Europarlamentarai išrinkti, bet ne visi prisipažįsta, ar važiuos į Briuselį

Lietuva išsirinko vienuolika žmonių, kurie važiuos dirbti į Briuselį. Su trimis mandatais šiuos rinkimus laimėjo konservatoriai. Socialdemokratų lyderė Vilija Blinkevičiūtė vis dar atvirai nepasako, kad Europos parlamento (EP) neatsisakys. Nuo klausimų išsisukinėja ir „Vardan Lietuvos“ atstovas, eurokomisaras Virginijus Sinkevičius. Liberalų sąjūdį aplenkė ir lenkai, ir Petras Gražulis, o „laisviečiai“ užėmė ketvirtą vietą.

Laiko intrigą

V. Blinkevičiūtė pirmadienį ryte tarpduryje derino, su kuo sėdės lėktuve į Briuselį ir apie EP kalbėjo ne tariamuoju, o būsimuoju laiku.

Ar liks Briuselyje ir socialdemokratus į Seimą vesti paliks kažkam kitam – oficialų atsakymą dar pasilaiko.

„Taip, aš jau esu padariusi sprendimus, kuriuos paskelbsiu birželio 15 d.“, – sakė perrinkta europarlamentarė V. Blinkevičiūtė.

„Vardan Lietuvos“ atstovas, eurokomisaras V. Sinkevičius irgi neatsako, ar mes Briuselį dėl valdžios Lietuvoje.

„Vėliau jau mes būsime atviri diskutuoti apie viską, įvairius scenarijus. Neatrodo, kad bus lengva“, – kalbėjo išrinktas europarlamentaras V. Sinkevičius.

Atsakys mėnesiu vėliau nei V. Blinkevičiūtė.

Anglų kalba – ne problema?

Abejonių buvo pasėjęs ir P. Gražulis, bet pirmadienį ryte jau sakė, gal buvo ne taip suprastas. Važiuos.

„Vyrai, nepasiduokit kvailoms madoms ir nekeiskit orientacijos“, – anksčiau yra sakęs išrinktas europarlamentaras P. Gražulis.

Tik neaišku, kaip tai skambės Briuselyje, nes P. Gražulis anglų kalbos nemoka.

„Buitine kalba susikalbu. Be abejonės, teisinė bus sudėtinga, bet per penkis metus, manau, laisvai kalbėsiu teisine kalba“, – tikino P. Gražulis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Nenori girtis

Nors iš bendro žemėlapio atrodytų, kad Lietuvoje laimi socialdemokratai, konservatorius į pirmą vietą ištraukė didmiesčiai: Vilnius, Kaunas, Klaipėda, Panevėžys.

„Turime tai, ką turime. Nenorime labai girtis, nes po to visi sako, konservatoriai labai arogantiški, nes giriasi“, – kalbėjo perrinktas europarlamentaras Andrius Kubilius.

A. Kubilius ir Rasa Juknevičienė lieka Briuselyje. O trečias, naujas europarlamentaras, Paulius Saudargas, atrodo, negali nustoti šypsotis.

Konservatoriai gavo tris mandatus, socialdemokratai – du. Visi kiti – po vieną. Liberalai pateko paskutiniai, o jų sąrašo vedlį rinkėjai nureitingavo žemyn. Eugenijus Gentvilas lieka Lietuvoje.

Konkurencijos nemato

Dar vienai kadencijai važiuoja iš antros vietos į pirmą pakilęs Petras Auštrevičius.

„Mes stengėmės rinkėjui paaiškinti, įtikinti. Kaip sakant, nesipuošėm gaidžio plunksnom ir nelakstėm“, – sakė europarlamentaras P. Auštrevičius.

P. Auštrevičius sakė, šis komentaras nebuvo apie „laisviečius“.

„Mano žodžiai nėra skirti nei vienai politinei partijai. Aš nematau konkurencijos su Laisvės partija. Jie turi savo rinkėją, mes turime savo rinkėją“, – tikino P. Auštrevičius.

Bet Tomas Raskevičius pasisiūlė P. Auštrevičiui šias neva „gaidžio plunksnas“ paskolinti.

T. V. Raskevičiaus feisbuko nuotr.

Sąrašo lyderio sėkmė?

Liberalų lyderė Viktorija Čmilytė-Nielsen LGBT eitynėse irgi nedalyvavo.

„Nedalyvavau, nes turėjau iš labai anksti susiplanavus kitas veiklas, taip pat rinkimines veiklas. Matome, kad „Pride“ eitynės tapo iš dalies rinkiminiu renginiu“, – kalbėjo liberalų lyderė V. Čmilytė-Nielsen.

„Jie sako, kad kuo gausiau dalyvauji „Pride“ eitynėse, tuo geresni rezultatai“, – šnekėjo buvęs „laisviečių“ kandidatas į EP Vytautas Mitalas.

„Laisviečiai“ liberalus aplenkė ir parodė ketvirtą geriausią rezultatą: į Briuselį važiuoja Dainius Žalimas.

Žinome, kad yra dvi politinės jėgos, kurioms labai naudinga, kai ateina mažai rinkėjų.

„Tai yra ir sąrašo lyderio sėkmė. Kartais taip būna, kad legionieriai atneša sėkmę. Mes nuėjome kitu keliu“, – teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Blogiausias rezultatas nuo 2009-ųjų

O perrinktas lenkų rinkimų akcijos lyderis Valdemaras Tomaševskis žada gerinti santykius su Baltarusija.

„Tai yra labai artima mums valstybė. Mes per amžius sudarėm bendrą valstybę“, – tikino Lenkų rinkimų akcijos lyderis V. Tomaševskis.

Šie rinkimai sudomino mažiau nei trečdalį rinkėjų. Tai blogiausias rezultatas nuo 2009 m.

Tada buvo pirmas kartas, kai EP rinkimai vyko atskirai nuo prezidento. Sekmadienį – antras.

„Nors kitos partijos paverkia, kad jų rinkėjai nebuvo aktyvūs. Iš tikrųjų mūsų rinkėjai yra ypatingi ir tą verta labai aiškiai įsivardinti“, – teigė A. Kubilius.

Konservatoriai teigė, kad bandė suderinti, jog Lietuva galėtų balsuoti per prezidento rinkimus, bet nepavyko.

„Žinome, kad yra dvi politinės jėgos, kurioms labai naudinga, kai ateina mažai rinkėjų. Tai Tėvynės sąjunga ir Lenkų rinkimų akcija. Aš abejoju, kad Lenkų rinkimų akcija turėjo tam įtakos, bet Tėvynės sąjunga tam įtakos galėjo turėti“, – kalbėjo V. Sinkevičius.

Vėl nepasisekė

Nebėra Viktoro Uspaskicho, nebėra ir Briuselio.

„Darbiečiai“ aplenkė tik du sąrašus iš penkiolikos. Partijos lyderis sako, trečiadienį bus partijos tarybos posėdis: ten bus svarstomos atsakomybės.

„Darbiečių“ lyderis Andrius Mazuronis, paklaustas ar jam gali tekti trauktis iš partijos pirmininkų, atsakė: „Visko gali būti. Pasaulyje žmonės į kosmosą nuskrenda, dar kažką..“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
turėtu turėt atsakomybę prieš rinkėjus bet jei jie jos neturi vadynasi jie nėra žmonės

Tai

Tai portretas
reiškia, kad kai kas ir čia daugiau nei 20 tūkst. kuriuos gauna europarlamentarai su visokiom ten kompensacijom kelionėms ir t.t. per mėnėsį "pasidaro".

Kur

Kur portretas
jie geriau gaus?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių