G. Landsbergis apie „Foxpay“ skandalą: M. Navickienė politinę kainą jau sumokėjo

Valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininkas Gabrielius Landsbergis teigia, kad partija pasitiki teisėsauga, atliekančia su finansinių technologijų įmone „Foxpay“ susijusį ikiteisminį tyrimą, o Monika Navickienė jau sumokėjo politinę kainą dėl ryšių su šios įmonės akcininkais.

„Man atrodo, kad Monika atsiribojo nuo partijos išeidama iš politikos tiek, kiek ji buvo susijusi su tuo skandalu. Prokuratūra ganėtai aiškiai pasakė, kad kokių nors toliau su ja susijusių situacijų nemato, man atrodo, kad politinė kaina yra sumokėta“, – pirmadienį Seime žurnalistams sakė , užsienio reikalų ministras.

„Bendrai teisėsauga pasitikime, pasikliaujame jos sprendimais, jie dirba savo darbą, iki šiol, ką matėme – profesionaliai. Tiesiog jie turi toliau dirbti savo darbą“, – pridūrė jis.

Viešumon iškilus, kad M. Navickienės šeima kartu su finansinių paslaugų įmonės „Foxpay“ akcininke Ieva Trinkūnaite bei jos sugyventiniu Vilhelmu Germanu privačiu lėktuvu vyko į Dubajų ir už tai nesumokėjo, politikė atsistatydino iš socialinės apsaugos ir darbo ministrės pareigų, sustabdė narystę partijoje bei atsisakė dalyvauti Seimo rinkimuose.

LNK stop kadras

Pasak G. Landsbergio, partija nesvarstė situacijos, ar M. Navickienė turėtų važiuoti dirbti į Europos Parlamentą, jeigu susiklostytų tokia situacija, kad prieš ją kandidatų sąraše esantys politikai pasirinktų Seimo nario mandatą.

„Aš abejoju, kad ji važiuotų. (...) Jeigu atsisuktų kaip nors, kad tai yra realybė, tada svarstytų partija, dabar hipotetinių klausimų partija nesvarsto“, – teigė konservatorių lyderis.

Praėjusią savaitę teisėsauga pranešė atliekanti ikiteisminį tyrimą dėl korupcijos ir turtinių nusikaltimų, susijusių su finansinių technologijų įmone „Foxpay“. Turtiniai nusikaltimai apima turto pasisavinimą, vagystes, sukčiavimą stambiu mastu, o korupciniai – papirkimą, kyšininkavimą, nusikalstamu būdu įgyto turto legalizavimą – tai yra pinigų plovimą.

Prokuroro teigimu, taip pat atliekamas tyrimas dėl nusikalstamo susivienijimo.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos duomenimis, galėjo būti legalizuota per 17 mln. eurų, mokėti 100 tūkst. eurų siekiantys kyšiai.

 

 

Praėjusią savaitę dėl to buvo sulaikyta „Foxpay“ savininkė I. Trinkūnaitė ir M. Navickienės vyras Mindaugas Navickas, I. Trinkūnaitės sugyventinis V. Germanas suimtas dviem mėnesiams.

Pareigūnai teigia taip pat tiriantys aplinkybes, susijusias su M. Navicko įmonės „LitLab“ vykdytomis administracinio pastato statybomis ir „Foxpay“ dalyvavimu valstybinių institucijų viešuosiuose pirkimuose.

Konkrečių projektų teisėsauga neįvardija, bet „LitLab“ vystė biurų pastato projektą prie Vilniaus oro uosto, o „Foxpay“ veikla susidomėta paaiškėjus, kad ji 2020 ir 2022 metais laimėjo Valstybės skaitmeninių sprendimų agentūros skelbtus atsiskaitymų tarpininkavimo paslaugų konkursus su gerokai didesniais įkainiais, nei taikomais privatiems klientams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių