D. Grybauskaitė apie A. Kubiliaus kandidatūrą į eurokomisarus: gėdos nepadarys

Kadenciją baigusi prezidentė Dalia Grybauskaitė teigiamai vertina Lietuvos kandidatą į Europos Komisiją (EK) – konservatorių Andrių Kubilių. Kaip priduria politikė, siūlomas eurokomisaras turi kompetencijų susitvarkyti su bet kurios srities portfeliu.

„Kur jis bebūtų, kokį portfelį begautų, kaip tas portfelis besivadintų – Kubilius tikrai gėdos nepadarys“, – LRT televizijai sakė buvusi eurokomisarė D. Grybauskaitė.

Visgi, kaip priduria dvi kadencijas Daukanto aikštei vadovavusi politikė, efektyviam darbui EK svarbiau yra ne konkretus portfelis, tačiau paties eurokomisaro aktyvumas net už jo atsakomybės ribų.

„Viskas priklauso nuo asmenybės, nuo žmogaus. Ir net ne taip nesvarbu, kaip portfelis vadinsis, nes nebūtinai tame portfelyje, toje srityje kažką veikti“, – tikino ji.

Pati D. Grybauskaitė eurokomisare dirbo 2004-2009 metais. Kelis mėnesius iki naujosios EK kadencijos politikė buvo paskirta rūpintis švietimu ir kultūra, vėliau gavo finansinio programavimo ir biudžeto komisarės portfelį.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę premjerė Ingrida Šimonytė koalicinei tarybai pristatė europarlamentaro Andriaus Kubiliaus kandidatūrą į Europos Komisiją (EK). Pasak jos, tai yra kandidatas, dėl kurio pavyko atrasti bendrą sutarimą su prezidentu.

Vyriausybė trečiadienį vykusiame posėdyje priėmė nutarimą, kuriuo prezidentui ir Seimui yra siūloma pritarti europarlamentaro kandidatūrai į Europos Komisiją. Prezidentūra dekretą dėl šio siūlymo pasirašė ketvirtadienį.

Anksčiau žiniasklaidoje ir politikos koridoriuose kaip galimas eurokomisaras aptarinėtas užsienio reikalų ministras G. Landsbergis Eltai sakė sulaukęs informacijos, jog jo kandidatūrai nepritartų prezidentas G. Nausėda.

Savo ruožtu pats G. Nausėda tikino, kad sprendimas neskirti konservatorių lyderio G. Landsbergio Lietuvos atstovu Europos Komisijoje nebuvo nulemtas keršto ar asmeniškumų. Šalies vadovas pripažino, kad jam neįtiko į eurokomisarus projektuoto ministro kai kurios būdo savybės bei sprendimas koncentruotis tik į užsienio politiką.

Eurokomisaro kandidatūrą teikia Vyriausybė, poziciją suderinus su prezidentu ir Seimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių