Meilės istorijų karalius ir... šimtas milijonų jo moterų

Papasakoti apie kilusius jausmus ir išlaikyti trilerio įtampą – su tokia užduotimi rašydamas romaną "Pažvelk į mane" pabandė susidoroti meilės istorijų karaliumi vadinamas amerikietis Nicholas Sparksas (55 metų). Ar jam pavyko, gali įsitikinti ir lietuviai – BALTO išleido šią knygą lietuviškai (vertė Skaistė Repčytė).

"Gilių asmeninių jausmų istorija vystosi kiek kitaip nei atsikvėpti neleidžiančio trilerio, tad turėjau apmąstyti, kaip suderinti šias dvi linijas", – interviu yra prisipažinęs N.Sparksas, kurį kalbino trilerių meistrė Tess Gerritsen.

Lemtinga istorija

N.Sparksas ir pradėjo nuo trilerių rašymo, tiesa, jie liko rankraščiuose. Paauglystėje jis buvo perspektyvus bėgikas (universitete mokėsi gavęs sporto stipendiją) ir svajojo apie olimpines žaidynes, tačiau atleto karjeros privertė atsisakyti rimta trauma.

Devyniolikos sėdo rašyti – tokią idėją mestelėjo mama, kai sūnus pasiskundė neturintis ką veikti. Kadangi dievino Stepheno Kingo siaubo romanus, pirmiausia parašė du trilerius, tačiau nė vienos leidyklos jie nesudomino.

"Bet jei ne šie bandymai, nebūčiau po kelerių metų sėdęs prie "Užrašų knygelės", – pripažįsta. Šį jausmingą romaną parašė laisvalaikiu, dirbdamas farmacijos įmonėje. Knygą įkvėpė žmonos papasakota jos močiutės istorija apie meilę, kuri neišblėso per daugybę metų.

"Kiekvieną istoriją galima papasakoti skirtingai, – prisimindamas pradžią yra pasakojęs rašytojas. – Kad galėčiau išleisti knygą, turėjau susirasti agentą. Laiškus, kuriuose pristačiau savo romaną, išsiunčiau 25-iems. Tik vienas atsakymas buvo teigiamas. Šią istoriją galiu pasakoti įvairiai: "Pirmam perskaičiusiam taip patiko mano knyga, kad iš susižavėjimo suspaudė mane glėbyje." Arba: "24 iš 25 man pasakė ne".

Vienintelė agentė, kuri tuomet 28-erių farmacijos įmonės darbuotojui pasakė taip, netrukus paskambino ir pranešė, kad viena Holivudo kino studija nori pirkti teises ekranizuoti dar tik rengiamą spaudai romaną. Ir studijos vadovai pasiryžę mokėti apvalią sumą – milijoną dolerių.

"Iš pradžių negalėjau patikėti, – viską pakeitusi diena įstrigo N.Sparksui atmintyje. – Jaučiausi taip, lyg būčiau laimėjęs loterijoje, bet dar nežinojau, ar kas nors pirks mano knygą, tad nedrįsau mesti darbo."

Tačiau vos pinigai buvo pervesti į sąskaitą, pradedantis rašytojas nutarė žmonai Cathy įteikti naują vestuvinį žiedą. Jiedu susituokė tik baigę universitetą, tuomet įsimylėjėlis neturėjo pinigų ir negalėjo išlaidauti, todėl tai padarė dabar: priklaupęs ant kelio užmovė žmonai ant piršto jos vertą papuošalą. "Ir pasakiau: "Nežinau, kur mus nuneš gyvenimas, bet noriu būti su tavimi", – yra pasakojęs viename interviu.

Visuomet stengiuosi sugalvoti istoriją, kurią būtų įdomu ir skaityti, ir žiūrėti ekrane. Tik tada, kai subręsta tokia idėja, sėdu prie darbo.

1996-aisiais pasirodžiusi "Užrašų knygelė" jau pirmą savaitę atsidūrė populiariausių "The New York Times" knygų sąraše, autorius išdrįso mesti darbą farmacijos įmonėje ir persikėlė į Šiaurės Karolinoje esantį Niu Berną – ten, kur ir vyksta pirmojo romano veiksmas. Holivudo filmas pagal šį romaną buvo sukurtas tik po aštuonerių metų, juosta su Ryanu Goslingu ir Rachel McAdams surinko per 115 mln. dolerių, sėkmingiausių romantinių filmų sąraše iki šiol užima penkioliktą vietą.

Sėkmė N.Sparksą įkvėpė toliau kurti, sielą virpinančios istorijos pasipylė viena po kitos – ir antrasis romanas "Laiškai iš jūros" sulaukė sėkmės. Be abejo, jis taip pat buvo perkeltas į ekraną, juostos "Žinutė butelyje" žvaigždės – Kevinas Costneris, Robin Wright ir Paulas Newmanas.

Knygų pagrindas – tikras gyvenimas

Rudenį autorius pristatys 24-ą knygą – "The Wish", vienuolika jų jau tapo filmais.

"Visuomet stengiuosi sugalvoti istoriją, kurią būtų įdomu ir skaityti, ir žiūrėti ekrane, – viename interviu sakė N.Sparksas. – Tik tada, kai subręsta tokia idėja, sėdu prie darbo. Paprastai pirmą dienos pusę praleidžiu rašydamas romaną, paskui darau trumpą pertrauką, tada dirbu su scenaristais ir prodiuseriais. Jei nesilaikyčiau tokio griežto grafiko, nebūčiau per 20 metų parašęs dvidešimties knygų."

