G. Nausėda sako, kad jo nepavyks apeiti derybose dėl eurokomisaro iš Lietuvos

Prezidentas Gitanas Nausėda pareiškė, kad jo nepavyks apeiti derybose dėl to, ką Lietuva turėtų deleguoti dirbti Europos Komisijoje.

Šalies vadovas tvirtino dar neapsisprendęs, kokį kandidatą remti, tačiau perspėjo, jog niekas Lietuvoje neturi jaustis „iš anksto garantuotas“.

„Kai ateis laikas kalbėtis apie portfelius, kalbėsime apie portfelius, bet niekas neturi būti Lietuvoje iš anksto garantuotas, kad bus pasiūlytas ir prezidentas pritars jo kandidatūrai“, – Briuselyje žurnalistams antradienio naktį sakė G. Nausėda.

„Šito sprendimo aš dar nesu priėmęs, ir jeigu kažkas galvoja, kad tą padarys, apeidamas mane, labai klysta, – tvirtina jis.

Šito sprendimo aš dar nesu priėmęs, ir jeigu kažkas galvoja, kad tą padarys, apeidamas mane, labai klysta.

Pasak prezidento, klausimas dėl Lietuvos deleguojamo Europos Komisijos nario yra ankstyvas, nes dar nėra sutarta, kas po birželį vykusių Europos Parlamento rinkimų taps Europos Komisijos pirmininku.

Europos Sąjungoje (ES) šiuo metu tariamasi, kas turėtų užimti svarbiausius Bendrijos postus – Europos Vadovų Tarybos pirmininko, Komisijos pirmininko, įgaliotinio užsienio reikalams ir Europos Parlamento pirmininko.

Anot prezidento patarėjos Astos Skaisgirytės, pirmadienio vakarą įvykusiame ES lyderių susitikime „beveik nebuvo ateita iki tos stadijos, kai svarstomos pavardės“.

„Tos partijos, šeimos politinės, kurios norėtų sudaryti daugumą, daug diskutavo tarpusavyje, derėjosi dėl mandatų skaičiaus, dėl to, kaip ta dauguma atrodys“, – antradienį Žinių radijui kalbėjo A. Skaisgirytė.

Pasak G. Nausėdos, tai, kad kitos šalys jau įvardijo kandidatus į eurokomisarus, nereiškia, jog taip turėtų elgtis ir Lietuva.

„Kaip žmogus, kuris jau pakankamai matęs šių Briuselio koridorių, sakau, kad yra politinis procesas, turi būti pasiūlytas kandidatas į komisarus, kuris su prezidentu turi būti suderintas. Ir jau prezidentas, o ne premjeras, pataisysiu ministrą, teikia šitą kandidatą Lietuvos Respublikos Seimui“, – sakė šalies vadovas.

A. Skaisgirytės teigimu, kol kas pokalbiai tarp premjerės Ingridos Šimonytės ir prezidento dėl to, kas galėtų tapti Lietuvos deleguotu eurokomisaru, neįvyko.

Prezidento patarėja taip pat sakė mananti, kad Lietuvai būtų naudingas ne tik užsienio politikos, bet ir ekonominiai portfeliai Europos Komisijoje.

„Vidaus rinka, transportas, energetika, ten, kur Lietuva yra stipri, ten, kur Lietuva turi ką pasiūlyti“, – sakė ji.

„Nemanyčiau, kad galėtume kalbėti vien apie užsienio politikos sritį, lyg bandydami pritaikyti tą postą konkrečiam žmogui“, – tvirtino A. Skaisgirytė.

G. Nausėda pirmadienį Briuselyje dalyvavo ES šalių lyderių susitikime, kur neformaliai tartasi dėl svarbiausių Bendrijos postų. Dar kartą šį klausimą vadovai ketina aptarti kitą savaitę.

Žiniasklaida ir partiečiai mini valdančiųjų konservatorių lyderį Gabrielį Landsbergį kaip kandidatą tapti eurokomisaru, nors jis pats atsisako tai komentuoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Piktas,

Piktas, portretas
Be padorumo ženklų , kupinas kerštavimo, tipas su hieniška" šypsena".

ALGIRDAS.

ALGIRDAS. portretas
PREZIDENTUI TVIRTUMO , RYŽTINGUMO IR SĖKMĖS JO VEIKSMUOSE .

Kerštaujančio

Kerštaujančio portretas
Idioto gąsdinimai lygūs 0,kaip ir jo sapaliojimai apie "gerovės valstybę".
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių