Į parlamentą kandidatuoja septyni merai: vilioja ministrų portfeliai

Seimo rinkimuose kandidatuoja septyni pernai tiesiogiai išrinkti savivaldybių merai – dauguma jų teigia esantys pasiryžę dirbti parlamente, tačiau priduria, kad mandato pasirinkimą gali lemti ne tik jų asmeninė, bet ir partijos sėkmė.

Opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) kandidatų į Seimą sąraše įrašyti trys merai: Anykščių rajono vadovas Kęstutis Tubis (22 sąraše), Visagino – Erlandas Galaguzas (28) ir Kazlų Rūdos – Mantas Varaška (34).

Liberalų sąjūdis šeštuoju numeriu į Seimą įrašė Joniškio rajono merą Vitalijų Gailių, 79 – Zarasų rajono merę Nijolę Guobienę.

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ sąraše 34-uoju yra Šilutės rajono meras Vytautas Laurinaitis.

Lietuvos regionų partijos sąraše paskutinis – 141-as – numeris teko Širvintų rajono merei Živilei Pinskuvienei.

Tokį pat numerį Lietuvos socialdemokratų partijos kandidatų sąraše turėjo ir Jonavos meras Mindaugas Sinkevičius. Tačiau įsigaliojus apkaltinamajam nuosprendžiui „čekiukų“ byloje, Vyriausioji rinkimų komisija jį pašalino ir iš rinkimų, ir mero pareigų.

Visi merai kandidatuoja tik daugiamandatėje rinkimų apygardoje.

Naujienų agentūra BNS tęsia straipsnių ciklą, parengtą artėjant Seimo rinkimams. Jame įvairiais pjūviais apžvelgiamos su būsimuoju balsavimu susijusios tendencijos, populiariausių partijų pažadai ir pristatytos pirmą kartą parlamento rinkimuose dalyvaujančios politinės jėgos.

Dalis dirbtų tik ministrais

„Dalyvauju (Seimo rinkimuose – BNS) su aiškiu tikslu – tapti vidaus reikalų ministru ir dalyvauti Vyriausybės formavime“, – BNS sakė Joniškio meras liberalas V. Gailius.

Jis teigė reikiamos patirties įgijęs dirbdamas teisėsaugoje, Seime ir dvi kadencijas eidamas mero pareigas.

„Tikrai turiu visas reikalingas ir labai reikšmingas patirtis tam, kad galėčiau rūpintis vidaus reikalų sistema“, – tvirtino V. Gailius.

Jis neatsako, ar liktų Joniškyje, jeigu Liberalų sąjūdis nedalyvautų formuojant naują Ministrų kabinetą.

„Aš šiandien siekiu tapti vidaus reikalų ministru, prognozuoti, kas bus, jeigu bus, nesu pasirengęs šiandien. Tikrai vertinsiu savo galimybes maksimaliai realizuoti“, – kalbėjo politikas.

Pasak Kazlų Rūdos mero M. Varaškos, ministro portfelis būtų vienintelė priežastis, dėl kurios jis atsisakytų mero posto.

Nepartinis politikas viešai deklaravo neturintis tikslo tapti Seimo nariu, o jeigu būtų juo išrinktas, mandato atsisakytų.

„Išimtis – LVŽS dalyvavimas Seimo daugumoje ir jos matymas, jog galėčiau atsakingai vykdyti ministro pareigas. Iš mano pusės jokių sąlygų tokiems postams nėra. Sąjungoje pakanka žmonių ir be manęs, galinčių dirbti Vyriausybėje. Tad tikimybė, kad baigčiau darbą Kazlų Rūdos savivaldybėje yra lygi 1 proc., ir tai man priimtina“, – „Facebook“ rašė meras.

Jis tvirtino su „valstiečiais“ kandidatuojantis tam, kad po Seimo rinkimų jo pasiūlymai sulauktų jų palaikymo.

Jeigu būsiu išrinkta, tikrai atsisakysiu mero mandato ir atstovausiu Lietuvos žmonėms Seime.

Ž. Pinskuvienė dirbtų Seime

Kitas „valstiečių“ kandidatas K. Tubis BNS sakė, kad Seimo nario mandatą rinktųsi tuo atveju, jeigu matytų, jog parlamente gali tikėtis rimto darbo.

„Ar atsisakyčiau mero pareigų? Jeigu matyčiau, kad yra realus, normalus darbas, kad susidėlioja darbingas Seimas, o ne rietenų pozicijos, kodėl gi ne? Manau, kad Lietuvos mastu galima daugiau padaryti“, – teigė jis.

Anot Anykščių mero, tai nebūtinai turėtų būti darbas valdančiojoje daugumoje, tiktų ir „stipri opozicija“.

Širvintų rajono merė Ž. Pinskuvienė vienintelė iš BNS kalbintų savivaldybių vadovų vienareikšmiai atsakė, kad jeigu būtų išrinkta, tikrai dirbtų Seime.

„Jeigu būsiu išrinkta, tikrai atsisakysiu mero mandato ir atstovausiu Lietuvos žmonėms Seime“, – BNS sakė ji.

Regionų partijos kandidatė teigė, kad kandidatuoti į parlamentą ją paragino širvintiškiai.

„Mero tikrai yra labai svarbi pozicija, be galo atsakinga, bet girdėdama iš tų pačių žmonių, kurie balsuoja, jie nori drąsių, atsakingų, darbščių ir pareigingų žmonių, atstovaujančių tradicinėms vertybėms ir Seime, žmonių paskatinta einu ir kandidatuoju. Manau, kad per devynerius metus tikrai įrodžiau, kad norint galima dirbti ir padaryti“, – BNS sakė politikė.

„Labai viliuosi, kad šį kartą ir širvintiškiai balsuos, nes per Europos Parlamento rinkimus jie buvo aiškiai pasakę, kad nerinks, nebalsuos, nes esu reikalinga čia, Lietuvoje“, – pridūrė ji.

Jeigu merai būtų išrinkti į Seimą, tose savivaldybėse būtų rengiami nauji rinkimai.

Seimo rinkimai vyks spalio 13 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Blinda

Blinda portretas
Tikimės šį kartą prezikas nepatvirtins ministrais bukapročių neišmanėlių?

Anonimas

Anonimas portretas
vilioja Vogimo galimybes.....

vidaus reikalai

vidaus reikalai portretas
liberalų generolas TIKRAI kovojo prieš dėžutes su eurais ir nieko nežinojo apie MG Baltic reikalus!!
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių