Dirigentas smuiką pačiumpa ir pats

Kaip skamba muzika, kurią atlieka virtuozai? Dieviškai, tobuliau už gamtos garsus? Atsakymus į šiuos klausimus bus galima rasti, kai Lietuvoje koncertuos orkestras „Maskvos virtuozai“.

Vadovas – lietuvio bičiulis

Valstybinis kamerinis orkestras „Maskvos virtuozai“, kurio meno vadovas ir dirigentas yra Vladimiras Spivakovas, balandžio 29 d. Vilniuje, Kongresų rūmuose, koncertuos Vladimiro Romanovo fondo kvietimu. V.Spivakovas – garsaus dirigento Sauliaus Sondeckio kolega ir bičiulis. S.Sondeckis yra pagrindinis kviestinis šio orkestro dirigentas.

„Maskvos virtuozai“ – tai V.Spivakovo kūdikis, kurį jis sukūrė ir išugdė. Orkestre groja apie 30 muzikantų, kurių kiekvienas – aukščiausio lygio. „Tai orkestras, kuris žinomas visame pasaulyje, o V.Spivakovas – viena didžiausių šiandienės Rusijos muzikos asmenybių“, – svečią ir jo kūdikį apibūdino S.Sondeckis.

„Maskvos virtuozai“ yra koncertavę daugelyje pasaulio šalių. Tai populiariausias orkestras Rusijoje, mėgstamas ne tik muzikos žinovų, bet ir plačiosios publikos. Jų koncertai sutraukia didžiulę klausytojų auditoriją.

Smuikininkas V.Spivakovas „Maskvos virtuozų“ orkestrą įkūrė 1979 m. Be šio kamerinio orkestro, dar vadovauja Rusijos filharmonijos Nacionaliniam simfoniniam orkestrui, kurį įkūrė prieš 10 metų.

„Maskvos virtuozuose“ griežia tokie geri atlikėjai gal dėl to, kad Maskvoje, anot S.Sondeckio, yra iš ko pasirinkti. Kita vertus, muzikantus V.Spivakovas išugdė pagal savo kriterijus – supratimą ir norus, kaip turėtų būti atliekama muzika.

Kartais ir nediriguoja

Orkestro repertuare – XVII–XVIII a. bei XIX a. pradžios kompozitorių muzika. Jis atlieka J.S.Bacho, G.F.Händelio, J.Haydno, W.A.Mozarto, F.Schuberto kūrinius.

„Orkestras groja ir A.Vivaldi kūrinį “Keturi metų laikai„. Pats V.Spivakovas tą kūrinį puikiai griežia smuiku, o orkestras tuo metu apsieina be dirigento. Yra kamerinių orkestrų, kurių vadovas būna ir pirmasis smuikas. Tada tie orkestrai groja be dirigento, – aiškino S.Sondeckis. – Kas yra dirigentas? Tai tas žmogus, kuris parengia orkestro programą. Kamerinis orkestras gali groti ir su dirigentu, ir be jo, jei turi gerą vadovą smuikininką, kuris per repeticijas sugebėjo orkestrą paruošti taip, kad scenoje šis gali apsieiti ir be dirigento. Paprastai Vladimiras kiekviename koncerte ką nors pagriežia.“

Galėjo tapti ir aktoriumi

Anksčiau S.Sondeckis V.Spivakovą, kaip puikų smuikininką solistą, kviesdavo koncertuoti drauge su savo vadovaujamu orkestru. Daug kartų jie yra koncertavę Maskvoje, tuomečiame Leningrade, kituose Rusijos miestuose.

Nuo 2004 m. S.Sondeckis yra pagrindinis kviestinis „Maskvos virtuozų“ orkestro dirigentas.

„Tai – garbės titulas, ne etatinis darbas ir atlyginimas. Tačiau kasmet esu kviečiamas su tuo orkestru koncertuoti. Daugiausia, aišku, Rusijoje, bet esame koncertavę ir kitur“, – pasakojo S.Sondeckis, šių metų sausį dirigavęs orkestro koncertą Maskvoje.

Esą, kada nors reikėtų suskaičiuoti, kiek buvo tokių susitikimų, bet jų buvo labai daug. Su tuo orkestru lietuvių dirigentui nepaprastai malonu koncertuoti. Labai svarbu ne tik tai, kad muzikantai būtų dideli profesionalai, bet ir kad jie būtų disciplinuoti.

„Va, čia ir yra “Maskvos virtuozų„ pranašumas, – pabrėžė S.Sondeckis. – Panašiai režisierius gali būti pakviestas statyti spektaklio į teatrą, kuriame dirba pačios didžiausios žvaigždės. Bet jeigu tos žvaigždės bus pasipūtusios ir nenorės pasiduoti režisieriaus sumanymui, jis negalės padaryti spektaklio tokio, kokio nori.“

Po koncertų S.Sondeckis ir V.Spivakovas ilgai kalbėdavosi. „Mes turim apie ką pašnekėti“, – sakė maestro.

V.Spivakovas, jo nuomone, – labai išsilavinęs, plačios erudicijos žmogus, turi polinkį į dailę, puikiai vaidina. Iš jo galėjo išeiti ir nė kiek ne blogesnis aktorius.


Kas? Valstybinio kamerinio orkestro „Maskvos virtuozai“ koncertas.

Kur? Vilniaus kongresų rūmuose.

Kada? Balandžio 29 d. 18 val.


Šiame straipsnyje: kultūraMenas

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių