G. Nausėda Briuselyje su kolegomis spręs dėl kandidatūrų į aukščiausius ES postus

  • Teksto dydis:

Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį išvyksta į Briuselyje dvi dienas vyksiančią Europos Vadovų Tarybą, kur su Europos Sąjungos (ES) šalių kolegomis spręs dėl kandidatūrų į aukščiausius Bendrijos postus.

Portalas „Politico“ ir naujienų agentūra AFP, remdamiesi šaltiniais, teigia, jog derybininkai sutarė dėl Europos Komisijos vadovės Ursulos von der Leyen (Urzulos fon der Lajen), buvusio Portugalijos premjero Antonio Costos (Antoniju Koštos) ir estų ministrės pirmininkės Kajos Kallas (Kajos Kalas) kandidatūrų.

Anot jų, U. von der Leyen turėtų antrą kadenciją dirbti EK vadovės poste, A. Costai numatyta Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininko vieta, o K. Kallas turėtų tapti ES diplomatijos vadove.

Pats G. Nausėda minėtas kandidatūras yra vadinęs logiškomis, neblogai atspindinčiomis „geografinį požiūrių balansą“.

Be kitą ko, ketvirtadienį ir penktadienį vyksiančiame susitikime ES vadovai aptars 2024–2029 metų strateginę darbotvarkę, kitą institucinį ciklą, Ukrainos, Artimųjų Rytų, saugumo bei gynybos, konkurencingumo ir kitus klausimus.

Bendrijos vadovai ES karinės paramos kontekste diskutuos apie valstybių narių pradėtas iniciatyvas dėl šaudmenų ir raketų bei paramą pagal Europos taikos priemonę.

Taip pat numatoma, kad vadovai aptars pažangą, susijusią su Rusijos įšaldyto turto panaudojimu Ukrainai remti ir jos atstatymui. Bendrija pirmadienį susitarė pradėti mokėti pirmąją 1,4 mlrd. eurų dalį lėšų, gautų iš įšaldyto Rusijos turto.

ES oficialiai pradėjus stojimo į bloką derybas su Ukraina ir Moldova bus aptartas šalių kelias siekiant narystės.

Bendrijos vadovai taip pat aptars padėtį Gazoje, Vakarų Krante ir Libane. Izraelis ir Irano remiamas Libano kovotojų judėjimas „Hezbollah“ pastaruoju metu vis dažniau keičiasi ugnimi pasienyje. Jungtinės Valstijos (JAV) yra įspėjusios, kad Izraelio ir „Hezbollah“ konfliktas gali sukelti regioninį karą.

Bendrijos vadovai tęs diskusijas apie ES gynybos parengties ir pajėgumų didinimą. Jie taip pat aptars, kaip toliau stiprinti savo gynybos technologinę bei pramoninę bazę. Šiame kontekste jie aptars galimybes sutelkti daugiau lėšų Europos gynybos pramonei.

EVT metu bus keičiamasi nuomonėmis apie padėtį Sakartvele ir ES poziciją dėl užsienio agentų įstatymo, šį įstatymą pasmerkė Tbilisio šalininkai iš Vakarų, o JAV uždraudė keliems kartvelų pareigūnams atvykti į šią šalį.

Europos Vadovų Taryba aptars ir ES atsaką į suintensyvėjusią hibridinę veiklą, nukreiptą prieš Bendriją, jos valstybes nares ir partnerius, ES vadovai  svarstys kapitalo rinkų sąjungos, migracijos klausimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomonė

Nuomonė portretas
Pagarba prezidentui,išsiaiškins,kas jau taip pageidauja būtent Gabrieliaus?Prezidento nuomonę girdėjom: Gariukui,ne! Prezident,laikykitės žodžio!

Anonimas

Anonimas portretas
Broileris lieka mums ant sprando. O varge.....kartu su bepročiu Kasciūnu .., o Grybauskaitė mezga kojines toliau ..

Oi vei

Oi vei portretas
Tai Landsbergio postas ES jau užimtas! Kas dabar bus..?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių