- Domantė Juknonytė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Dažniausiai naudojamu ir nepamainomu virtuvės prietaisu, turbūt, galima tituluoti šaldytuvą. Šiandieninio šaldytuvo galimybės tikrai didelės, bet, deja, dažnai neišnaudojamos – žmonės pamiršta ar nežino pagrindinių maisto produktų laikymo šaldytuve taisyklių.
Svarbu sandari produktų pakuotė
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Maisto skyriaus vedėja Jurgita Bakasėnienė teigia, jog šaldytuvo viduje bakterijos gali nesunkiai daugintis, todėl jame laikomi maisto produktai turi būti sudėti į sandarius indus arba būti pridengti maistine plėvele, folija ar indu.
„Tai yra svarbu tam, kad išvengtume kryžminės taršos – šviežios mėsos, žuvies ir jūros gėrybių skysčių nutekėjimo ant jau paruoštų maisto produktų, taip pat kvapų, skonio pakitimų“, – sako specialistė ir priduria, jog kiaušinius, pieno produktus reikėtų laikyti originalioje pakuotėje.
Produktų laikymas šaldytuve jų galiojimo laiko nepratęsia. Ilgai saugomas maistas praranda dalį maistinių medžiagų, gali tapti nesaugiu valgyti.
Apie šaldytuvo prastą higieninę būklę byloja neįprastas kvapas, pelėsis, gendantys produktai, todėl VMVT Maisto skyriaus vedėja pataria laikytis tam tikrų principų: „Reikėtų neperkrauti šaldytuvo, kad šaltas oras jame laisvai cirkuliuotų. Sūrį laikykite sviestiniame popieriuje, folijoje ar plastiko plėvelėje. Vaisiai ir daržovės turėtų būti laikomi atskirai vieni nuo kitų, plaunami prieš pat jų vartojimą. Maisto likučiai saugomi sandariai supakavus. Parsinešus greitai gendančius produktus, į šaldytuvą juos reikėtų įdėti ne vėliau kaip po 2 valandų.“
Specialistė patikina, jog žmonės neretai sviestą arba jau pagamintus ir termiškai apdorotus produktus laiko kambario temperatūroje: „Laikant produktus ilgiau nei 2 val. ne šaldytuve, sunku išvengti bakterijų dauginimosi.“
Gali plisti infekcijos
Pasak J. Bakasėnienės, produktų laikymas šaldytuve jų galiojimo laiko nepratęsia. Ilgai saugomas maistas praranda dalį maistinių medžiagų, gali tapti nesaugiu valgyti. Dėl nešvaros ir netinkamų maisto laikymo sąlygų gali pradėti plisti infekcijos.
„Jersiniozė dar vadinama šaldytuvų liga, kadangi infekcija plinta ir žemoje temperatūroje. Ja užsikrečiama nuo žalių daržovių, vaisių, todėl prieš vartojimą, juos reikėtų nuplauti po tekančiu karštu vandeniu, – aiškina specialistė. – Šaldytuve dauginasi ir listeriozės bakterijos, liga užsikrečiama valgant neapdorotas daržoves ir mėsą, pieną.“
Laikant produktus ilgiau nei 2 val. ne šaldytuve, sunku išvengti bakterijų dauginimosi.
Šaldytuve gali daugintis ir pelėsinių grybų rūšys, toksiškos žmonių sveikatai ir pažeidžiančios maisto produktus. Tačiau specialistė pabrėžia, jog infekcinės bakterijos žūva virimo temperatūroje, yra neatsparios dezinfekcinėms medžiagoms.
„Šaldytuvo higieninis valymas per metus turėtų būti atliekamas bent keletą kartų tinkamai suplanavus maisto saugojimą, kol vyksta įrenginio atitirpinimo ir valymo procesas, – pataria specialistė. – Šį darbą atlikite esant vėsiam orui, žemai kambario temperatūrai. Šaldytuvą galima valyti su specialiomis valymo priemonėmis arba įrenginį išplaunant šiltu vandeniu, pašalinių kvapų naikinimui naudojant actą arba citrinos rūgštį.“
Kiek laiko laikyti maistą šaldytuve?
