Ekspertai pataria: į kokius klausimus reikia atsakyti renkantis baseiną?

  • Teksto dydis:

Baseinas kieme – tikras vasaros atributas. Jis suburia ir suaugusius, ir pačius mažiausius. Vis tik ieškant šeimai paties tinkamiausio varianto, kyla nemažai klausimų. „Senukų“ ekspertai apžvelgia dažniausias abejones bei pristato svarbiausius baseinų priežiūros patarimus.

1. Pripučiamas ar karkasinis?

Visų pirma specialistai siūlo nuspręsti, kokio sprendimo jūs ieškote – mobilaus ir greitai įrengiamo pripučiamo baseino ar patvaraus ir ilgaamžio karkasinio.

Pripučiamus baseinus nesunku įrengti, jie patrauklios kainos, o vandeniu galima pripildyti per kelias minutes. Vis tik šie baseinai yra mažesnio dydžio už karkasinius. Pastarieji baseinai yra didesni, o įrengus, nereikia išmontuoti pasibaigus sezonui.

2. Kas plaukios baseine?

Atsakius į klausimą, kokiems žmonėms bus skirtas baseinas, lengviau išsirinkti tinkamiausią variantą.

Patiems mažiausiems vandens pramogų mėgėjams, kurie dar nemoka plaukioti, ar suaugusiems, norintiems ramiai pasimėgauti akimirkomis vandenyje, skirti pripučiami baseinai. O vyresniems vaikams ir didesnėms šeimoms labiau tinkami erdvesni, patvaresni – karkasiniai baseinai. Jų skersmuo gali siekti ir daugiau nei 5 metrus, tad vienu metu jame telpa ir 10 ar daugiau žmonių, juose galima ir nardyti.

„Senukų“ nuotr.

3. Kurioje vietoje statyti baseiną?

Renkant baseinui vietą, svarbu atkreipti dėmesį į keletą aspektų. Svarbu išrinkti jam lygų žemės paviršių, kad baseiną būtų galima stabiliai sumontuoti. Geriausiai baseinui tinka atvira vieta ne po medžiais – taip vandenį greičiau įšildys saulės spinduliai bei mažiau į jį pateks įvairių šakelių, lapų ar žiedų.

Taip pat svarbu apgalvoti, kaip pripildysite baseiną vandeniu. Tad geriausia baseiną statyti arčiau vandentiekio, kad būtų kuo paprasčiau paruošti baseiną maudynėms.

4. Kokių baseino priedų man prireiks?

Kad laikas, praleistas baseine, būtų saugus ir smagus, žinovai rekomenduoja apsvarstyti visus reikalingus baseinų priedus:

§ Kopėčios ir laipteliai. Tam, kad į baseiną įlipti būtų saugu ir patogu, būtina pasirūpinti atitinkamo aukščio kopėčiomis ar laipteliais. Šis baseino priedas turi būti tvirtas ir atsparus korozijai, todėl daugelis baseino kopėčių ar laiptelių yra gaminami iš nerūdijančiojo plieno.

§ Baseino dangtis. Baseino dangtis neleidžia purvui, šiukšlėms ir kitiems pašaliniams teršalams patekti į baseiną tuomet, kai jis nėra naudojamas. Šis priedas taip pat suteikia ir kitų naudingų privalumų, pavyzdžiui, išsaugo vandenyje esančią šilumą ir neleidžia vandeniui išgaruoti.

§ Baseino termometras. Taip pat verta pasirūpinti ir specialiu termometru, kad būtų paprasta žinoti, kada vanduo labiausiai tinka maudynėms.

§ Pripučiamos liemenės, rankų plaukmenys. Tam, kad vaikai galėtų saugiai pramogauti net ir negiliuose baseinuose, reikalinga pasirūpinti pripučiamomis liemenėmis ar rankų plaukmenimis. Taip pat svarbu nepalikti mažųjų žaidžiančių vandenyje be suaugusiųjų priežiūros.

§ Vandens žaislai, plaukimo ratai. Laikas baseine neprailgs turint įvairių vandens žaislų, o dideli baseinai neįsivaizduojami be pripučiamų plaustų ar plaukimo ratų. Pastarieji leidžia pailsėti ant vandens ir pasimėgauti saulės spinduliais. Be to jie ypač naudingi tiems, kurie nemoka plaukti. „Senukų“ duomenimis, fizinėse parduotuvėse klientai perka įvairiausius pripučiamus kamuolius, o el. parduotuvėje „Senukai.lt“ populiariausi – plaustai.

„Senukų“ nuotr.

5. Kaip tinkamai prižiūrėti?

Ekspertai akcentuoja, kad norint išlaikyti švarų ir higienišką vandenį baseine, jį reikia reguliariai prižiūrėti.

Tam, kad nereikėtų nuolat išpilti ir pripildyti baseino švariu vandeniu, vandens valymo filtro įrengimas yra pats efektyviausias būdas užtikrinti baseino švarą. Baseinų filtrai skirti sulaikyti susidariusias kietąsias mikrodaleles vandenyje, kurios filtro praplovimo metu yra pašalinamos.

