Įtaigi animacija – visiems skoniams

Visą šią ir kitą savaitę Vilniuje vykstantis 10-asis animacinių filmų festivalis "Tindirindis" dovanoja per 550 kūrinių iš 61 pasaulio šalies. Jų žanrai – įvairiausi: nuo programų vaikams iki politikos, erotikos ar net siaubo.

Šiemet animacija, anot festivalį organizuojančio animatoriaus Valento Aiškinio, švenčia net tris jubiliejus: pats festivalis "Tindirindis" pasitinka 10-ąjį gimtadienį, rusų animacija – 100-ąjį, o pasaulinei animacijai sukanka 120 metų.

p>"Rusų animacijos jubiliejaus proga parodysime programą, t. y. atrinktų rusų animacinių filmų šimtuką. Bus galima pamatyti net ir patį pirmąjį Rusijoje 1912-aisiais sukurtą Vladislavo Starevičiaus filmą "Gražioji Lukanidė", kuriame – autentiškas V.Starevičiaus tekstas, lydėdavęs tuomečius animacinius filmus", – sakė festivalio organizatorius.

Beje, lietuviai turėtų žinoti, jog animacijos pradžia siejama ir su mūsų šalimi –V.Starevičius pradėjo kurti ne kur kitur, o Kaune ir tik vėliau persikėlė į Maskvą.

Simboliška, kad festivalis vyks būtent spalio pabaigoje, nes pasaulinės animacijos pradžia, anot V.Aiškinio, ir laikoma 1892 m. spalio 28-oji, kai Paryžiaus Grévino muziejuje dailininkas Émile'is Reynaud parodė pirmąjį oficialų animacinio filmo "Vargšas Pjero" seansą. Apie šį įvykį taip pat bus parodytas dokumentinis filmas.

Bus rodoma ir lietuvių animatorių retrospektyva – Zenono Tarakevičiaus "Vilkas ir siuvėja", Juozo Sakalausko animaciniai filmai. Konkursinėje programoje – apie 30 lietuviškų filmų, dauguma jų – animacijos studijas pasirinkusių jaunųjų menininkų darbai. Taip pat bus pristatyti net trys debiutiniai itin perspektyvių jaunų animatorių filmai – Urtės Budinaitės "Nepriklausomybės diena", Vitos Lažinskaitės "3-2-0" bei Ievos Miškinytės "Saga". Žiūrovai galės išvysti ir jau patyrusių profesionalų – paties V.Aiškinio ir Jūratės Leikaitės-Aškinienės, Nijolės Valadkevičiūtės, Iljos Bereznicko – filmus.

Gausi trumpametražių filmų programa, apimanti ir visos Europos, ir net egzotiškų šalių – Irano, Kazachstano, Ekvadoro, Šri Lankos – kūrėjų darbus.

Speciali programa vaikams leis mėgautis lietuviškai įgarsintais filmais. Studentų sukurtų filmų programa šiemet – taip pat gausi.

"Iš trumpametražių filmų vienas įspūdingiausių – "Tramvajus". Čekų režisierė Michaela Pavlátová čia sujungia ir erotines fantazijas, ir nuostabią, ritmingą muziką, puikų montažą. Išskirčiau Francko Diono filmą "Edmondas tapo asilu", Emmos de Swaef, Marco J.Roelso darbą "O, Vili", – rekomendavo V.Aiškinis.

Žiūrovų taip pat laukia ir gausios filmų suaugusiesiems, siaubo, eksperimentinių, trumpametražių animacinių, humoristinių filmų programos.

"Mes akcentuojame, kad šis renginys – nekomercinės animacijos festivalis, kuris vysto kūrybiškumą, žiūrovų kūrybinę dvasią. Didesnė dalis filmų skirti ne vaikams, jie sugrupuoti į kategorijas pagal temas, kad kiekvienas galėtų atsirinkti, kas jam įdomu", – pasakojo "Tindirindžio" sumanytojas.


Keliaus po Lietuvą

Festivalis Vilniuje, kino teatruose "Pasaka" (Šv. Ignoto g. 4 / 3) ir "Skalvija" (A.Goštauto g. 2 / 15), vyksta spalio 22–lapkričio 4 d. Vėliau kelsis į Kauną, Šiaulius, Klaipėdą, Panevėžį, Raseinius, Jurbarką bei Nidą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių