- Beatričė Jurevičiūtė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Turbūt niekas nedrįs ginčytis, kad tiek namų šeimininkei, tiek restorano virtuvės šefui, virtuvinė įranga - ypač svarbi, o tinkamai parinkta buitinė technika dažnai tampa ir interjero puošmena.
Maisto gaminimas tampa malonumu, jeigu jis ruošiamas naudojant tinkamą viryklę. Kokią pasirinkti, dujinę ar elektrinę, pirmiausia vertėtų sužinoti apie jų trūkumus ir privalumus, o tada spręsti, ar viryklė atitinka asmeninius poreikius.
Su dujomis - taupiau
Daugelis virėjų profesionalų labiau vertina dujines virykles nei elektrines. Tačiau daug kas priklauso nuo vietos, kurioje ketinama atidaryti restoraną. Pavyzdžiui, senamiestyje, kur dujų tiekimas yra didesnis nei elektros, yra paprasčiau naudotis būtent dujine virykle. Tačiau nevisos maitinimo įstaigos turi galimybę eksplotuoti dujinę įrangą: „Dujų tiekimo sistemai išplėsti arba nutiesti naują dujotiekį reikia nemažai investicijų. Daug kam tai gali būti per brangu. Mano manymu, jeigu restoranas ketina ilgai egzistuoti, dujinės įrangos įdiegimas, metams bėgant atsiperka.“ – tvirtina vyr. virėjas Ramūnas Žukauskas.
Italų virtuvės šefo Dmitrijaus Babenko teigimu, maistą gaminant ant dujinės viryklės ne tik sutaupoma lėšų, bet ir darbas vyksta daug sparčiau: „Valgį ruošti ant dujinės viryklės yra daug lengviau ir greičiau. Norint keisti temperatūrą, pakanka pasukti šilumos reguliatorių ir ugnis iškart padidėja arba sumažėja. Turint elektrinę keramikinę viryklę reikia tam tikro laiko, kol kaitvietė įšils ar atvės. Todėl, jeigu nusprendėte naudotis elektrine virykle, rinkitės naujesnio modelio stiklo keramikos paviršiumi.“
Elektrine naudotis – saugiau
Mažoje virtuvėje geriau tiktų elektrinė viryklė, nes naudojantis dujine - reikalinga nepriekaištinga ventiliacija. Degdamas dujinis kuras deguonį paverčia dvideginiu CO2, kuris išskiria nemažai pavojingų sveikatai kancerogenų, todėl natūrali ir specialiai įrengta vedinimo sistema yra privalumas.
Maisto gaminimo specialistas Ramūnas Žukauskas pritaria nuomonei, kad elektrinės viryklės yra saugesnės už dujines, tačiau nemano, kad vertėtų perdėtai susirūpinti saugumu, turint restorane ar namuose dujinę įrangą: „Aišku, pavojingiau dirbti su atvira liepsna, didesnė galimybė nusideginti, tačiau nesilaikant saugos taisyklių galima nukentėti ir naudojantis elektrine virykle. Patalpose, kuriose yra dujinė sistema, įrengiama signalizacija, kuri automatiškai uždaro dujų tiekimą atsiradus nuotėkiui. Taip pat yra tarnybos, kurios profilaktiškai kiekvieną mėnesį patikrina ar nėra įrangoje gedimų. Buitiniam naudojimui rinkitės naujesnę dujinę viryklę, kurioje yra įmontuota dujų nuotekio kontrolės ir pajungimo – išjungimo sistema.“
Skonio skirtumas – ne mitas
Virtuvės šefas Dmitrijus Babenko mano, kad maisto skoniui turi įtakos ne tik prieskoniai ar specialistas, kuris jį paruošė, bet ir ant kokios viryklės patiekalas buvo pagamintas: „Nemanau, kad tai tik mitas, jog ant dujinės viryklės paruoštas maistas yra skanesnis. Aišku, profesionalus virėjas valgį puikiai paruoš ir ant elektrinės, tačiau kepant mėsą ant viryklės, kurioje yra atvira liepsna, natūralios ugnies dūmelis suteikia kepsniui išskirtinį skonį.“
D. Babenko vienareikšmiškai tvirtina, kad elektrinių viryklių priežiūra yra paprastesnė: „Labai svarbu iš kokios medžiagos pagamintas elektrinės viryklės paviršius. Emaliuoto ir nerūdijančio plieno viryklių paviršius yra lengva nuvalyti – užtenka specialų valymo priemonių. Tačiau nepatartina naudoti šveitimo miltelių ir aštrių daiktų, kad nepažeistumėte viryklės viršaus. Dujinės susiteršia žymiai stipriau nuo atviros liepsnos, todėl dažnai restoranų virėjai prieš gamindami maistą, po grotelėmis, ant kurių statomi indai, patiesia foliją.