Taip pat svarbus tinkamas maudymosi vandens pH – šis rodmuo turėtų būti 7,2-7,6. Tad atsižvelgus į naudojamo vandens pH lygį, reikia naudoti priemones, mažinančias arba didinančias šį rodiklį.

Dar viena svarbi baseinų vandens priežiūros priemonė – daugiafunkcės tabletės, padedančios pašalinti bakterijas, virusus ir mikroorganizmus bei neleidžiančios jiems daugintis. Jos taip pat užkerta kelią dumblių vystymuisi, todėl vanduo išlieka skaidrus ir švarus. O baseino griebtukas su teleskopiniu kotu padės lengvai surinkti į vandenį įkritusius medžių lapus ar žoles, pataria „Senukų“ ekspertai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Paprasti būdai atsipalaiduoti namuose
    Paprasti būdai atsipalaiduoti namuose

    Tyrimo duomenimis, galimybė atsipalaiduoti namuose kas trečiam Lietuvos gyventojui yra vienas iš svarbiausių veiksnių, padedančių palaikyti gerą psichologinę savijautą. Deja, pasakyti kartais lengviau nei padaryti – po įtemptos dienos ga...

  • Agurkų ir pomidorų priežiūra: ką turi žinoti kiekvienas sodininkas?
    Agurkų ir pomidorų priežiūra: ką turi žinoti kiekvienas sodininkas?

    Daržovių daigai šiltnamiuose jau prigijo, o kai kur ant sodinukų jau pūpso paprikos, agurkai ir pomidorai. ...

    1
  • Ugdymą šeimoje pasirinkę tėvai: svarbiausia – vaiko autentiškumas
    Ugdymą šeimoje pasirinkę tėvai: svarbiausia – vaiko autentiškumas

    Vis dažniau ne pačiais geriausiais žodžiais minint tradicinę švietimo sistemą, pasigirsta kalbų apie ugdymą šeimoje. Trijų vaikų mama Rūta Mazurkevičienė, turinti anglų kalbos pedagoginį išsilavinimą, tokį ugdymą taiko dv...

    12
  • Mažas būstas – ne problema
    Mažas būstas – ne problema

    Šiuo metu Lietuvoje parduodamų naujos statybos butų ploto vidurkis – nuo 45 iki 55 kv. m. Galima manyti, kad viengungiams tokio dydžio būstas atliepia visus poreikius, tačiau šeimai su vaikais tokie namai gali pasirodyti ankštok...

    1
  • Namų grožiui – ryškiaspalvės gėlės
    Namų grožiui – ryškiaspalvės gėlės

    Ryškiais įvairių spalvų žiedais balkonuose ir terasose dėmesį traukiančios gėlės – vienas pigiausių ir maloniausių būdų pasirūpinti namų grožiu. Jos ne tik suteikia atgaivos akims, bet tampa ir maloniu hobiu, į kurį visai nesunku...

  • „Spalvotas betonas“: iš betono galime pagaminti bet ką
    „Spalvotas betonas“: iš betono galime pagaminti bet ką

    „Pradėjome nuo grindų liejimo, o dabar iš betono galime padaryti beveik bet ką. Dar nebuvo taip, kad klientui pasakytume negalintys įgyvendinti jo užsakymo“, – sako mažosios bendrijos „Spalvotas betonas“ gamybos vadov...

    1
  • Poilsio erdvė balkone: ką naudinga žinoti?
    Poilsio erdvė balkone: ką naudinga žinoti?

    Šiltuoju sezonu norisi kuo daugiau laiko praleisti gryname ore. Tiems, kurie dar neįsirengę savo lauko erdvės, interjero dizainerė turi praktiškų patarimų, kaip balkone rasti vietos ne tik staliukui su dviem kėdėmis, bet ir nuosavam sodui...

  • Mažieji pagalbininkai sodo ir daržo darbuose
    Mažieji pagalbininkai sodo ir daržo darbuose

    Veikla sode ar darže yra naudingas įrankis siekiant atitraukti vaikus nuo ekranų ir mokyti atsakomybės, ugdyti vaiko norą valgyti daugiau vaisių ir daržovių. Nebūtina turėti viso sodo ar daržo – įskiepyti meilę šviežioms gėrybėms g...

    1
  • Tvarkingi namai – kur kas daugiau nei estetika
    Tvarkingi namai – kur kas daugiau nei estetika

    Remiantis kasmečio tyrimo apie gyvenimą namuose duomenimis, 28 proc. Lietuvos gyventojų namai nuteikia siekti sėkmės gyvenime. Todėl labai svarbu suprasti, kaip galime pagerinti savo namų aplinką, kad juose jaustumės lyg šventovėje, teikianči...

    1
  • Kaip įsirengti svajonių virtuvę mažame plote?
    Kaip įsirengti svajonių virtuvę mažame plote?

    Tyrimai ir tendencijos rodo – erdvės, kuriose gyvename, mažėja. Nepaisant to, daugeliui reikalinga patogi, estetiška, funkcionali ir talpi virtuvė. Nesvarbu, gyvenate mažame bute ar maisto gaminimu norite mėgautis nedideliame užmiesčio sod...

    2
Daugiau straipsnių