Filmu turėtų virsti ir praėjusiais metais pasirodęs ir bestseleriu tapęs N.Sparkso romanas "The Return" (lietuviškai jis pasirodys rudenį). BALTO leidybos namai taip pat yra išleidę sėkmę atnešusį romaną "Užrašų knygelė", "Dviese" ir "Artima siela".

Tarp sentimentalių romanų N.Sparkso bibliografijoje yra ir kitokia knyga. "Trys savaitės su broliu" – drauge su broliu Micahu parašytas biografinis pasakojimas: jie, dviese likę gyvi iš šeimos, keliavo po pasaulį, prisiminė artimuosius ir atrado save.

"Gyvenimas – sudėtingas dalykas, kartais taip sunku gyventi be vilties, – yra sakęs rašytojas. – Aš ir rašau apie jausmus, meilę, praradimus, bet svarbiausia – viltį. Visų mano knygų pagrindas – tikras gyvenimas."

Iš tiesų Sparksui teko visokių išgyvenimų. Kai jam tebuvo 23-eji, mama jodinėdama gavo sunkią traumą ir užgeso ligoninėje, sesers gyvybę pasiglemžė galvos auglys, vos po vestuvių žmona patyrė persileidimą, o vienam iš sūnų buvo diagnozuotas autizmas. Tai sunkios akimirkos, tačiau jų pasitaiko daugybei žmonių visame pasaulyje. "Aš aprašau tik realų gyvenimą, – ne sykį susitikimuose yra kartojęs jis. – Tokios istorijos atspindi tai, kuo gyvename, kitaip nei knygos apie serijinius žudikus. Aš nesu su tokiu susidūręs."

Dėmesio: jis – išsiskyręs

Ne vienus metus amžiną meilę žmonai prisiekinėjęs rašytojas po dvidešimt kelerių santuokinio gyvenimo metų paskelbė apie skyrybas. Jie draugiškai pasidalijo penkių vaikų globą, iki šiol gyvena tame pačiame mieste. "Sprendimas buvo nelengvas", – apsiribojo jokių užuominų neatskleidžiančiu pareiškimu. Nuo skyrybų praėjo jau šešeri metai, tačiau iki šiol apie tai neatvirauja. Kaip ir apie tai, ar jo širdis laisva.

"Esu laimingas, kad mane visą gyvenimą supo stiprios ir įdomios moterys, – sako N.Sparksas, skaitytojų nuolat klausiamas, iš kur taip pažįsta moteris. – Mama suvaidino labai svarbų vaidmenį mano gyvenime ne tik todėl, kad buvo užkietėjusi skaitytoja ir man perdavė meilę knygoms. Buvau labai artimas su anksti mirusia seserimi Dana, netgi mūsų gimimo diena buvo ta pati – jos švelnumas ir gyvenimo džiaugsmas tapo įkvėpimu. Ir buvusi žmona Cathy, su kuria ir po skyrybų likome gerais draugais. Jau per 20 metų dirbu su ta pačia leidėja ir agente. O kur dar kitos kolegės moterys ir draugės... Jų požiūris ir emocijos veikė mane visą laiką, taip pat turėjo poveikį mano rašymui."

Kartą paklaustas, ar vaikai skaito jo romanus, rašytojas atsakė, kad dukros visus perskaitė, o sūnūs matė tik filmus. Iš vienos dukters išgirdo pastabą, kurią ne sykį yra kartojusios jo skaitytojos: vyrai nėra tokie romantiški kaip jo knygose.

Pats N.Sparksas visuomet kartoja, kad jo gyvenimas teka labai paprasta vaga: jis gyvena nedideliame mieste (Šiaurės Karolinoje esančiame Niu Berne – beveik 30 tūkst. gyventojų), keliasi labai anksti – 5 val. ryto, sportuoja, o po pusryčių sėda prie kompiuterio įveikti kiekvienos dienos normos – rašyti 2 000 naujo pasakojimo žodžių. Paskui – kasdienė darbų rutina, ją pertraukia pietūs ir vakarienė. Į lovą rašytojas taip pat gulasi labai anksti.

Amerikiečiai juokaudami N.Sparksą pristato kaip vyrą, su kuriuo lovoje pabuvojo daugiau kaip šimtas milijonų moterų. Dalis tiesos šiame pokšte yra: ne viena moteris prieš miegą atsiverčia šio rašytojo romaną – juk pasaulyje parduota per 105 mln. jo knygų egzempliorių, romanai išversti į daugiau nei 50 kalbų.


Kai atsėlina praeities vaiduokliai

Kolinas Hankokas suteikia sau antrą galimybę. Praeityje liko smurto protrūkiai, blogi poelgiai ir neteisingi sprendimai, jis mokosi koledže, retsykiais grumiasi kovų be taisyklių ringe ir tikisi tapti trečiokų mokytoju. Kolinas nuteistas lygtinai, tad kiekviena klaida gali kainuoti laisvę. Meksikos imigrantų dukra Marija Sančes atrodo lydima sėkmės. Baigusi teisės studijas dirba prestižinėje Vilmingtono advokatų kontoroje, laisvalaikiu plaukioja irklente, mėgaujasi mylinčių tėvų ir pašėlusios sesers Serenos draugija. Kad yra stulbinama gražuolė, regis, nemato tik ji pati. Atsitiktinis susitikimas kelyje pliaupiant lietui visiems laikams pakeičia Kolino ir Marijos gyvenimus. Netikėtai užklupusi meilė priverčia juos atsisakyti išankstinių nuostatų ir patikėti, kad drauge gali būti laimingi. Tačiau vieną dieną Marijai į biurą pristatoma puokštė su nerimą keliančiu rašteliu. Praeities vaiduokliai atsėlina visai ne iš ten, iš kur buvo galima tikėtis...



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių