- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Dėl žvarbaus oro ir jame tvyrančių bakterijų, dažnas namuose susiduria su nemalonia problema – supelijusia duona. Drėgmė ir šildomos patalpos sukuria palankesnes sąlygas pelėsiui veistis ir plisti.
„Gardėsio“ duonos ekspertas Tadas Aleknavičius pataria, kaip tinkamai laikyti duonos gaminius, kad šie nepelytų ir ilgiau išliktų švieži.
Vienas dažniausių duonos gedimų yra pelėsis, susiformuojantis jo sporoms plintant oru. Pagrindinės sąlygos pelėsiui plisti yra drėgmė ir šiluma, kai ore esančių sporų kiekis smarkiai padidėja. Dėl nesandarių langų ar plonų sienų iš lauko patenkanti drėgmė bei labiau šildomi ir mažiau vėdinami namai sukuria pelėsiui tinkamesnę terpę.
Maisto produktuose susiformuojantis pelėsis paverčia jį netinkamą vartojimui, dėl to maistas turi būti išmetamas. T. Aleknavičius pataria vadovautis trimis taisyklėmis, kurios padės mėgautis mėgstama duona ilgiau.
1. Rinkitės pakuotes, atitinkančias jūsų vartojimo poreikius
Kovą su pelėsiu pradėkite dar stovėdami prie duonos lentynos parduotuvėje. „Reikėtų apsvarstyti turimą įprotį duoną pirkti dideliais kepalais, kurių dažna šeima ar tuo labiau mažesni namų ūkiai dažnai nespėja suvartoti iki galiojimo laiko pabaigos. Kaip ir kitus greitai gendančius produktus, duonos gaminius reikėtų pirkti atsižvelgiant į suvartojimo poreikius, kad spėtumėte suvartoti ją per kelias dienas. Renkantis mažesnes duonos pakuotes ji bus suvartota laiku ir nespės supelyti“, – teigia T. Aleknavičius.
2. Laikykite duoninėje
Daug žmonių duoną laiko šaldytuve, manydami, kad tai padės užkirsti kelią duonos pelijimui. Šis būdas gali padėti, tačiau geriau duoną laikyti duoninėje, kambario temperatūroje.
„Šiais laikais daugelis duoną laiko šaldytuve, tačiau taip duona (ypač kvietinė) praranda savo skonio ir kvapo savybes. Todėl geriau duoną laikyti tokioje vietoje, kur nėra tiesioginių saulės spindulių ir didelės šilumos. Prisiminkite, kad idealiausia vieta tiek kvietinei, tiek ruginei duonai laikyti – tai duoninė arba uždara spintelė, kurioje duona laikoma maišelyje“, – teigia duonos ekspertas. Jis pabrėžia, kad ruginė duona yra rūgštesnė, todėl pelija lėčiau.
3. Net mažas pelėsis pažeidžia visą duonos kepalą
Anot T. Aleknavičiaus, jeigu pastebėjote pirmąsias pelėsio užuominas ant duonos, neužtenka pelėsio nupjauti ir tikėtis, kad likusi duona yra nepažeista.
„Nors dažnai pašalinus pelėsį likusi gaminio dalis atrodo sveika ir tinkama vartoti, tokį gaminį patartina išmesti. Tokias atvejais pelėsis greičiausiai jau būna išplitęs visame kepale“, – teigia T. Aleknavičius.
Norint išvengti tolesnio pelėsio formavimosi, T. Aleknavičius rekomenduoja duoną ne tik išmesti, bet ir kruopščiai išvalyti jos laikymo vietą. Tam, pasak eksperto, puikiai pasitarnaus acto tirpalas.
Anot T. Aleknavičiaus, apgalvotas duonos kiekio pasirinkimas ir tinkamos laikymo sąlygos gali padėti visada valgyti šviežią duoną.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Skaniai ir sveikai: vaikų mityba žiemą
Tėvams kartais pritrūksta žinių, kaip tinkamai pasirūpinti vaiko sveikata ir kokia mityba jaunam, augančiam organizmui būtina skirtingais sezonais. Kaip užtikrinti sveiką ir subalansuotą vaiko mitybą šiuo sezonu, kokio maisto turėtų būti p...
-
Pikantiškos salotos – sveikiau
Nusprendus sveikiau gyventi, nebūtina mitybą iškart keisti iš pagrindų – mažesni žingsneliai gali būti netgi sėkmingesni, nes prie ne tokių drastiškų pokyčių lengviau prisitaikyti. Pavyzdžiui, daugelyje namų tikru skan...
-
Receptas: šio patiekalo pagaminimui prireiks vos kelių minučių1
Geras maistas turi būti gaminamas greitai. Tuo įsitikinęs restorano „Ridikai“ savininkas Marius Šulcas, kuris papasakojo, kaip vištieną braziliškai galima pasigaminti vos per kelias minutes. ...
-
Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga (receptai)5
Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams. ...
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu3
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...