Apie Prezidentūros reakciją į VRK perspėjimus: nelabai skaniai

Prezidentūros reakcija į Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) perspėjimus laikytis agitacinio draudimo nuostatų neatrodė skaniai, sako politologas Ignas Kalpokas. Anot jo, toks prezidento Gitano Nausėdos komandos atsakymas rodo, kad šalies vadovas dar iki rinkimų pabaigos buvo nusiteikęs užtikrintai pergalei.

„Nelabai gražiai ir nelabai skaniai ta Prezidentūros reakcija atrodė. Maždaug, ką norime, tą ir darome, neaiškinkite čia jūs mums“, – Eltai sekmadienio vakarą teigė I. Kalpokas.

„Nuo pat pirmojo turo tiek Gitano Nausėdos, tiek pačios Prezidentūros komunikacija tokia ir buvo – kad mes jau laimėjome, mums jūra iki kelių ir dabar iš esmės galime daryti ką tiktai norime, vis tiek išrinks. Ir man atrodo, kad šitas požiūris matosi ir šitame konkrečiame atvejyje“, – teigė politologas.

M. Jurkynas: tiesioginės agitacijos nebuvo

Visgi Vytauto Didžiojo profesorius Mindaugas Jurkynas atkreipė dėmesį, kad aiškios agitacijos G. Nausėdos įraše nebuvo. Todėl, pažymi politologas, belieka laukti, kokias išvadas dėl situacijos pateiks VRK.

„Jei žiūrėtume į faktą, ar toje žinioje buvo kažkoks kvietimas balsuoti už kažką ar idėjas – to nebuvo. (...) Jei nėra tiesioginio kvietimo „balsuokite už mane“ ar gerovės valstybės idėjų ar kažko panašaus, tai agitacijos nėra“, – Eltai teigė M. Jurkynas, pažymėdamas, kad VRK pažeidimo nekonstatavo.

„Tai buvo VRK rekomendacija – jie pasakė, kad tik po rinkimų nustatys, ar tai yra pažeidimas. Pati VRK nekonstatavo pažeidimo. Tai buvo rekomendacija, pateikta nenustačius, ar tai pažeidimas. Tai ta rekomendacija neturėjo jokio juridinio pagrindo. Todėl tokiu atveju labai sunku kažką pasakyti, ar teisiškai buvo agituojama už kažką balsuoti“, – pabrėžė politologas.

Sekmadienio rytą šalies vadovo socialinėje paskyroje pasirodė įrašas su kvietimu kartu stebėti rinkimų rezultatus. VRK reaguodama į įrašą rekomendavo žinutę pašalinti. Tačiau Prezidentūra padėkojusi už rekomendaciją tą padaryti atsisakė.

 

Kaip Eltai teigė VRK pirmininkė Lina Petronienė, pasibaigus rinkimams komisija vertins šią situaciją.

ELTA primena, kad nuo vidurnakčio šalyje yra įsigaliojęs agitacijos draudimas, kuris tęsis iki kol sekmadienio vakarą baigsis balsavimas šiuose rinkimuose.

Gegužės 26 d. vykusiame antrajame prezidento rinkimų ture – kaip ir prieš penkerius metus – susitiko perrinkimo siekiantis šalies vadovas G. Nausėda ir konservatorių kandidatė, premjerė I. Šimonytė.

 

 

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių