Valdovų rūmuose bus eksponuojami 33 tapybos šedevrai iš Lvivo

  • Teksto dydis:

Vilniaus 700 metų sukakties proga Ukraina dovanoja parodą, kurioje pristatomi 33 tapybos šedevrai, atkeliavę iš Lvivo nacionalinės Boryso Voznyckio dailės galerijos dviejų pagrindinių padalinių, įsikūrusių Potockių ir Lozinskio rūmuose, pirmadienį pranešė Valdovų rūmų muziejus.

„Šie paveikslai yra kertiniai nuolatinių ekspozicijų eksponatai, europinės dailės šedevrai“, – teigiama jo pranešime.

Anot jo, taikos metais, kai kultūros paveldui niekas negresia, tokia kolekcija nebūtų išvežta iš Lvivo, kad muziejų salės liktų pustuštės.

XV–XX amžių garsių italų, vokiečių, flamandų, ispanų, austrų, lenkų ir kitų šalių autorių tapybos darbai šiai parodai atrinkti taip, kad Vilniuje būtų galima pamatyti Lietuvos valdovų ir didikų kolekcijose buvusių tų pačių meistrų arba jų mokyklų kūrinius.

Visi jie bus eksponuojami tarptautinėje parodoje „Lvivas sveikina Vilnių. Europos tapybos šedevrai iš Lvivo nacionalinės Boryso Voznyckio dailės galerijos“ Valdovų rūmuose.

Daugelis pristatomų kūrinių turi lituanistinį kontekstą, nors ir savaime yra itin vertingi europinių meno epochų: gotikos, renesanso, manierizmo, baroko, klasicizmo, romantizmo ir moderno kūriniai.

Pasak Valdovų rūmų pranešimo, vykstant karui atsivežti meno kūrinius iš kasdien apšaudymus tolimojo nuotolio raketomis patiriančios Ukrainos buvo didelis iššūkis.

Muziejinės kolekcijos evakuacijos iš karo siaubiamos šalies sąnaudas finansavo Goetheʼs institutas ir Vokietijos užsienio reikalų ministerijos fondas „Stabilisation Fund for Culture and Education 2022“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zenonas

Zenonas portretas
Jus pagaliau zurnalistai ,ismokit teisingai rasyti miestu pavadinimus ne Lvivas !! O Lvovas !! Ne Vuhledaras !!! O Ugledaras !! Nuo zodzio Ugl (anglis ! ) slykstu skaityti kai nemokat rasyto miestu pavadinimus !!! Ne Zaporize o Zaporoze !! Juk buvo automobilis Zaporozke o ne Zaporizke !!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių