitų vietų, kur užstatyta valstybinė žemė, ar kitų neatitikimų tarp dokumentų ir realybės.

„Žinau vieną sklypą, kuris yra daug žemės užgrobęs, bet „Kauno diena“ juo nesidomi, o čia dėl 10–15 metrų jau domisi. Aš savo žemę galiu labai lengvai atstatyti arba susitvarkyti popierius, bet ten jums reikėtų domėtis, nes dabar gaunasi toks šališkumas. Čia dabar yra tik sąsajos, kad mano sūnus kažkur sėdi ir kažkam nepatiko, kad jis kovoja už teisybę, todėl bandoma knistis. Aš nesakau, kad esu teisus, tik norėčiau, kad visiems būtų lygios teisės. Jūs labai šališkai paskambinote ir bandote čia kažką ištraukti“, – su susierzinimu balse telefonu kalbėjo V. Romeika.

Skundas: kauniečiai skundėsi netvarkinga autoserviso aplinka ir abejojo, ar šis verslas dirba skaidriai. / E. Cickevičiaus nuotr.

Atsakė ne pagal klausimus

„Kauno diena“ paskambino ir jaunajam konservatoriui R. Romeikai. Telefonu jis nesiteikė komentuoti apie tėčio verslą, tik tarstelėjo, esą vykdome kitų užsakymus ir į dienraščio klausimus jis atsakys raštu. Tada politikas numetė telefono ragelį.

Netrukus po pokalbio „Kauno diena“ R. Romeikai e. paštu išsiuntė klausimus. Norėjome sužinoti, kiek yra sąžininga kritikuoti oponentų verslus, kai ir paties šeimos versle yra pažeidimų. Galbūt politikas mano, kad nieko tokio, kai šeimos verslo dokumentuose – vienokie duomenys, o realiai – gerokai kitokie? Taip pat klausėme, kaip jaunasis politikas siūlytų išvengti tokių dviprasmiškų situacijų, kai vieniems žeria kritiką, o apie šeimos verslus nutyli.

Dienos pabaigoje dienraštis sulaukė R. Romeikos laiško, kaip jis pats teigė, esą komentaro „Kauno dienos“ nurodytais klausimais. Tačiau atsakymas – apie verslą, apie kurį jau buvome pakalbėję su politiko tėčiu, o ne apie sąžinę kritikuoti kitus, kai pačių versle – ne viskas gerai.

„Jūsų minima situacija susijusi su klaida, padaryta dar 2005 m., kai buvo projektuojama parkavimo aikštelė. Tuo metu man buvo treji metai, todėl niekaip negalėjau daryti įtakos šiai situacijai. Mano žiniomis, tėtis nėra sulaukęs jokio institucijų sprendimo dėl šio neatitikimo. Jeigu tokie sprendimai bus priimti, jie nedelsiant bus vykdomi“, – laiške komentavo R. Romeika.


Komentaras

Visvaldas Matijošaitis

Kauno meras

Nelabai kreipiau dėmesio į šito jaunuolio nesąmones, bet atsimenu jo keistą elgesį. Stovėdavo su plakatais per tarybos posėdžius. Dar po savivaldybės langais išsidirbinėjo su kitu, kuris dabar teisme už pedofiliją teisiamas. Galvojau, kad kažkas negerai su protu, bet dabar suprantu, kad dar blogiau jam su sąžine.

Daug esu per gyvenimą matęs. Tokiam – tik gailestis ir užuojauta. Seniai esu keliems konservatoriams sakęs, kad vargas jiems dėl proto, o čia – dar vienas vargas dėl jauno kolegos.

Apie automobilių servisą pasakysiu trumpai ir paprastai: nesvarbu, kas tą verslą valdo, kam jis priklauso – konservatoriaus šeimai ar bet kam kitam – reikia dirbti legaliai ir mokėti mokesčius tiek, kiek priklauso. Iš tų mokesčių paskiau dar tie patys konservatoriai taryboje algas gauna.

Vogti iš miesto tikrai neleisime. Ne tik šitas verslininkas, bet ir kiti tegul žino, kad miestas pro pirštus nežiūrės. Gali turėtis savo užnugarius Mokesčių ar Statybos inspekcijose, bet savivaldybė tokių pažeidimų netoleruos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Konservatoriai vagys visi ir kas juos palaiko isvezti is Lietuvos i Afrikos dykumas be teises gryzti

elena

elena portretas
ir nieko nebus jiems viskas galima o seniunijos is viso neatlieka savo darbo ir as kreipiausi ne viena karta ir nieko jiems viskas gerai varnas varnui akies nekerta

Šita

Šita portretas
"žurnalistė„ kažkada buvo pripažinta kaip geriausia Kauno dienos, o dabar tikrai nusirito žemiau plintuso, kokia gėda!
VISI KOMENTARAI 150

Galerijos

Daugiau straipsnių