Mėsą, žuvį, jūros gėrybes – iki 2 dienų. Užšaldžius iki 1 metų.
Salotas, prieskonines žoleles, pomidorus – iki 5 dienų.
Grybus, brokolius, žiedinius kopūstus – apie savaitę.
Natūralius pieno produktus – iki savaitės.
Šaldytas uogas ir daržoves – iki 6 mėnesių.
Kaip išlaikyti šaldytuvo higieną
Neperkrauti maisto produktais.
Sudėlioti produktus tvarkingai, kad būtų patogiai pasiekiami.
Nuolat peržiūrėti produktų galiojimo terminus.
Produktus laikyti sandariose pakuotėse.
Nepalikti maisto atidarytose skardinėse ar induose su metaliniais įrankiais.
Atskirti paruoštą tiesioginiam vartojimui maistą nuo kitų produktų.
Palaikyti pastovią šaldytuvo (iki 5 °C) ir šaldiklio (–18°C) temperatūrą.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Gydytoja patarė, ko nedaryti peršalus: svarbiausia – viena taisyklė3
Peršalimo simptomai gydantis namuose dažniausiai praeina per kelias dienas ar savaitę. Tačiau vaistininkai pastebi, kad pacientai, norėdami greičiau pasveikti, neretai daro klaidas, kurios ligos eigą gali ne palengvinti, o atvirkščiai &nda...
-
Ministrų kabinetas – už siūlymą įsteigti mobiliąsias vaistines
Ministrų kabinetas palaiko Seimo konservatoriaus Antano Matulo siūlymą įsteigti mobiliąsias vaistines. ...
-
Kauno klinikose kritiškai trūksta donorinio kraujo20
Kauno klinikose šiuo metu labai trūksta visų kraujo grupių atsargų. ...
-
Baigtos naujo Vilniaus psichikos sveikatos centro korpuso statybos
Baigtos naujo Vilniaus psichikos sveikatos centro korpuso statybos Vasaros gatvėje, trečiadienį pranešė statytojai. ...
-
Vaistų leidimasis namuose: procedūra – elementari, bet rizikos yra5
Sveikatos negalavimų kamuojami žmonės neretai skausmus gali numalšinti tiesiog vaistais. Į raumenys leidžiami vaistai veikia ne tik efektyviau, bet ir jų poveikis išlieka ilgesniam laikui. Specialistai pabrėžia, jog leidžiant vaistus nam...
-
Kaip susigrąžinti gyvenimo kontrolę?
Šiuolaikinis pasaulis formuoja vis greitesnį gyvenimo tempą, todėl natūralu, kad žmonės tikisi greitų rezultatų visose gyvenimo situacijose. Socialinė darbuotoja Karolina Gykarienė akcentuoja, kad priklausomybė yra lėtinė liga, kuria serga ...
-
Šaltasis sezonas jau čia pat – ką reikia žinoti ruošiantis kelionei svetur?
Lietuvoje subjurus orams, vis dažniau akys krypsta į atostogų šiltuose kraštuose pasiūlymus. Planuoti atostogas rekomenduoja ir farmacininkai: tamsusis periodas gali sukelti nuovargį, prastą nuotaiką ir net sezoninę depresiją, nes žmon...
-
Ką reiškia gyventi sveikai?4
Aplink daug mitų, kaip gyventi sveikai, – ką valgyti, kaip sportuoti, kaip ilsėtis. Sveika gyvensena – sritis, kurioje gausu išgalvotų istorijų, mitų ar sprendimų, kuriems įtakos daro sveikos gyvensenos mados. Dažnai šioje in...
-
Insultas – ne tik senjorų diagnozė: atskleidė, kas rizikuoja labiausiai2
Medikai skelbia, kad net ir vis labiau propaguojant sveiką gyvenseną ir ilgaamžiškumą, insulto atvejų taip ženkliai nemažėja, kaip norėtųsi ir tai ne tik senjorų diagnozė. ...
-
Anapilin iškeliavo profesorė N. Misiūnienė2
2024 m. lapkričio 3 d. netekome iškilios asmenybės – Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) profesorės emeritės, habilituotos mokslų daktarės Nijolės Misiūnienės. ...