Virtuvėje tvarkymąsi palengvina ir viryklės stiklinis arba metalis dangtis - pakeltas, saugo sieną nuo riebalų, ypač, jeigu gartraukis silpnai veikia.“ D. Babenko taip pat pastebėjo, kad kepimo ir virimo indai daug greičiau susidėvi maistą ruošiant ant dujinės viryklės - geros kokybės keptuvės būna tinkamos naudoti ne daugiau kaip metus, nes atvira liepsna stipriai apdegina dugną ir šonus.
Virtuvės šefas mano, kad Lietuvoje, kaip ir, pavyzdžiui, Italijoje, Prancūzijoje populiaresnės yra dujinės viryklės, tačiau Skandinavijos šalių virėjai renkasi elektrines.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Aktorius Sigitas Jakubauskas išlydėtas į paskutinę kelionę2
Sekmadienį ištartas paskutinis „sudie“ aktoriui Sigitui Jakubauskui. ...
-
Kada žmonės galės pamatyti arkikatedros požemiuose rastas vertybes?2
Vilniaus arkikatedros rūsyje rastos trijų valdovų laidojimo insignijos bus įrašytos į Kultūros vertybių registrą. ...
-
Draugai ir artimieji atsisveikina su mylimu aktoriumi Sigitu Jakubausku2
Trečiadienio rytą Lietuvą apskriejo liūdna žinia – eidamas 69-uosius metus mirė Valstybinio Šiaulių dramos teatro aktorius Sigitas Jakubauskas. Šeštadienį kolegos ir artimieji susirinko į Valstybinį Šiaulių dramos t...
-
Nacionalinis muziejus sulaukė pustrečio šimto eksponatų apie COVID-19
,Lietuvos nacionalinis muziejus sulaukė apie pustrečio šimto eksponatų, skirtų COVID-19 pandemijai įamžinti. ...
-
Energetikos ir technikos muziejuje veiks Ignalinos AE reaktoriaus simuliatorius
Vilniuje veikiančiame Energetikos ir technikos muziejuje nuo šeštadienio galima išbandyti Ignalinos atominės elektrinės (AE) reaktoriaus simuliatorių. ...
-
Čiurlionio metų renginiai Druskininkuose prasidės elektroninės muzikos simfonija
Minint 150-ąsias Mikalojaus Konstantino Čiurlionio gimimo metines, Lietuvoje pradedamas jo metams skirtų renginių ciklas. Šeštadienį Druskininkuose vyks elektroninės muzikos simfonijos „Didysis Čiurlys“ premjera. ...
-
Ąžuolyno bibliotekoje – įtraukios Varkalio pelkės4
Žaliuojantį Ąžuolyno bibliotekos parką papildė Eugenijaus Varkulevičiaus-Varkalio „Pelkė“. Kadaise vos netapusi pražūtinga, prieš dvejus metus šlapžemė jį įkvėpė naujam ciklui. ...
-
Mirė kino operatorius Vytautas Survila
Penktadienio naktį eidamas 81-uosius metus mirė kino operatorius Vytautas Survila. Šia žinia asmeninėje feisbuko paskyroje pasidalijo jo dukra, aktorių atrankų režisierė Dalia Survilaitė. ...
-
Felikso Bajoro palaiminta folkloro ir modernios muzikos jungtis
Dainininkė Giedrė Kaukaitė kviečia klausytojus į jaukią Kauno filharmonijos kamerinę salę, kur skambės šio sezono jubiliato kompozitoriaus Felikso Bajoro ankstyvieji vokaliniai opusai, prieš pusšimtį metų atvertę naują, istori...
-
Fantastikos klasika įkvėpė poetę sukurti savą magijos pasaulį1
Kauno rašytoja, Lietuvos rašytojų sąjungos narė, Lina Navickaitė dažniausiai pristatoma kaip poetė, nes santūraus būdo, kukli, tyli menininkė – neabejotinai poetinės sielos žmogus, nors, be poezijos rinkinių, yra išleidus...